Мадрид - тема №4

• 42 459
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
  • В офиса
Aglaonike, много благодаря. Аз ходя често в командировки и всичко, което написа за ресторантите, ми е много полезно. Защото време за забележителности не остава, но за добра храна - винаги.
А препоръки за северен Мадрид - Чамартин, Колина ...

И да допълня понеже стана въпрос нагоре, аз харесвам Меркадо Сан Мартин. Да, няма пукнат мадридчанин вътре, но е пълно с интернационални компании, които чилват на чаша питие и тапас. Настроението е лежерна фиеста, разговорите вървят леко и цялостното усещане е приятно. Много е испанско, ама по начина, по който чужденците си представят Испания.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 21:03 от Тинкърбел

# 601
Радвам се, че съм била полезна, Тинкърбел Simple Smile Аз живея на улицата с рестораните, които препоръчах и лично съм ги тествала. Квартал Ибиса като цяло е пълен с добри испански ресторанти. На улица Менорка са едни от най-добрите и са на достъпни цени. В този район са и ресторанти с по няколко звезди мишлен, но не съм ги посещавала и не мога да дам препоръка. А на улица Ибиса е пълно с ресторанти, като между двете платна на улицата има островче, на което слагат и маси и винаги е много оживено, което го прави прекрасно място човек да се слее с местното население, далеч от туристическите места.

За съжаление не мога да съм полезна за северен Мадрид, защото нямам голям опит с ресторанти там.

Междудругото се сетих и за една пекарна, казва се Panem и също се намира в квартал Ибиса. (https://www.instagram.com/panem_madrid/?hl=en) Много популярна стана, има само една в цяла Испания, не са верига. Години наред печелят награда за най-добър кроасан в Испания, както и за най-добър роскон, но роскони има само около празниците. Препоръчвам кроасана с крем бадем. Имат много интересни неща за хапване, доста различни от всичко, което съм пробвала. За добро или лошо, инфлуенсърите доста го популяризираха и през уикенда има големи опашки.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 22:25 от Aglaonike

# 602
  • Мадрид / София
Преди цената на билетите за транспорта бяха двойно по-скъпи, сега кметството поема 60% от цената, но не е завинаги. В някой момент могат пак да им върнат "реалната" цена, която си се плащаше от пътниците. То дори миналия месец беше под въпрос цената дали да не се върне като преди, но кметицата на Мадрид се наложи да оставят намалението поне за сега. За другите градове не знам какво решиха да правят.

# 603
Значи не съм се заблудила, че през 2016 г транспортът в Мадрид е бил по-скъп. Тогава бях в града за един ден, ноооо бедни, направо мизерни години бяха (за мен) и не можах да видя кой знае какво от града. Още помня как гледах Прадо и ми се ревеше, че нямам пари за билет. Но сега ще наваксам. И с Прадо, и с много други работи. 🙂

# 604
Здравейте, някой знае ли дали Стадион Сантяго Бернабеу е отворен за посетители, понеже четох някъде, че преди два месеца е бил в ремонт?

# 605
Туровете си вървят, но има някои зони, които са затворени или с ограничен достъп. Например съблекалните и президентската ложа. Повече информация може да видите на сайта им, преди да си купите билети.

https://bernabeu.realmadrid.com/en-US

Здравейте, някой знае ли дали Стадион Сантяго Бернабеу е отворен за посетители, понеже четох някъде, че преди два месеца е бил в ремонт?

# 606
  • Някъде Там
Здравейте,
от това, което прочетох не мога да видя цена за C1 от летището.  Искам да преценя колко горе долу ще излезе.
За метрото всеки плаща по 3 Е + билет 1.5 Е + пластика 2.5 - т.е. за 4 души приблизително 20.5 Е - правилно ли съм разбрала? За сега май Bolt и Uber са най-добре или поне по мои изчисления. Ще се радвам на коментари Flowers Rose
Друго, което искам да попитам - ще пристигнем евентуално вечерта към 8 около plaza Mayor - дали може да ми препоръчате нещо наоколо да хапнем на крак (с 3-ма гладни тийнейджъри Simple Smile )  и да пообиколим осветен нощен Мадрид Simple Smile  четох, че не препоръчвате пазара Сан Мигел заради навалицата от туристи. И ние предпочитаме да избягваме тълпите до колкото се може.

