COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 351
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 19 110
Сравнете Сърбия и България. Съседни държави, еднакво население, по едно и също време стартирахме.
Как пък те откриват толкова заразени, а ние не? Дали не е заради тестването?
Прости сърби, не се научиха от нашите тарикати- колкото по-малко тестваш, толкова по-малко заразени ще имаш! Логично, не ли?
И така - и народа доволен, че ЩАБЪТ го е спасил, и получаваш и потупване от някой европолитик като оня с дископатията!

# 19 111
Скрит текст:
Лошото е, че можехме да сме всички с маски, но свободни. Сега ще сме който иска с маска, но всички ограничени.
Ще го кажете ли на брифинга ? Понеже ми се струва, че сте от щаба с това изказване.
Аман от конспирации. Самият министър  го каза, че това с маските е с цел да се отложат по-рестриктивни мерки. Прочетете темата по-назад.

# 19 112
  • Русе
Самият министър  го каза, че това с маските е с цел да се отложат по-рестриктивни мерки. Прочетете темата по-назад.
И според теб какво би наложило тези мерки. Смяташ, че заразата се вихри, въпреки че спряхме масово да излизаме и да се събираме. Ресторантите и кафенетата затвориха. От кога и от къде са според теб са последните случаи на зараза.

# 19 113
  • Буркина Фасо
Да влизаш в магазин без маска и да плюеш върху човека, който те обслужва в момент на пандемия и рискува здравето и живота си,  не е безотговорно, а грозно, невъзпитано и престъпно.
до сега да не би да е било различно? - все е безотговорно и невъзпитано.
утре като премине пандемията  какво ще правим? пак ще ходим с маски заради възпитанието ни ?

пп. днес ми отказаха да ми вземат парите за тока защото съм бил без маска. при положение, че дума нямаше
да продумам и пари на ръка нямаше да дам. само с 2 карти - на ЧЕЗ и банковата. и от тротоара щях да и ги
подхвърля за да спазвам дистанцията. Smiley  тъпа работа.

# 19 114
Диорела, не виждам в списъка с имейли този на генерал Мутафчийски. Никаква сила не е бг мамата, щом досега не сме го намерили. А десетки знайни и незнайни пенсионери всеки ден си хортуват с човека на електронната поща. Слаба ракия сме.

И него съм го намерила, но не мисля, че е удачно да го адресираме и до него. Той ръководи Щаба, те са предложили да се издаде такава Заповед, Министърът я издаде, а няколко часа по-късно, като "мека Мара" , я отмени.
В момента топката е в ръцете на управляващите и на нас, гражданите. Затова, нека ги засипем с искане Заповедта да бъде приведена в действие отново. Не може така иди ми, дойди ми

https://bg-mam.ma/p/1189333/40474304

# 19 115
Да влизаш в магазин без маска и да плюеш върху човека, който те обслужва
Скрит текст:
в момент на пандемия не е безотговорно, а грозно, невъзпитано и престъпно.
Къде това?
Почти всеки ден пазарувам, от поне 45 години, нито веднъж досега не съм видяла клиент да плюе върху продавача...
Ако вие плюете, пазарувайки, о.к., не съм Ви видяла.
Но обикновено хората не влизат в магазини, за да плюят, а за да пазаруват.

Много добре разбра какво искам да кажа. Дори да съм против маските и не вярвам в превенцията им и се чувствам здрав, бих уважавала правото на човека срещу мен да е сравнително спокоен, докато работи, предвид ситуацията, а не да демострирам индивидуализъм.
Франсоаз, ще се радвам да прочета твоето виждане за справяне с проблема. И аз имам по-различни виждания за много неща и съм лек социопат, но тук става въпрос за масовост,  проблем на цялото общество, част от което съм.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 16:16 от unabella

# 19 116
  • Пловдив
Нямам против маските, аз излизам с такава (въпреки че повечето хора ги използват неправилно, но както и да е). Но цялата история с щаба добива не точно комичен, ами някак абсурден вид. Издаваме заповед за КПП и започваме да размятаме едни декларации за по-усилен вирусообмен. Въвеждаме заповед за маски от утре, но "утре" я отменяме до края на седмицата, вероятно чакайки вирусът да си вземе почивка до събота. Мненията са от "хич не ми дреме" до "всички ще Омрем" и никакво междинно положение. Ами...

# 19 117
  • Другата България
Скрит текст:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10223255903403372&id=1157872542

