COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 512
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 21 240
Mosquita, аз храня такива илюзии. Smiley дори за по-рано.
Иначе съм съгласна с теб за другото.

# 21 241
  • Другата България
Скрит текст:
Нещо чува ли се дали можеш да пиеш антибиотик, ако имаш някакви симптоми, че нещо тези парацетамол и вит С дето ги препоръчват не ми вдъхват доверие.
Зависи от ОПЛ, ако прецени по телефон, ти дават и антибиотик.
Снимаш си гърлото и пращаш по вайбър. Не знам дали прокажените с кашлица ги допускат до рентген или скенер, обаче. Трябва да се проучи.
Това сериозно ли се прави? Снимам си гърлото и пращам снимката на лекаря, за да ми постави диагнозата? По снимка?
Разбира се, че не е сериозно.
Ето още един пример как тук всичко се приема за чиста монета и се всява допълнителна паника у хората.

# 21 242
Какво пречи мерките, които са наложени и сега да бъдат официализирани от Наредба на МЗ например или от общината или от къде да знам. Много ми намирисва тая работа, ама много.
Свобода на предвижване. Без извънредно положение могат ли да ме спрат да ходя в парка или да излизам от областен център?

# 21 243
Скрит текст:
Аз се чудя за извънредното положение. Не съм юрист, ако има някой тук, може да ме светне - за чий ни е? Дава още повече власт на Изпълнителната такава, на МВР, Прокуратура и т.н. Че те и без това у нас я имат в изобилие?
Какво пречи мерките, които са наложени и сега да бъдат официализирани от Наредба на МЗ например или от общината или от къде да знам. Много ми намирисва тая работа, ама много.

Поясни, моля те, че ми стана интересно. В какъв смисъл?

Ами защо извънредно положение - то дава много повече права на властта и ограничава много свободи (нашите). Не може ли например мярката да не се събират еди си колко хора да дойде от шефа на МВР или от Здравния инспектор или Общината, която традиционно разрешава или забранява разни мероприятия. И аналогично с другите мерки.

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 15:57 от bubanka

# 21 244
Да си плащаме данъци, тестове, да даряваме и да оборудваме болниците. Държавният бюджет къде е?
С тези темпове ще ни тестват след години. Ще спазят ли препоръките на СЗО за масов скрининг?
Права си за съжаление!
И ако ние сами не си оборудваме всичко  и не се тестваме на частно,не виждам на кой му пука!
Даже трябва да предложат на хората които искат да си платят ,да направят организация да се тестваме  и горе долу да знаем какво ни чака....а не да чакаме до безкрай и никой нищо да не знае!

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 15:25 от Night_ShadowMOM

# 21 245
Mosquita, аз храня такива илюзии. Smiley дори за по-рано.
Иначе съм съгласна с теб за другото.
Дано да си права, въпреки че не мога да намеря нещо, което да ме направи оптимист, че ще бъде по-различно Simple Smile
Сега като четох интервюто на немския лекар, той казва същото - отпуснем ли мерките, ще има нов пик. Трябва да ги отпускаме поетапно и междувременно да тестваме. А ние стана ясно колко сме напред с тестването Grinning

# 21 246
Вчера правих такъв, сама си го "назначих", след цяла вечер температура 38 градуса и болки в мускулите, излезе отрицателен, в петък мисля да го повторя.
От ЛЛ лекар чух само "не идвай в кабинета, пий витамин С и Парацетамол, веднага ти пиша болничен", нито предложи тест, нито снимка или друго...
От вчера сутринта няма и помен от температура или какъвто и да е симптом, чудя се утре дали да си "самоназнача" и рентген?!
На здравна каса не разчитам...
Самоцитирам се, само за да споделя.
Направих и рентген, да ми е честита пневмонията, вярно едностранна, не е вирусна, ама....

Разбирам донякъде ЛЛ, всички се страхуваме малко или много, но и други болести си вървят,те не са под карантина.

# 21 247
LilyM, понеже следиш вс подробно и от декември, а аз не, дали имаш информация какво се случва в бежанските лагери?  Вероятно някакъв масов мор трябва да е?

# 21 248
Според вас на какво се дължи в последно време тази топла връзка с Израел? Досега Борисов няколко пъти ги споменава, в смисъл, че си говорят с тях да ги питат имат ли тестове, лечение и пр. Днес на брифинга и Мутафчийски за практики от Израел говори. Нещо по-различно от Европа ли се случва там? И последно, губи ми се нещо: там всички ли 180 души от самолета от Банско се оказаха заразени, или част от тях? Ако да, то колко?

# 21 249
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз се чудя за извънредното положение. Не съм юрист, ако има някой тук, може да ме светне - за чий ни е? Дава още повече власт на Изпълнителната такава, на МВР, Прокуратура и т.н. Че те и без това у нас я имат в изобилие?
Поясни, моля те, че ми стана интересно. В какъв смисъл?

