Дистанционно обучение за учениците

• 30 451
  • 886
  •   1
Отговори
# 585
  • пак там
Няма да стане.

Ако министърът си мисли, че сега е ваканция - жестоко се лъже. Той може и да е във ваканция, но моят син си учи стабилно и не виждам причина да го юркам през юни и юли.

Това е абсурд.

# 586
Ако падне ИП до юни, ще имат по 1-2 седмици да им оформят оценките.
Ако не се случи до тогава - ще си ги оформят дистанционно, много важно.
Министърът нека си говори, ама те плановете на всички яко им се развалят от ден за ден.
Накрая ще кандисат да пишат нещо, само и само да имат завършена година и толкоз.

# 587
  • Майничка
Рися, твоят може и да учи, но има доста деца, които не учат и родителите им не са в състояние или не успяват да ги контролират. В момента не се пишат отсъствия (логично, защото в някои случаи има фал с интернет и т.н.), не се пишат оценки (особено ниски). Може до седмица -две да се създаде някакъв протокол, примерно, но може и да се задълбочи проблемът, примерно, семейства да се откажат от нет по финансови причини, да има спирания на ток и подобни.
Ако тръгнем да обобщаваме, за мен лично е по-добре да се даде по- дълъг срок, а впоследствие да се действа според ситуацията, отколкото да се каже "не пипаме ваканциите" и после да мислят варианти и оправдания.

# 588
  • София
Твърдо мисля, че децата трябва да се върнат в училище. София не е България. Форумът не е България. Качеството на образованието ни е лошо. Това че 1000 майки са се постарали вкъщи няма да има значение за общото бедствие с учебната година.

# 589
От няколко дена се провеждат уебинари за работа:
https://edu.mon.bg/
В долен ляв ъгъл има връзка само за Microsoft Teams:
https://dechica.com/teams/
В долен десен ъгъл има връзка с повече неща (Google Classroom и т.н.):
https://edubg2020.wixsite.com/edubg

Всяка една платформа трябва да се ползва разумно - с минимален трансфер на данни (видео само при необходимост). Техническите умения се придобиват лесно (работи се изцяло в платформи с графична среда), така че който учител е по-организиран в работата си в училище, ще е такъв и в дистанционна среда.

# 590
Техническите умения се придобиват лесно (работи се изцяло в платформи с графична среда), така че който учител е по-организиран в работата си в училище, ще е такъв и в дистанционна среда.
Тук съм много съгласна. Това важи и за родителите, и за учениците. Защото и в клас да са, има такива, кото само тялом са там, даже някои и в час не влизат. Родителите масово не се интересуват кой какво учил и докъде стигнал - било работа на учителите (и занималнята) да научат и да си напишат домашните.
Когато няма желание, винаги има 100 оправдания..
Могат да се поръчват какви ли не телефони и таблети на златните, но ако става въпрос за обучение, вече става трудно, че и невъзможно..

# 591
  • пак там
Гаргамела, ами хайде да престанем да се лъжем тогава, че преподавате, става ли? Щото досега ни убеждавахте, че се скъсвате от работа, за да няма разлика в обучението, сега започвате друга песен? Не ме разбирайте погрешно, уважавам цялото ви съсловие, но ако вие клекнете пред министъра, значи си признавате, че залудо сте работили последните три седмици. Или още по-лошо - че сте се правили, че работите. Е, тогава вече ще престана да ви уважавам. Не че ви пука, ама...

Няма да допусна детето ми да учи два допълнителни месеца, само защото министъра го досърбяло в определени места. Има си партньори, предполагам, да го почешат.

# 592
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за мен е неприемливо толкова дълго децата да са на компютър - нашите започват в 9 и завършват в 4, след това трябва да си пишат домашните пак на компютъра, защото всичко е в Мудъл, Дискорд, гугъл клас рум...
дори това, което е дадено за домашно трябва да се гледа на компютъра, не мога да го разпечатам, да го напише и после, снимано или сканирано да го изпратя.
от стриктни ограничения на екранно време рязко минахме на 12 часа пред компютъра. Sad

# 593
  • София
рися, по-добре е да се удължи учебната година, защото не всички са като теб да преподават вкъщи. Повечето деца не са деца на умните и красивите, а са на обикновени хора, които хабер си нямат от материала. Какво ще правите през лятото, ще мерите курортите ли? Край, туризмът за следващата една година го пиши умрял!

