COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 915
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 20 010
  • Шумен
Като чета новините имам усещането, че повече усилия се влагат в създаване на ваксина, а не на лекарство. Ваксината не е ли превантивна мярка за здравите хора? И ако отнеме месеци да я създадат то болните ще са вече милиони.

Естествено и няма да се учудя да бъде задължителна. Познай защо.

# 20 011
То е абсурдно и да разсъждаваме за неща, които не зависят от нас, но го правим.

# 20 012

Много просто. Ние въведохме ограничителни мерки на 31-вия официално заразен. Другите страни направиха това при няколко хиляди болни, Итария - при десетки хиляди, а някои още не са го направили. Смъртността все още тук е ниска, защото здравната система работи. Ако се претовари и свършат вентилаторите и лекарите, тогава ще стане  висока. Дано да не стигаме до там се моля.

В Италия са били към 8000 случаите при при въвеждане на ограничителните мерки за цялата страна,
 интересното е да се мисли, защо централна и южна Италия бройките са доста малко...като се има предвид и че бая народ хукна натам

Доколкото разбрах и в Германия има забележима разлика между източна и западна--...

5G.

# 20 013
Скрит текст:
Франсоаз, аз разбирам какво искаш да кажеш. Не казвам, че си налагаш мнението, а споделям аз защо не налагам своите виждания и се стремя без да ги губя да се адаптирам към условията на "средата".  Помисли, реално погледнато кой лидер на държава или организация може в съвременния свят да предложи твоя модел? Реалността е различна просто. Идеите ти са смели и звучат прекалено екзистенциално и за хора с моята "по-натурална" същност, а какво остава за поголовно разпространените съвременни начини на действие.
И понеже стана въпрос за малко по-различни виждания, ще спомена, че аз продължавам да вярвам, че България ще бъде някак защитена и ще минем "встрани" от пожара. И май месец светът ще почне да си отдъхва /малко да дам воля на моята "лудост" и вяра в разни метафизични и "други" закони/

За Италия и аз продължавам да се чудя защо случаите се концентрираха в  Ломбардия, финансовото сърце на Италия. Помня, че първите случаи бяха в Ломбардия и Венето, но във втората област не се разви толкова драматично картината. Но каквато и да е причината - реагираме на фактите.

Аз смятам и вече писах по темата, че причините са:
1. Голяма диаспора от китайци около Милано
2. Много хора, които са в стара възраст (застаряващо население)
3. Лайфстайл - жизнерадост в комбинация със "здравословен" мързел
За мен причината там е, че на 19.2. 46000 зрители са се събрали на мача Аталанта Валенсия в Милано. Имало е и много автобуси с фенове от Бергамо плюс много испанци. Отделно всички по кръчмите и по домовете с големи компании за мача. Още не са вярвали и са пренебрегнали опасността от зараза, и така.

# 20 014
Какви са тия човешки права, дето все ревете, че ви се потъпкват? Излизайки и неспазвайки рестрикциите, в желанието си да се смамоизтъкнете как вас никой не може да ви контролира и прочие булшит, застрашавате себе си и другите. Което не е ли един вид потъпкване на правата на хората около вас? Измествате фокуса на ситуацията. Който е да се опазим живи и здрави, to flatten the curve и после да се борим с икономическите последствия.
Как така излизаме и не спазваме рестрикциите? Ти това го знаеш, защото? Пак призовавам, не съдете за действията ни от това какво си пишем тук.

# 20 015
Много е важно властта да не си превишава правомощията, разбирай, да се запази демокрацията на всяка цена! До момента се справяме с тази рискова за демокрацията ситуация, надявам се да продължим така.

Вече ми писнА от толкова защитници на демокрацията.
Ограничили са ни правата.
Къде са тия защитници когато не смея да се прибера късно защото не знам кой ще ме срещне по улиците, къде са когато не смееш да се качиш на нощния влак до морето.
Високата престъпност не ограничава ли моята свобода да се придвижвам където и когато искам.
Съжалявам, че не е по темата, но ми омръзна от псевдодемократи с "отнети" права. Те отдавна са ви отнети.

# 20 016
  • София
Мнение от фейсбук:
"Любимият на мнозина генерал Мутафчийски току що отказа да отговори на въпрос на какъв принцип ще се определя кой да бъде тестиран? Защото стана ясно, че топ елитът си се тестира постоянно.
Значи депутати, след това полицаи, ами медиците, ами транспорнтине работници и т.н.
Ще се тестират в техните болници, за да няма изтичане на средства към някой друг.
Цялата демогагия в реакцията на един човек шефа на шаба.
Страх ги е за тях, другите да се спасяват поединично и кой както може."

# 20 017
Ти какво по-умно би предложила или направила ако беше на тяхно място?
Какви по-добри неща се правят в други държави. сподели моля?
Аз не съм достатъчно умна и нищо не предлагам.  
Но пък прочетох как в Сингапур са се справили например, без да превръщат народа си в затворници и без да слагат прът в икономиката си.Значи може.
Защо у нас НЕ искат така, аз няма как да знам.

У нас не искат, защото си познават материала. Тази тема е живото доказателство, че нито сингапурската стратегия, нито шведската стратегия могат да бъдат приложени в България. И причината е манталитетът на българина и тропането с краче "Тия на мен ли ша ми кажат какво да правя".