Ами защо извънредно положение - то дава много повече права на властта и ограничава много свободи (нашите). Не може ли например мярката да не се събират еди си колко хора да дойде от шефа на МВР или от Здравния инспектор или Общината, която традиционно разрешава или забранява разни мероприятия. И аналогично с другите мерки.

Така имат свободата всеки момент могат да затегнат положението с още мерки, доколкото не знаят какво ще се случи. Защото в извънредното положение нашите права, свободи, кофорт не са същите.

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 15:58 от bubanka

# 21 250
Подпомагат ли се в тази ситуация безработни родители  и бебе на 1 година, което трябваше сега да запишем в ясла, но няма как. Сами сме, нямаме близки да помагат. И двамата родители не работехме 1 година за да си помагаме в отглеждането на бебето, а сега се скапа всичко с този вирус. Готовите ни пари се изпариха. Та... има ли някакви помощи от държавата за такива като нас?
Ако правилно съм чула и разбрала социалната министърка:
регистрирате се в бюрото по труда и подавате молба за социална помощ като социално слаби.
Може да има и друг начин, аз не го знам...

# 21 251

Ето още един пример как тук всичко се приема за чиста монета и се всява допълнителна паника у хората.

Колко да не  е сериозно?  Това е просто идея, иначе грипоподобните симптоми се лекуват само по телефон.
100 пъти повториха - при грипоподобни симптоми не отивате в болнично заведение и при ОПЛ, а звъните по телефон. Който е звънял, знае какво следва.

# 21 252
  • София
Подпомагат ли се в тази ситуация безработни родители  и бебе на 1 година, което трябваше сега да запишем в ясла, но няма как. Сами сме, нямаме близки да помагат. И двамата родители не работехме 1 година за да си помагаме в отглеждането на бебето, а сега се скапа всичко с този вирус. Готовите ни пари се изпариха. Та... има ли някакви помощи от държавата за такива като нас?
Безлихвен кредит, ако може да се нарече помощ изобщо...

# 21 253
За тези, които се чудят за Северна Корея

Северна Корея: При нас няма коронавирус!  

Скрит текст:
Cеверна Корея няма нито един случай на заразен с новия коронавирус, заяви днес високопоставен здравен представител, предаде Франс прес. Това бе обявено в момент, в който някои страни изразиха съмнения, че в Северна Корея няма никаква зараза.

Бедната и изолирана в дипломатически план страна граничи с Китай и Южна Корея, които бяха силно засегнати от вируса. Северна Корея затвори всичките си граници още в края на януари и въведе драстични мерки за изолация.

Пак Мьон-су, директор в антиепидемиологичния отдел на Националния център за борба с епидемиите, подчерта, че усилията, положени от Пхенян, са помогнали страната да постигне подобен успех и на нейна територия да няма нито един заразен.

"Досега нито един човек не е заразен с новия коронавирус в страната ", изтъкна той. "Ние взехме превантивни и научни мерки, като инспекции и поставяне под карантина на всички хора, влизащи в нашата страна, пълна дезинфекция на всички стоки, както и затваряне на границите и прекратяване на морските и въздушните връзки", припомни той.

Само няколко страни в света - често пъти изолирани острови или опустошени от войни държави, не са съобщили за нито един случай на зараза с COVID-19, отбелязва Франс прес. Според специалисти Северна Корея е особено уязвима към вируса заради здравната си система, за която се знае, че има доста проблеми. Те обвиниха Пхенян, че крие, че в страната има епидемия, предаде БТА.

Миналия месец командващият американските сили в Южна Корея Робърт Ейбрамс заяви, че е почти сигурен, че в Северна Корея има случаи на зараза с COVID-19. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви, че "нещо стана в Северна Корея" и в писмо до севернокорейския лидер Ким Чен-ун предложи помощ на страната.

Северна Корея, която е обект на много санкции на Съвета за сигурност на ООН заради забранените си ядрена и балистична програми, поиска помощ в борбата с вируса. ООН разреши на УНИЦЕФ и на организации като "Лекари без граници" да пратят в страната диагностични комплекти, маски, защитни облекла и дезинфектанти в Северна Корея. Тези организации засега не са потвърдили дали пратките са пристигнали до местоназначението си.

https://www.manager.bg/svyat/severna-koreya-pri-nas-nyama-koronavirus

# 21 254
  • Другата България
Колко да не  е сериозно?  Това е просто идея, иначе грипоподобните симптоми се лекуват само по телефон.
100 пъти повториха - при грипоподобни симптоми не отивате в болнично заведение и при ОПЛ, а звъните по телефон. Който е звънял, знае какво следва.
Ами изобщо не е сериозно, и не е вярно най-вече. Това със снимката на гърлото.
А тук, видно, има хора, които вярват на всичко написано. И така тръгват някои небивалици, които стряскат и бездруго стреснатия народ. Само това коментирах, другото, което пишеш, е така.
С изключение на това, "което следва", което не мога да потвърдя, защото не съм звъняла досега.

Общи условия

Активация на акаунт