# 594
  • София
Аз лично по математика забивам още на обикновените дроби. Оттам нататък - не ме търси.

# 595
Аз преди доста време бях писала, че пролетна ваканция няма да има, а само 2-3 дена за Великден. Тогава доста рязко ме нападнаха тук някои потребители. Но сега вярвам, че ще е разумно, а и най-вероятно така ще стане, че да се удължи учебната година. Това, което се случва, е само да преговарят. От 3 дена почнаха с новите уроци, обаче е някакъв жив ужас. Всеки ден с нов урок за малките, е трудно към невъзможно, освен ако не учиш по 10 часа. Не ме устройва. И понеже както се писа, че туризмът до другата пролет поне го пиши бегал, по-добре да имат конкретни занимания, отколкото на ТВ и телефон цял ден.

Тук всички пишат колко свестни учителки са. Мнението ми е, че не повече от 15-20 процента в страната най-много, изобщо полагат усилия да си свършат работата. И айде не почвайте пак с нападките, вие си знаете кого адресирам.

# 596
  • Майничка
О, не, аз много лесно мога да си реша проблема - всичките ми ученици имат адекватни устройства, всички имат стабилен нет, всички работят онлайн от месеци.
Че и на никой от тях не му е чак толкова важна оценката от тази година, за капак.

Правя един комплексен изпит в края на годината, като се базирам на работения материал и който каквото си изкара. Нямам скрупули да оставя дете на поправка, нямам проблем да давам консултации и лятото, както давам и през цялата година (извън специално определените за целта дни и часове, освен в тях).
И съм сигурна, че всички, които са вложили не 100, не 50, а 30% от капацитета си като усилие, ще минат.

Но хайде на бас, че ако това се въведе повсевместно ще възникнат вселенски драми, къде с, къде без основание.

Или друг вариант - ще им организирам работа по дългосрочен проект, обхващащ няколко изучавани учебни предмета, ама със сериозна работа, мислене и ровене, не само копи-пейст и ако успеят да го представят или да анализират подробно причините за евентуален неуспех и да обяснят как биха подходили правилно - минават. Дори смея да се надявам, че родителите биха ми гласували доверие и не биха им помагали или възразявали.
Ама дали от МОН биха признали тези срочни / годишни оценки без задължителните текущи такива?

Затова, лично за мен, оптимално е да се действа локално, да се анализира ситуацията във всяко едно училище и да се вземат решения на местна почва. Само че, към момента, системата е ориентирана към статистика, залагаща на сходни условия навсякъде.

Освен това, скоро ще се забележи масово слабата страна на дистанционното обучение, базирано на стандартната, към момента, форма на преподаване и оценяване - практиките, на които съвременните деца казват "отборна работа" и "бърза справка с чичко Г.", които в момента са много по-достъпни. Т.е., за да е обективна една оценка, или трябва да се търси техническата елиминация на тези практики, което, лично за мен, е непечеливша кауза, или да се търси нова схема за оценяване, при която тези практики не биха навредили на обективността.

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 12:36 от gargamela

# 597
  • София
Дистанционното за децата става за месец - месец и половина, преко сили два месеца, но за повече не става. Кризата си е криза, но е най-добре в момента, в който вече може да тръгнат на училище, да се удължи учебната година с толкова, колкото е била кризата, ако изобщо някой иска годината да не е изгубена.

# 598
Не е много възможно да се изпълни, защото ситуацията може да продължи до ... Ноември, примерно. А който сега кандидатства след 7 клас, догодина може да е в друго училище.

Аз мисля, че ще си завършат дистанционно. Не е толкова фатално. Да сме здрави е по-важно.

# 599
  • Ямбол
Да удължават на онези, които не се справят и не работят ефективно. И на малките, щом толкова пищят родителите, че нищо не можели да им помогнат.
Аз съм с големите, при тях всичко върви перфектно. 12 клас са готови да завършат и да се явят на матури.
Ако се случи това - да се даде решението на местно ниво, съм сигурна, че онези, които пеят, че им е неефективно, изведнъж ще кажат - ОК съм, що само ние да учим по-дълго.
Или ще се положат усилия да се мобилизираме всички да изкараме тези трудни моменти и всеки да вложи каквото може, или децата ще са много повече потърпевши.

Общи условия

Активация на акаунт