Ето една статия на български, от която много добре става ясно защо стратегията на Швеция е невъзможно да се приложи в България. Няколко цитата:

Независима работа на държавните агенции, безпрецедентно доверие между институции и граждани и действия, които озадачават външните наблюдатели - как шведите се борят срещу COVID-19

Но не само неписаната забрана за политическа намеса в работата на агенциите и научно обоснованите политики са причина за стратегията на Швеция за овладяване на заразата. Изисква се и друг фактор - а именно, че доверието, което шведите имат към държавата си и нейните структури, е значително по-голямо, отколкото в повечето държави по света.

Има три аспекта на скандинавското общество с високо доверие, казва Трегорд. "Първо, гражданите са склонни да влагат много вяра в публичните агенции и вярват, че те действат в обществен интерес. Второ, властите, от своя страна, се доверяват на гражданите да се вслушват в техните съвети. Трето, съществува високо ниво на междуличностно доверие, при което шведите се доверяват един на друг, че всички ще действат отговорно."

Приложено към настоящата ситуация, това означава, че експертите в областта на общественото здравеопазване и политиците действат в единомислие и под презумпцията, че препоръките, които отправят към гражданите, ще бъдат спазени. Затова и в страната липсват драконовите мерки.

Вместо тях има очакване, че гражданите ще поемат лична отговорност, ще избягват тълпите, ще работят от вкъщи, ще поддържат дистанция в градския транспорт и т.н., без да са задължени да го правят.

"Не е необходимо да въвеждаме спешни законодателни или надзорни мерки, за да гарантираме, че хората остават у дома, защото властите вярват, че гражданите ще следват съветите им, а гражданите се доверяват един на друг, за да действат отговорно", заяви Микаел Ростила, професор по обществено здраве.

Цялата статия, абстрахирайте се от цифрите в статията, защото вече не са актуални към днешна дата и това за 500 души, от понеделник са 50, но не това е важното в статията

https://webcafe.bg/svyat/zashto-shvetsiya-izbra-drug-pat-za-borb … l0yNuiaZibLd2X0LY

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 12:56 от Анонимен

# 20 018
)
3. Лайфстайл - жизнерадост в комбинация със "здравословен" мързел

Това е валидно повече за южните части на страната.

Е, да, обаче не липсва и по северните части - италианците са си италианци - беллла, беллла! Simple Smile

# 20 019
Вирусът не се интересува от идеологии, обществен строй и религиозни ценности. Той удря там, където е слабото място - мобилност, контактност, събиране на много хора на едно място. При липса на ваксина, лекарство и наличие на вирус с висока смъртност, единственият начин да ограничиш вируса е да ограничиш тези три неща, друг начин няма. Неприятно ли е? Много, но алтернативата е по-лоша. Затова и всички европейци, като опря ножа до кокала, преглътнаха гордостта и разбиранията си и направиха това, което трябва, за да защитят основното право - правото на живот. А и в крайна сметка това положение е временно.

# 20 020
В Сингапур бях чела,че им следят местоположението през телефоните за да намират контактни Simple Smile.

# 20 021
  • БГ
April, казвам, че има предпоставки, а не че е същото като комунизма. То е като да те дращи гърлото, но ти да не му обръщаш внимание, защото е нещо дребно, и изведнъж да се окажеш с корона вирус, ама станало твърде късно Grinning
Дори и да сме твърде бдителни, предпочитам така, отколкото един ден да се окажем в 1984-та. Grinning

Това, което пишеш за следенето го разбирам, има логика. Но не може ли, като се разболея, да им разкажа къде и с кого съм била? Simple Smile

Вие представяте ли си през комунизма да разполагаха с днешните технологии. ( По онова време беше трудно да си пуснеш телефон в къщи, че и ТВ нямаше много) По възрастните ще ме разберат.

# 20 022
Добра новина. Първата пациентка от Пещера, 72 годишна е изписана след 2 отрицателни проби.

# 20 023
Какви са тия човешки права, дето все ревете, че ви се потъпкват? Излизайки и неспазвайки рестрикциите, в желанието си да се смамоизтъкнете как вас никой не може да ви контролира и прочие булшит, застрашавате себе си и другите. Което не е ли един вид потъпкване на правата на хората около вас? Измествате фокуса на ситуацията. Който е да се опазим живи и здрави, to flatten the curve и после да се борим с икономическите последствия.
Как така излизаме и не спазваме рестрикциите? Ти това го знаеш, защото? Пак призовавам, не съдете за действията ни от това какво си пишем тук.

Махни...явно за някои хора между доброволно спазване на мерките и насилствено спазване на мерките няма разлика...Готови са за "диктатура на пролетариата"...

# 20 024
Pure, като чета цитираното от теб, се сетих за нещо, за което ужасно ме е яд, а именно, че в началото, като свикаха щаба, доверието в Мутафчийски беше огромно. Хората го харесваха, имаше страхотен профил на лекар, военен, работил в тежки условия, изобщо, подходящата фигура.
И след това с всичките си неадекватни включвания - затваряме магазините-не ги затваряме, излизайте-не излизайте, дайте служебна бележка - не давайте и т.н. полека-лека успяха да подкопаят това доверие. И все повече хора казват - абе, той май шикалкави. Много по-лесно щеше да е, ако имаха ясна и твърда позиция по въпросите и последователност в действията.

Общи условия

Активация на акаунт