Бременност по време на корона вирус

• 34 587
  • 325
  •   1
Отговори
# 105
Заради короната на всички бременни ли дават болничен? И по колко дена дават?

Не смятам, че дават на всички бременни болничен заради това. Едва ли има диагноза "болничен на бременна поради коронавирус", но обичайно повечето бременни искат болничен по една или друга причина. В повечето слуачаи го получават, но ако няма основателна причина лекарите имат основание да откажат и никъде не можеш да се жалваш. И не знам дали е само единичен случай на бременни, които не могат да си вземат болничния при текущатата ситуация, но аз познавам поне две жени, които също имат проблем с болничния. И да личния лекар може да даде болничен за максимум 2 седмици, но той пак е на добра воля и реално в него не пише истинската причина, а вписват някаква друга диагноза. И отново могат да ти откажат и пак няма къде да се жалваш, защото те не са нарушили нищо. Такива случаи също знам.

# 106
Аз съм в чужбина и тук болничния се дава от личния. Гинеколога може да ти даде не повече от 2 седмици.
Наредбата относно бременни и корона гласи, че само тези които са над 27 седмици могат да излязат в 12 седмици самоизолация.
Като цяла съм забелязала, че тук не са много щедри от към болнични.

# 107
  • Плевен
Момичета, според мен нещо бъркате. Женски консултации има и болнични се издават. Аз се следя в частна клиника, но по Здравна каса, т.е.  не плащам. Миналата седмица бях на консултация и ми пуснаха и болничен. В анамнезата пише "пациентката посещава кабинета за женска консултация. Във връзка с допълнителните указания на Министерство на здравеопазването и препоръките за бременни при разпространение на COVID-19 прегледа се извършва в непълен обем. Издава се болничен лист. И т.н. описани са мерки, кръвно и други показатели от прегледа".
На мен ми обясниха, че регистриране на бременност, ФМ, скрининги, лежане в болница, болнични и т.н. си има.
Според мен разминаването идва от това дали наистина имаш нужда, т.е. дали състоянието ти изисква болничен. Някой явно злоупотребява, за да се плащат прегледите. Няма как на частно и държавно да е различно, всички здравни заведения се ръководят от едно Министерство и спазват общо законодателство.
Аз съм пропуснала преглед само първите 3 дни от карантината. Обадиха ми се от клиниката, че няма как да стане прегледа, тъй като не могат да го заведат в системата на Здравната каса. След три дни ми се обадиха, че има допълнителни разяснения за бременните по Наредбата, която издаде МЗ и вече мога да отида за преглед и болничен. Дали са ми час и за следващ преглед за 6.04.
Свържете се, ако трябва с друг лекар, няма как да не ви следят бременността, както и да не ви дават болничен, ако имате показания.

# 108
А аз имам въпрос. Записана съм за ЖК, но до сега не съм взимала болничен. Мога ли сега да си пусна?
Извинявайте ако има вече такъв коментар, просто много се обърках и аз вече, много различни мнения изчетох.
Мен доктора, при който съм записана на ЖК не ме преглежда в момента, ходя при друг на частно и за жалост и изследванията си пускам сама.

# 109
  • Плевен
А аз имам въпрос. Записана съм за ЖК, но до сега не съм взимала болничен. Мога ли сега да си пусна?
Извинявайте ако има вече такъв коментар, просто много се обърках и аз вече, много различни мнения изчетох.
Мен доктора, при който съм записана на ЖК не ме преглежда в момента, ходя при друг на частно и за жалост и изследванията си пускам сама.

Можеш да имаш болничен по всяко време. На мен например ми правиха серклаж и си бях пуснала отпуск по времето, което бях в болница и не исках болничен. Лекаря даже ми се накара и ми каза, че състоянието ми е опасно, трябва да лежа и ми дава болничен. После, ако станело нещо, той щял да е виновен, тъй като по медицински стандарт трябвало да съм 21 дни в болничен.

# 110

Аз също съм записана на ЖК от първия преглед още ме питаха искам ли болничен , но понеже не работя отказах. Миналата седмица една позната ходи при него за болничен и нямаше никакъв проблем с издаването. А прегледи извършва на частно в друга болница , където също издават болничен. Затова смятам , че няма основание да не ти пуснат болничен.

