Пети клас 2019/2020

• 30 098
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
  • София
И аз предвиждам частни уроци и школи по всичкология. Изобщо какъвто и изпит да направят ако от него зависи влизането на 5Х деца в Х училища, винаги ще се стигне до школи, курсове, частни уроци, подкупи, нерегламентирано влизане с измама и т.н. Не е тайна, че много родители гонят "среда" за детето си в елитните гимназии, както и в математическите след 4-ти клас. Не че детето е супер математик, но в СМГ имат добри резултати на НВО-то след 7 клас. Не че много му се учи немски, но I НЕГ държи челно място в ДЗИ-то няколко години. И не че много ти се става сутрин в 5:00 часа, ама в училището дето ти е под носа са останали само гаменчетата. Е докато не се намали разликата между резултатите на първите и последните в класацията, все ще е така.

# 631
  • Пловдив
Аз лично нямам нищо против бизнеса с уроците.Някой има нужда -плаща си.Всичко до тук е нормално.Но.... само до тук. 90% от учителите не плащат данък на тези уроци.Знам ,че всички сме на ръба на сивата икономика,но повечето са направо в черната.
И аз съм ходила на уроци по химия и биология за кандидатстудентския изпит.От 4 клас съм ходила на частни уроци по английски.И тогава си беше така-а аз съм вече на 50.
Цените в Пловдив в момента не са хич ниски-по химия и биология започват от 80 лв на час/60 мин/Стигат до 120 при хабилитирано лице от института..БЕЛ и Мат до 6 клас-35лв,7 клас 40лв.Чуждите езици са в пъти по-евтини-10-15 лв за 45 мин до 7 клас.Вероятно има някакви диапазони ,но тези цени ги знам от преподаватели,учители и ученици.Не помня голямата ми дъщеря да е ходила на частни уроци /освен за 7 клас/ и изпита TOEFEL.Ходила е и на курс в училища Европа,но БЕЛ и МАТ в 5 и 6 клас -е не е имала нужда.

# 632
Леле, ренидент, какви цени!:scream:
Значи синковеца като ходи тая година на химия и биология курсове за х 800 лв е без пари! Ходи ан пробни  тестове по химия за 4 задачи за 60 лв и ми се виждаше безумно, а това, дето го описваш е още повече!
Че са в сиво-черната зона е ясно.
Въпросът е не който има нужда да ходи, ами че се опитват да създадат такава нужда, че да захлебват и по друго, освен БЕЛ и МАТ от първи, та чак до последен клас.

# 633
  • Варна
renydent Какви са тези космически цени? Направо не е за вярване. Във Варна частни уроци по химия и биология са 30-50лв. за час и половина. По БЕЛ и МАТ за 7-ми клас не знам актуални цени, но със сигурност са по-ниски от споменатите.  Помня, че преди 5г. като трябваше да търся учител по БЕЛ за 7-ми клас, една учителка обяви цена от 1300лв за цялата година и това беше кажи речи двойно на останалите. Но учителката си я бива.

Но си права, че повечето не плащат никакви данъци.

# 634
  • София
Има още една страна на бизнеса с НВО-та и матури и постоянната "нужда от реформи" - след всяка новост се печатат едни помагала  "по новата програма", издават се учебници, учебни тетрадки, карти и атласи, сборници, тестове за проверка и други подобни.
Не съм сигурна, че учителите са особено щастливи всяка събота и неделя, сутрини и вечери да се занимават допълнително с уроци. Има ниша, има пазар, ниски са им доходите - правят го, но това е за сметка на свободното им време, времето за семейството и децата им. Най-облагодетелствани от тази психоза са школите - при тях децата са страшно много. И издателствата, мине се, не мине 2-3 години и айде, правят клади със старите учебници и подхващат новите от кориците.

# 635
Klett -Wir 1 и Wir 2, в 6 клас втория срок ще е втората част, тази година бяха с първата и първия срок на следващата пак ще са с първата, от втрия срок до края на 7 клас ще са с 2 -та част.
Toni.134, учебникът не може ли да се намери втора ръка? На кое издателство е?
Аз купувах учебници на моят син (изгуби/откраднаха му ги) от една борса за учебници в София. Нямаха втора ръка, така че купихме нови.
Уч. тетрадка ще трябва да си я купите сами.
А не може ли да съберете пари от родителите и да се купи всичко накуп за целия клас? Най-вероятно ще ви дадат и някаква отстъпка.
При нас всички уч. тетрадки, помагала и т.н. се купуват по този начин.
Втора ръка само от др. дете и то ако не е продало на някой друг, при нас едните са на немски др. на руски са записани, умувахме една група от родители, един да купи и др. да дадат част от сумата и после да се копира но то пак ще излезне горе - долу на половината, мин. година за учебник и тетрадка платихме по близо 20 лв. за копиране.

