COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 983 536
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 16 470
При целия този продължаващ внос на заразени, при масовото шляене из улиците, направо се чудя на късмета ни с тази крива. Дано Господ наистина е българин. Жалко само за жертвите.

Засега се очертава да е индиец.

По принцип италианци и японци се водят от т.нар. blue zone дълголетници, обаче челният им сблъсък с коронавируса не е идентичен. Много любопитно.

# 16 471
Пак да помоля, не пишете конкретни названия на медикаменти в темата, може да е опасно или някой да злоупотреби.

Е, откъде ще ги купят тези лекарства? В България свободно ли се продават хидроксихлорохин и Ремдезивир?
Нищо подобно не могат да си купят хората. Нищо от това не съществува по аптеките в Бг. Не виждам нищо лошо да се казва какви терапии се опитват по болниците. Никой в момента не може да се сдобие с тези лекарства, дори и нуждаещите се от тях.

# 16 472
Според мен вървим добре, ако си седнем на д...а за едно известно време, няма да пострадаме много. За съжаление Италия и Испания, дори САЩ много закъсняха с мерките. Доколкото виждам Великобритания смело върви по пътя на Италия, ама за това те са си виновни, допреди дни бяха иху аху, въпреки ситуацията в Европа. Швеция дори не ми се коментира. Никога не съм ги харесвала, този път обаче удариха дъното. Това което мен ме учуди, че САЩ нямат облекла за медицинския персонал? Толкова ли са зле в здравеопазването? Изобщо не го очаквах.

# 16 473
Кура булгара, не само богатите и умопобърканите пътуват и е глупаво да се обвинява който и да е за ситуацията. Никой не ви е виновен, че седите в България и сте беден.

Ако мислите, че горещото време ще спре вируса, тогава защо има случаи в Австралия? Там е лято, хората са по плажовете! Индия също.

# 16 474
  • София
Цялата схема на blue zone дълголетниците е силно спорна и дискусионна. И не Италия е в нея дори според автора, а Сардиния.

# 16 475
Е, чак до септември едва ли ще откараме, според мен през юни ще сме овладяли нещата и лека по лека живота ще се нормализира. Прав е генерала че сме още в началото, то целият свят е още в началото, въпросът е накрая да си останем с 4 пъти по малко мъртви на глава от населението от останалият свят. Пък защо не и още по малко. А аз мисля че юни ще овладеем нещата защото пика ще бъде в края на Април, през Май случаите ще спадат и през Юни ще е периода в който лека по лека животът ще се нормализира.
Засега нещата вървят добре и данните които изнасят са добри и народа се успокоява. Това няма да продължи, като се успокои съвсем народа пак ще се наложи да го стреснат. Предполагам преди почивните дни за Великден ще започнат леко да надигат тревогата, ако дотогава не са започнали да изскачат притеснителни цифри по естествен път де. Като влезем в критичното положение при което и народа (всичкия, не само във форумите) е стреснат и реално има опасност от претоварване на мед системата, тогава ще можем да си преценим реакцията. Преди това прогрнози като твоята са само базирани на данни, които няма да са представителни.

# 16 476
Аз също смятам, че мерките в България бяха навременни и адекватни. Не ми се мисли каква щеше да е картината, ако бяха изчакали с въвеждането им.

# 16 477
  • На топло
Има съмнения, че вирусът е в Италия от декември месец.
Вчера някакъв лекар говореше, слушах с едно ухо.
Ние на работа всички бяхме болни, в началото на февруари.
Нещо като грип, но не точно, с много различни симптоми протичаше.
Спомням си, че всички кашляхме 😅 в хор.

# 16 478
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Въобще не вярвам на статистиките на Индия.
В една река перат,пикаят,децата им играят,хвърлят си боклуците..хигиената им е под въпрос,и искате да ми кажете,че Короната ей така ги подминава?1Билион+ са,до Китай са...подминати,ама друг път.
Едва ли си правят труда да тестват,също като по-малките държави от Източна Европа например.Някакви мижави тествания на ден и после се хвалят,че нямат много заразени.
Имате,ама не може да ги хванете,защото не тествате.

#CuomoPresident - такъв огромен респект имам към този човек,задника му гори вмомента

# 16 479
Някой знае ли колко стотици милиона губи България на ден от "мерките"? За един прЕател питам.

# 16 480
Въобще не вярвам на статистиките на Индия.
В една река перат,пикаят,децата им играят,хвърлят си боклуците..хигиената им е под въпрос,и искате да ми кажете,че Короната ей така ги подминава?Едва ли си правят труда да тестват,също като по-малките държави от Източна Европа например.Някакви мижави тествания на ден и после се хвалят,че нямат много заразени.
Имате,ама не може да ги хванете,защото не тествате.