# 111
Здравейте ! Обръщам се към плануващите бременност . Мислите ли , че трябва да отложим плановете си за дете , заради Корона вируса ? Рискуваме ли нашето здраве ? За жалост информацията , която получаваме от АГ , сочи , че бременната жена е по-застрашена от по-тежко боледуване . А също рискуваме ли да гледаме дете и в икономическа криза ?

# 112
Аз бих опитвала пък каквото стане.Нищо сигурно няма,не знам и кога е идеалния момент за деца.
На база моя опит-три години опити,не бих отлагала.Има хора при които става от раз,няма как да знаеш докато не пробваш.
Сега съм бременна към края и съм спокойна,то и грипа и листерията и всякакви вируси са кофти за бременната.

# 113
Ако човек не разчита на инвитро и е млад, не пречи да отложи малко.

# 114
И аз изпаднах в такива размисли и съм малко ужасена ..

# 115
Здравейте ! Обръщам се към плануващите бременност . Мислите ли , че трябва да отложим плановете си за дете , заради Корона вируса ? Рискуваме ли нашето здраве ? За жалост информацията , която получаваме от АГ , сочи , че бременната жена е по-застрашена от по-тежко боледуване . А също рискуваме ли да гледаме дете и в икономическа криза ?

Според мен няма точно правилен или грешен отговор. Представете си, че са се осъществили плановете за дете и запитайте как ви кара да се чувствате. Има много гледни точки. От гледна точка на икономическа криза може би дори сега е по-добре да имате дете особено, ако имате осигуровки на добра заплата понеже това ще ви осигури и добри майчински поне през 1вата година, а при добро стечение докато свършат майчинските може пак да са дошли по-добри времена, но това си е само хипотеза. Зависи и на колко години сте, до кога сте склонна да чакате и дали има след това време, ако евентуално не стане веднага. Според мен няма идеално време за деца, но всеки трябва да избере за себе си подходящото. Конкретно проблема с коронавируса може би не чак толкова фатално да се изчака месец/два

# 116
Здравейте,

Теста за бременност показа 2 чертички и сега не знам какво да правя Rolling Eyes Моят гинеколог е в Токуда, но когато се обадих да си запиша час, ми казаха че не записват по време на карантината и да се обадя като отмине. Навсякъде, където гледам, пише че не се извършват профилактични прегледи и женски консултации.
За първи път ми е и не знам как трябва да процедирам. Чувала съм, че е важно да се направи първия преглед възможно най-скоро. Вие как мислите? Какво бихте направили в моят случай?

Много благодаря на отзовалите се! Simple Smile

Здравей и честита радост! Заради тази гад не може да изживеем най прекрасните моменти, ама това е живота. Не изпадай в паника, винаги има решение. Съветвам те да се обадиш в болница Свети Лазар. Аз бях миналата седмица на преглед, да,  достъпа е ограничен, само пациентите влизат с предварително записан час.
Желая ти лека бременност и щастлив финал!

# 117
Ако човек не разчита на инвитро и е млад, не пречи да отложи малко.
И аз съм млада,то проблемите не са от възраст.Кой както се чувства,просто аз не бих отлагала.Казвам го от горчив опит.

# 118
Момичета, до 3-ти март бях в болница 5 дни поради оплаквания от болки ниско долу в корема (като менструални), там не знам колко много системи ми изляха. В момента съм 22 г.с. + 0, но болките от една седмица отново се появиха. Наскоро бях на фетална молфология и там ми казаха, че всичко е наред и че нямам скъсяване на шийката, но съм притеснена. Пия "Бусколизин" при нужда по предписание на доктора, но не мисля, че помага. Това ми беше казано да пия при изписването от болницата. Какво да правя...

# 119
Момичета, до 3-ти март бях в болница 5 дни поради оплаквания от болки ниско долу в корема (като менструални), там не знам колко много системи ми изляха. В момента съм 22 г.с. + 0, но болките от една седмица отново се появиха. Наскоро бях на фетална молфология и там ми казаха, че всичко е наред и че нямам скъсяване на шийката, но съм притеснена. Пия "Бусколизин" при нужда по предписание на доктора, но не мисля, че помага. Това ми беше казано да пия при изписването от болницата. Какво да правя...

Не чакай, обади се там където си лежала и опиши всичко, не мисля, че ще те отрежат да не ходиш

Общи условия

Активация на акаунт