Големият беше в МГ и учеше втори език немски. Учебниците си ги купувахме, тъй като часовете се водят ИУЧ /нещо такова, забравих с точност/ По НЕ учебниците са скъпи, заради издателството.
Ще проверя какво имам останало, ако мога да помогна
При нас госпожата им даваше учебник и тетрадка, който иска да си ги копира. Излиза доста по-евтино, но не е цветно. Който иска си купува нови. Всеки си избира. Няма от какво да се притеснява детето.

П.П. Големият е 10 клас. Всичко е по нова програма и учебниците са ужасно скъпи. Миналата година първоначално дадохме 300-350 лв, а към края на първи срок имаше и още. Тази година купува само МАТ и БЕЛ, другите си ги копира...

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 15:36 от didoni

# 636
  • Майничка
Цените, които renydent посочва са за кандидат-студенти медицина или стоматология. За просто да "схване материала", особено в началото на годината, са доста по-ниски.

# 637
https://www.vesti.bg/bulgaria/vylchev-novata-uchebna-godina-shte … isystveno-6111494
Новата учебна година.ще започне присъствено, засега.

# 638
https://www.vesti.bg/bulgaria/vylchev-novata-uchebna-godina-shte … isystveno-6111494
Новата учебна година.ще започне присъствено, засега.

Четох и аз вчера. Но според мен е твърде далече да се каже.

# 639
Aз също бих искала да има присъствие,дано обстановката се нормализира до септември.

# 640
  • Пловдив
Цените ,които съм цитирала са от тази година и съвсем актуални.Тези по химия и биология са при хабилитирани лица от института и са точно за кандидат студенти в МУ.
По испански например,плащам 24лв за 90мин.Дъщеря ми ходи от 5 годишна при тази учителка и затова цената е такава.Иначе е доста по-висока.Наложиха се няколко урока по български 35лв плащах за 60мин.А седмокласник при същата учителка 40 .За английски не мога да кажа от първо лице,защото е на курс.Но от другата седмица ще  е на уроци и ще мога точно да кажа. Има обяви в нета ,така че може да погледнете и там.
Пак казвам-изобщо не съм против частните уроци.Против съм твърде сивия начин на провеждане и стимулирането им.

# 641
Детето ходи на уроци само по английски. Допреди епидемията плащах 15 лв. за 45 минути. Прекъсна и от седмица подновихме. Сюрпризираха ме с нови 20 лева. Надявах се поне да е за час, ама не би. Излезе ми госпожата с номера, че си уеднаквяват цените с другите преподаватели. Очаквах го, 15 лева нищо не са, но поне за час да беше....В провинцията това.

# 642
Аз плащам за немски език на дъщеря ми по 48 лв за 2 учебни часа.

# 643
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/krasimir-valchev-nad-50-hil-detsa … adi-slabi-otsenki
И министърът най-официално ни заявява, че без частни уроци сме за никъде- необходимостта от тях е заложена в образователната система. Мда, като бай Ганьо- "имал бол пари- дал", а който няма- да духа супата, детето му пак ще стане "нормален, добър и можещ човек". Пропуска вероятно думата "ниско квалифициран" и "зле платен", макар че и някои добре образовани взимат по-малко от един плочкаджия.
Като гледам обаче цените, посочени от ренидент, май плочкаджията ще завижда! Smiling Imp
Колкото до цените на кандидатстудентската подготовка, то оставам с наблюдение, че се плаща не толкова за обясняване и преподаване, колкото за получаване на ключови думи и изрази, които служат за разпознаване на платилите от получилия парите проверяващ. Със съответният резултат.

# 644
  • Пловдив
Ами преди години имаше вероятност да ти разпознае работата,но все пак какъв е шанша да се падне точно при него? Отделно всяка работа се проверява от 2 различни и ако има разлика 0,5 отива на арбитър.
Но пък се сещам и за случай в нашето МГ,където двама проверяващи си бяха разделили задачите.Един проверява първите две например,друг другите две.Естествено се издъниха тогава,усетиха се родители математици и пуснаха жалби.Не мога да кажа с точност преди колко години беше -може би 2-3.Става въпрос за изпита след 4 клас.

Общи условия

Активация на акаунт