#CuomoPresident - такъв огромен респект имам към този човек,задника му гори вмомента
Е не се хвалят, въвеждат строги мерки за изолация в момента. Или поне се опитват.

Някой знае ли колко стотици милиона губи България на ден от "мерките"? За един прЕател питам.
Не се знае в момента. Като обещават 60% заплати за работодатели, които не съкращават (и евентуални други мерки) предусещам, че ще има и тарикати по тънката и няма да разберем и година след сега, кой е губил пари и кой е декларирал, че е губил пари.

# 16 481
  • София
+1 към поста на Тесла
Само да добавя, че световния пик (което е абсурдно по дифолт, но все пак има такъв термин) се очаква да е след месец до два макс (по-скоро първото). Задължително след него трябва да се сложи още 1 месец със затегнати мерки според региона и ситуацията. Всичко това ще съвпадне с лятото за северното полукълбо, така че вече взетите мерки + естествения ход на нещата + неудобен за вируса климат ще спре вируса. Но той няма да изчезне според мен... Макар да съм чел и такива мнения и то от професори и доказани имена. Дано бъркам тук, дано. А и няма да е прецедент...
В южното полукълбо нещата ще се оправят поне 2, 3 месеца по-късно от северното. Там има и много бедни и изостанали страни и ще трябва да им се помага също така, но внимателно да не се привнесе отново.
Преди септември/октомври (по-скоро октомври) месец не очаквам да се върне публиката по стадионите, залите, кината и театрите. За стадионите (спорт и концерти) съм на 90% сигурен, за кина и театри не мога да кажа. Зависи...
Въпросът е ако вируса не изчезне, какво правим със следващия зимен сезон или вече на никой няма да му пука? Или ще сме го преболедували или ще е -> майната му, няма да повтаряме този кошмар. Хм?
Тук вече се надявам на ваксина... Не можем да ги чакаме 2 години.
Имат време до ноември най-късно, това е. Уж сме толкова напреднали, уж такива светила, лаборатории работят денонощно. Най-умните хора на планетата не спят и имат само една задача - сигурна ваксина. За нея се работи още от 2, 3 месеца назад, така че... Обикновено се чака 2 години грубо, но тук часовника тиктака неумолимо.
Финално, разбира се, че съм оптимист и ни се припокриват мненията с Тесла и забележете всичко това е ако не се открие ефикасно и безвредно лекарство, което така да лекува симптоматиката, че да вкара процентите на Короната в тези на грипа или поне много близки до него. Но такова лекарство трябва да се официализира за да стане масово и там трябва да мине време (2, 3 месеца, като вече има такива, но те не правят разликата за момента, защото не са така ефикасни).
Най-важното нещо за мен е към края на Май, точно преди да дойдат наистина горещите месеци да започне да се прави едно масово тестване на народа. Как ще го направят те си знаят, но без този етап няма да минем и той е изключително важен за мен.
Пикът ще е минал и случаите (нови и активни) трябва да са малко и така много по-лесно ще се карантинират заразените. Хората също си научиха урока и ще са много по-предпазливи отколкото преди пандемията, така че не очаквам от някои изолирани случаи тук и там да пламне втора вълна. Това е от изключително значение за да се оправим. И за това най-важната задача ще имат политиците и решенията им за границите. За кои ще се отваря, за кои не и докога ще се карантинират по дифолт всички пристигнали (това също не може и няма как да е прекалено дълъг период на превенция, но в началото трябва да го има задължително).

# 16 482
Ето един доста по-подробен сайт за следене на случаите. Идентичен с worldometer.

https://clustrmaps.com/coronavirus/

# 16 483
  • Ispania

Испания днес. Аз лично не прочетох и един пост за Испания. Все Италия е важна, другите да се спасяват.
Аз днес съм написала тук поне десет поста за Испания .
Така е ... като стоим в къщи, имаме време за Бг-мама.

Последна редакция: нд, 29 мар 2020, 01:59 от Val

# 16 484
  • София
Snezhana Petrakova,
Американците имат най-сбърканата здравна система в целия свят. Да не отваряме тема и за социалната им такава или че там всеки втори е с кредит и на една или две заплати от това да спи на улицата. Остави ги, че са толкова богати и че толкова много светила на медицината бягат там за пари (ама то е само пари, пари, пари). Така че това + вредните храни с които се хранят огромен процент от американците ги прави лесна плячка за подобна пандемия. Но те имат висок дух и когато ножа опре до кокала знаят как да си помагат и подкрепят, така че вярвам, че ще се оправят и те и то до 3 месеца считано от днес. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт