Дистанционно обучение за учениците

• 30 541
  • 886
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Аз принципно смятам, че не е редно да се иска децата да имат достъп до компютри и изобщо техника. И това как някои имали телефони пак не е извинение - всеки си прави парите каквото намери за добре, ако ги има. Важи и за учителите, и за родителите. ако държавата иска да прави онлайн обучение и то да се зачита, да осигури въпросните технически подробности, а не да ги изисква от хората. Аз като родител нито съм длъжна да имам компютър, нито смартфон, нито мейл. Може да нямам пари, да не мога и да не искам да купувам техника. Децата са на училище в присъствена форма, те са длъжни да ходят физически на училище, а не да учат дистанционно заради кризи.

# 661
Аз принципно смятам, че не е редно да се иска децата да имат достъп до компютри и изобщо техника.
Всъщност по тази логика не е редно да се иска децата да си купуват тетрадки, учебници, спортни екипи и цялата галимация, която им се изисква. Даже смея да твърдя, че една пълна компютърна конфигурация на старо струва доста по-малко от разходите за училищни пособия през годината.

Би било върхът на простотията да юркат децата в момента да работят по 8 часа дневно, а после и да им вземат ваканцията. Поне да кажат, че това е ваканция, и да ги разпуснат. Защото настоящото обучение си е съвсем пълноценно, макар и без особено участие от страна на учителите.

# 662
Не знам защо министърът продължава да нарича ситуацията, ваканция и да предлага сценарии до хипотетични дати. Никое дете няма да му се учи в горещини след този филм, в който се намираме всички. Нито учителите ще имат нерви след като е ясно, че няма да могат да почиват изобщо.
Според мен трябва да се върнат, ако изобщо е възможно, за не повече от 2 седмици в училище, за да се вадилизират някакви оценки,  да се завърши годината и да започнст ат новата учебна година по- рано.

# 663
  • Бургас
Добре бе, правете както ви е удобно. На мен ми писна да споря със стената.

Така или иначе - моят син няма да ходи на училище след 15 юни.

Аз намирам за безпредметно да се тръшкаме за Нероден Петко. В смисъл, че изобщо не е сигурно, че е така. Няма официално становище, че ще се учи лятото, а само някой си казал нещо. Аз не съм срещала такива твърдения.

# 664
  • Майничка
Моят син винаги е мечтал за такова обучение. Разглаголстваше как нямало да става сутрин , щяло да бъде страхотно, нищо че щяло да има изпити накрая. Даже се радвам своеобразно че стана така. Въобще не е във възторг, зает е много повече в момента , много повече е самостоятелната работа. Аз го намирам за добре. Той вече не.

Преди 3-4  години бях чела една тийн фантастика "Играч първи, приготви се", нищо уау като сюжет, но с описание на обучение изцяло във виртуална среда.
На учениците, с резултати над средните (не отличници, не гении), се дават устройства за виртуално обучение, срещу изискването да "присъстват" в часовете, да спазват прилично поведение на територията на "училището" и да работят така, че оценките им да не падат под определено ниво. Достъпът им до обучителни ресурси е неограничен, могат да се появяват с какъвто си пожелаят аватар, стига да е хуманоиден и прилично облечен, същото важи и за учителите. В почивките може да си комуникираш с когото искаш, ако някой ти досажда - просто го "мютваш", минимум страничен стрес, минимум нерви ... идеално ми звучеше, щеше да ми е ок и да уча, и да преподавам така.

Давам си сметка, че за много учители, родители и ученици това може да е добро решение, за други - не толкова, но за мен е страхотно, че можем поне да го тестваме донякъде. Simple Smile

Ако влезе като опция в училищата, дори за определени деца, дори за определен период, мисля, че ще има смисъл.

# 665
Ми то я тоя ред на мисли не е редно да се иска да имате и телефон. И все пак, домашното обучение в България все пак е законно. Ако сте толкова специални и крайни, имате възможност да се възползвате.

# 666
  • в страната на чудесата
И какъв апокалипсис ще настъпи ако удължат учебната година с две седмици? Въпросът ми е сериозен, интересуват ме доводите и на учители и на родители ако желаят да ги споделят.

# 667
  • София
Сравнението с тетрадките и учебниците е безполезно, защото първо, формално държавата дава учебници на децата до седми клас и второ, тетрадките са консуматив, без тях не може, а екипите - пак винаги ги е имало.
По-скоро аналогия с възрастните - все едно шефът ти изведнъж да реши да смени начините на работа, да си освободи камионите, ако си шофьор и да ти каже - "слушай, от утре трябва да имаш камион, да го зареждаш с гориво, а аз ти давам стоката, която да транспортираш, иначе няма заплата".

Да, не е редно и телефон да ми искат - може да нямам телефон. Длъжна ли съм да имам телефон? А домашно обучение не означава онлайн обучение.

# 668
Gargamela, за училището от "Играч първи, приготви се" си помечтах и аз преди време. За съжаление това, което имаме в момента, е много далеч от описаното в книгата.

# 669
  • Бургас
О, да, книгата е страхотна и самия начин на обучение беше много добре и подробно описан.

# 670
  • Майничка
Gargamela, за училището от "Играч първи, приготви се" си помечтах и аз преди време. За съжаление това, което имаме в момента, е много далеч от описаното в книгата.

Е, Рим не е бил построен за един ден. Всички участници в играта трябва да се подготвят, но имат шанса да допуснат, че това може да се случи по тяхно време. Smirk

# 671
Andariel,

1. Който учител няма компютър, може да ходи в училище в компютърната зала. Ако в училището има 30 компа, се носят по един в зала, и смятам че всички ще са осигурени. Не разбирам защо се прави на въпрос изобщо. Даже могат да си ги вземат по къщите, и после да ги върнат.

2. На нашите служители, които ще работят дистанционно колкото и каквото могат, сме им купили служебни компютри. Дадох 400 лв за устройство на човек, и смятам че това стига. Но пак, ние не сме чак толкова много хора в офиса.
Камион не съм осигурявала засега Wink)

# 672
  • София
А което дете няма компютър? на него ще му даде ли някой?

Въпросът с техникате е важен, също като с камионите от сравнението. Хубава работа, ама българска. Обаче не им пречи да се Фалят как благодарение на кризата дистанционното онлайнобучение било стартирало страхотно.

# 673
  • пак там
И пак опираме до страха от ненужността на многото учители, нали, Андариел?

В 21-ви век сме, влезте, не се страхувайте, не надничайте само през вратата.

# 674
  • European Union
Неоспорим факт е, че никой за нищо не ни пита. Нито ме попитаха дали искам да обучавам учениците дистанционно (но не ми позволиха да изляза в отпуск), нито ме попитаха дали съм съгласна десетгодишното ми дете да стои по 6-7 часа пред компютъра. Моето мнение не е важно за никой.

Общи условия

Активация на акаунт