# 607
Bocadillo de calamares типично и много хубаво, има го на доста места около Майор.
Pez Tortilla на 3 улички от Майор, най-добрата тортия в Мадрид и не само и това го казвам като човек ял и търсил години наред тортии из Испания.
 Имат само няколко вида тортия и нищо друго, но са феноменални.

И двете са перфектни за на крак

# 608
C1 са влакове за кратки разстояния и са към влаковете, не са към градския транспорт. Мисля, че единичният билет е 1,70€ за зоната в центъра. Тоест, ако ползвате метро и C1, веднъж ще платите допълнителна такса 3 евро за летището + билет и след това ще платите и за C1.

Ако искате да ви излезе възможно най-евтино до Plaza Mayor бих ви препоръчала да се придвижите само с метрото. Ще отнеме повече време и има смени, но е най-евтината опция. Ще ви излезе около 15 евро общо за всички. Хващате линия 8 от летището, сменята с линия 9 на Colombia, след това сменяте на Príncipe de Vergara с линия 2 и слизате на Sol. Връзките са в самите станции и ще минете само с по 1 билет. За метрото ви трябва само една карта, която можете да заредите наведнъж с до 20 билета, тоест, два пъти по 10 билетчета. 10 билетчета струват 6.10 евро. Можете да ги ползвате в цялата зона на центъра + метрото към летището. Една карта можете да използвате всички. Не е нужно да си купувате 4 бр. Тази карта е валидна за метро и автобуси в цялата зона на центъра. А картите за cercanias са валидни само за техните линии, които за центъра не ви трябват.

Аз ползвам uber и cabify, те, по мое мнение, предлагат най-добри цени. Обикновено вечер след 22:00 са по-скъпи.

Здравейте,
от това, което прочетох не мога да видя цена за C1 от летището.  Искам да преценя колко горе долу ще излезе.
За метрото всеки плаща по 3 Е + билет 1.5 Е + пластика 2.5 - т.е. за 4 души приблизително 20.5 Е - правилно ли съм разбрала? За сега май Bolt и Uber са най-добре или поне по мои изчисления. Ще се радвам на коментари Flowers Rose
Друго, което искам да попитам - ще пристигнем евентуално вечерта към 8 около plaza Mayor - дали може да ми препоръчате нещо наоколо да хапнем на крак (с 3-ма гладни тийнейджъри Simple Smile )  и да пообиколим осветен нощен Мадрид Simple Smile  четох, че не препоръчвате пазара Сан Мигел заради навалицата от туристи. И ние предпочитаме да избягваме тълпите до колкото се може.

# 609
  • Мадрид / София
И аз това исках да кажа, че с една пластика могат всички да пътуват. Не е нужно да се взимат няколко пластики. Единствено трябва винаги да сте заедно всички когато пътувате.

Пазете си пластиките ако имате намерение и друг път да посетите Мадрид. Дори и да останат неизползвани билети в тях, следващия път можете да пробвате да ги използвате. Билетите сега нямат срок на годност, поне до следващо нареждане.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 13:48 от Angela61

# 610
  • София
Здравейте, след няколко дни летим за Мадрид и хрумна една идея да отидем до Аликанте с влак за ден. Някой правил ли го е ? Не съм купувала билети за влак, моля за препоръка откъде е да ги купя на място или предварително.

# 611
  • София
Билети https://www.renfe.com/es/en и https://www.ouigo.com/en/
Желателно е предварително, защото цените са динамични, а резервация на място - задължителна.

# 612
Аз бих добавила и Iryo. https://iryo.eu/es/home

Ouigo и Iryo са нискобюджетните линии, а ренфе е железницата на Испания. И трите имат високоскоростни влакове. За начална гара винаги избирайте Madrid todas las estaciones, защото за различните градове потеглят от тазлични станции. Например за Аликанте, с Ирио, трябва да хванете влака от Madrid-Chamartin.

И аз потвърждавам, че резервацията е задължителна и е добре да си ги купите възможно най-скоро. Много често, особено понеделници и уикенд, евтините билети свършват много бързо.

Билети https://www.renfe.com/es/en и https://www.ouigo.com/en/
Желателно е предварително, защото цените са динамични, а резервация на място - задължителна.

# 613
  • Mediterraneo
Идеята а е хубава, ако намериш билети на поносими цени. Аз съм пътувала за под 20 евро отиване и връщане, но с билети, закупени 3-4 месеца предварително.

# 614
От Мадрид до Малага е най-евтино с Avlo, нискобюджетния вариант на Renfe. Специално за този маршрут, Iryo бяха по-скъпи и влаковете бяха по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт