Бременност по време на корона вирус

• 34 583
  • 325
  •   1
Отговори
# 90
Въпреки желанието да отидеш възможно най-скоро на преглед и да пише в становището на МЗ, че има задължителни и много важни прегеледи, които не бива да се отлагат, но все пак, за да може да се види нещо на ехографа трябва изчакаш. Единия ехограф, който ползват е вагинален, другият коремен. Аз ходих в 7 седмица и се видя, че има и пулс /коремен ехограф/. Ако много рано отидеш твърде рано може да не може да се види ясно плодния сак.

Относно какво трябва да вземаш както са писали фолиевата киселина е задължителна. На мен ми бяха дали витамин Д, огестан, биозин мама за подсилване на имунитета /това като цяло са стандартни неща, но все пак всеки лекар дава своите препоръки/.

Най-вероятно ще ти е по лесно на частно да минеш този преглед, но реално защо пък да не може и с направление, защото то си е като преглед при какъв да е лекар /в случая гимеколог/, но не е ЖК /те са преустановени/. Иначе по тази логика и на очен и какъв да е друг преглед ли не можеш да отидеш.... Просто си разсъжадавам.

# 91
Благодаря ви, момичета, страхотни сте! Relaxed

Аз така или иначе ходя без направления, защото съм с допълнително здравно осигуряване. Не знаех дали този преглед се води ЖК или просто преглед и дали трябва да се отложи за след карантината.

Фолиева киселина започнах да пия преди месец, още когато решихме, че искаме детенце Simple Smile

Записах преглед в частна клиника и ще видим какво ще каже докторката

# 92
Аз искам да ви попитам има ли някой от вас, който все още си ходи на работа? Аз съм в болнични от началото на карантината, но много ми се иска да си работя. Слава Богу, нямам някакви оплаквания, но пък този риск от заразяване ме притеснява и затова се въздържам за сега. В работата ми не бяха подготвени, разбира се, за моето отсъствие и сега е пълна лудница. А това ме кара да се чувствам още по-зле. 😕

# 93
Аз в момента не работя, пуснах си отпуска, за да гледам детето докато градината е затворена, но си е личен избор дали да работиш. Също има значение и мнението на близките. Отделно до колко си отдадена на работата си и доколко наистина те ценят. Не всяка работа си струва, но понякога изглежда належащо един конкретен човек да е там. Обаче може би има вариант от разтояние с нещо да помогнеш или да отделиш време за нещата, които смяташ, че си оставила недовършени и по време на болничен /само идея/. Има хора, които просто не могат да се откъснат от работата и там се чувстват добре и на място, но колкото и да изглежда невъзможно щом се наложи на работа ще се нагодят и без теб. Имам колежка, която е много ключов кадър и винаги се усеща отсъствието и. Работи много и често извънредно понякога изглежда, че сякаш фирмата ще спре без нея, но по стечение на обстоятелствата отсъства на два пъти за по повече от месец и фирмата не спря.

# 94
От днес съм в болничен и нямам намерение да се връщам докато не ми изтече майчинството. Няма незаменими хора! Утре ако се тръшна, веднага ще ме заменят с някой друг Simple Smile.