Това е Анджела, бременна в 8 месец и болна от Covid. Семейството и събира пари, защото застраховката й не покривала такъв тип лечение...
В момента е в изкуствена кома на вентилатор. Вливат и антибиотик и се надяват на чудо да издържи и да пребори вирусът.
Продължавайте да си казвате, как на Вас това не може да Ви се случи. Всеки един от нас, може да е на мястото на тази жена.
Всеки от нас може да бъде, но как стоенето в къщи и бездействието от страна на тези, които трябва да направят нещо ще реши проблема!
Да, спазваме първото, после второто, после махат първото, добавят трето, четвърто, махат трето, връщат първо. Това не е управление и мерки в извънредно положение, а безсилие, което скоро ще доведе до хаос и тогава ще бъдем на място, на което още никой не е бил.
Кое бездействие? Чие бездействие? Кой трябва да направи нещо, за да реши проблема и не го прави?
Кое от всичко направено досега не събуди реакция на недоволство, отрицание, хулене, плюене, и още куп негативни реакции от страна на част от обществото? Как щаб, маб, лекари и сие да угодят на всеки, който е недоволен? А те са много, наистина много. Каквото и да се направи, или ненаправи, се роптае, независимо какво. Защо не се тества - ще започне тестване, ама сега пък защо на полицаите само? Защо и с тези тестове, като после трябва да се потвърдят в референтна лаборатория? Ами да, трябва, а лабораториите са малко. Засега. Защо обявяват малко заразени, като са повече? Защо да не мога да ида на маникюр? Защо да не мога да си изведа детето навън, ама с още трима души? Защо да нося маска, като така са ми нарушени правата? Защо Пена е без маска, а аз съм с такава? Защо да не мога да ида за риба, като времето е хубаво и слънчево? Защо да не ида да си полея пипера, като само на него ще разчитам през лятото? Защо да стоя под карантина, като нямам симптоми?
И на всички тези "защо", а и на още сто и едно отново "защо", следва нарушаване и неизпълнение. Да, това са действия, и наистина хаос, и наистина може да идем там, където не сме били. Но заради самите нас, а не заради някой друг, въпреки че така сме свикнали - все някой друг да ни е виновен, за всичко.

# 19 118
Е огледай се хубаво следващия път в някой супермаркет, Франсоаз. Вчера ходих за пръв път от 10 дни. На зеленчуците един си плюнчеше на пръстите да отвори торбичката и с тия ръце после опипваше доматите. Отсреща, до вафлите, чух кашляне в същия момент - човекът беше без маска и дори ръка не си сложи пред устата (което не че е хубаво в случая, но е признак поне на култура. А докато стигнем до кашляне/кихане в кърпичка или лакът, много сол има да изядем). На касата една жена без маска жизнерадостно ухилена ми се лепна на 50 см дистанция, очевидно демонстрирайки непукизъм към положението, но без въобще да се смущава, че нарушава моето лично пространство. А имай предвид, че и аз не се оглеждам много. Това са само неща, които сами ми се набиха пред очите.

# 19 119
Диорела, не виждам в списъка с имейли този на генерал Мутафчийски. Никаква сила не е бг мамата, щом досега не сме го намерили. А десетки знайни и незнайни пенсионери всеки ден си хортуват с човека на електронната поща. Слаба ракия сме.
Изобщо не подценявай мамите, моля. Stuck Out Tongue Winking Eye Не си казала по-рано, това е общодостъпна информация.

# 19 120
  • БГ
И какво ще стане като въведат по крутите мерки. Заплашиха с СМС да излизам от вкъщи?
И като ми съберат (ако им ги дам) 1.20 за СМС-а ще спрат вируса ли? Или какво?

# 19 121
  • На остров
Днешната информация от Швеция
Заразени 4435
Починали 180
Интезивна грижа до момента 358

Забраняват посещения в домовете за стари хора в цялата страна. Ще се увеличи тестването спрямо възможностите.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 15:33 от Две в едно ;)

# 19 122
. На касата една жена без маска жизнерадостно ухилена ми се лепна на 50 см дистанция, очевидно демонстрирайки непукизъм към положението, но без въобще да се смущава, че нарушава моето лично пространство. А имай предвид, че и аз не се оглеждам много. Това са само неща, които сами ми се набиха пред очите.
В Холандия въведоха глоба 181 евро, ако нямкой не спазва указаната дистанция в супермаркета (1,5 м или 2м не помня, но там си го пише).
Отделно абсолютно всеки , влязъл вътре трябва да е с количка и да не се отделя от нея- целта е по този начин да пази дистанция. Количките могат да бъдат взети свободно, без жетони

# 19 123
Сърбия има 785 случая, 16 смъртни случая, 62 сериозни/критични
България има 379 случая, 8 смъртни случая, 13 сериозни/критични

Пропорцията е горе-долу една и съща, Сърбия имат двойно повече случаи, но и двойно повече смъртни случаи. Единствено ние имаме по-малко критични. Както вече казах, чрез тестове част от случаите могат да се пропуснат, но критичните и труповете малко по-трудно.

# 19 124
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Да влизаш в магазин без маска и да плюеш върху човека, който те обслужва
Скрит текст:
в момент на пандемия не е безотговорно, а грозно, невъзпитано и престъпно.
Къде това?
Почти всеки ден пазарувам, от поне 45 години, нито веднъж досега не съм видяла клиент да плюе върху продавача...
Ако вие плюете, пазарувайки, о.к., не съм Ви видяла.
Но обикновено хората не влизат в магазини, за да плюят, а за да пазаруват.

Абе... само ако мълчиш като риба и дума на обелваш може да си сигурен, че не плюеш.
Пък недай си Боже, може и да кихнеш. Аз, честно казано изпитвам вече страх, сигурна съм, че скоро може и да си изяде боя човек за такова нещо, обществото максимално агресира - кой накъдето го бие камбаната.

Общи условия

Активация на акаунт