# 95
Мен пък силно ме вълнува кога ще мога да се регистрирам понеже тази ситуация изглежда ще се проточи и ако стане така то ще дойде време да раждам (образно казано). При това положение нито имам лекар който ми следи бременността, даже не съм бременна за държавата. А вече трябва да се регистрирам. А и не мисля, че някой от МЗ мисли по този въпрос т.к. те излязаха с едно становище, което не разглежда проблема с регистрацията.
Отделно няма как да си седя в къщи след като работя и освен това твърде малко ме успокоява, че не било опасно за плода. Ами ако се разболея и настъпят усложнения, вдигна температура и ме лекуват с лекарства, които могат да му навредят какво от това, че вируса не се предава на плода според тяхните данни.  И не става въпрос за паника то и при обикновения грип го има това като опасност.
Не е опасен за бременните ама всички иначе дружно трябва да си стоим вкъщи, защото е много заразено - някак си така ми изглежда посланието.
Мен също ме вълнува този въпрос.Аз съм бременна във 13 г.с .От 1м не съм ходила на ЖК заради епидемий и тн.Бях със кървене и отляпване на плодния сак което налагаше по чести прегледи.Но така и не се осъщствиха тези прегледи.Чуваме се по тел само със гинеколожката ми.Оказа се,че трябва да си заплатя вс изледвания който трябва да си направя до 13г.с,вкл и биохимичния скрининг защото немогат да ме регистрират за ЖК.Ок съгласна съм ще си ги платя въпреки,че съм здравно осигурена.Немогат да ми издадът болничен защото немога да се регистрирам.Дори и да си платиш пак неможе да ти издадът болничен.Какво правим ?Чакаме да разрешат консултацийте някой ден а дотогава ще плащаме ще стойм без работа и без пари в невидение какво се случва с децата ни.Според мен всеки който го касае подобен проблем трябва да се обеденим и да пишем на МЗ или там където трябва ако трябва на Бойко Борисов и на Генерала.Да вземат някакво решение било то зелени коридори за бременни и малки деца.Уш няма проблем за болнични за нз си какво а се оказа ,че е Голям.Мисля,че се неглижира състоянието на бременните.Да трябва да се пазим ,но трябва и да знаем какво се случва с бъдещите но деца.

# 96
Безумно е да, но БХС и ФМ така или иначе не минават по каса и ще трябва да си ги платиш. За болничния четох някакви момичета, че натискали яко и на някои им издавали. Безумна е ситуацията, аз успях по-рано да се запиша за ЖК, но сега като са спрени пак си плащам прегледите и иследванията, така че...

# 97
Не съм рискова бременност, но и аз съм под напрежение заради настъпилата ситуация. Вече съм в 34 седмица, а от миналия месец не съм била на преглед. Раждането ще е секцио, а дата още не сме определили. Не се знае кога ще бъдат разрешени женските консултации.. А за капак вчера като се чух с гинеколожката ми ми каза, че сменя местоработата и още няма никаква яснота.
Женските консултации са разрешени, но на частно.

# 98
Не съм рискова бременност, но и аз съм под напрежение заради настъпилата ситуация. Вече съм в 34 седмица, а от миналия месец не съм била на преглед. Раждането ще е секцио, а дата още не сме определили. Не се знае кога ще бъдат разрешени женските консултации.. А за капак вчера като се чух с гинеколожката ми ми каза, че сменя местоработата и още няма никаква яснота.
Женските консултации са разрешени, но на частно.

И каква е логиката да са разрешени на частно? Не виждам тук някаква грижа за бременните, а спазване на неадекватни в случая правила. По ЗК не може с презумцията, че е опасно за здравето, а на частно е безопастно. Единствената логика, която аз виждам, че при взето решние за преустановяване на ЖК и да я извършат няма да им я платят, а на частно самата пациентка ще си я плати, ако иска. Иначе и в двата случая посещението на лекарски кабинет/болница си е на твоя отговорност.

# 99
Според мен по ЗК са спрени на база "държавата мисли за вас", а на частно логиката да са разрешени е "вие си носите отговорност"... Така го виждам...Лошото е, че тръгнете ли да си плащате всичко... скъпичко излиза, ама коя бъдеща майка няма да го направи?! Sad

# 100
  • София
Всички жк са спрени, без значение държавни или частни. А като няма жк, няма и направления за изследвания. Частните като преглеждат рискуват да ги глобят.

ФМ и БХС не се поемат от ЗК.

Прочетете си какво се поема от ЗК:
https://bremennost.bg/izsledvaniq-pri-bremennost-po-zdravna-kasa.html

# 101
Да, женските консултации се отменят, но феталните морфологии не. Това явно важи и за държавни, и за частните болници. А кои са тези болници, които са отказали болнични листове за бременни?

# 102
Добре де, ако болниците отказват болнични, не може ли да се вземе от ГП-то?

# 103
Аз също чух, че е имало някакъв такъв случай на отказ затова и беше настъпила истерия сред много бременни. Но законово не трябва да се преустановява издаването на болничен за бременни.

# 104
Заради короната на всички бременни ли дават болничен? И по колко дена дават?

Общи условия

Активация на акаунт