Пети клас 2019/2020

• 30 116
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Toni.134, би трябвало вие да закупувате учебниците и уч. тетрадки.
Синът ми за сега е само с един език и само уч. тетрадка купуваме.

Дъщеря ми беше с два езика. Учебниците бяха много скъпи, но за втория език бяха значително по-евтини от първия.

# 586
  • София
Toni, и аз купих учебниците и работните тетрадки по немски в началото на годината. Не мисля, че е редно, но чакай да видиш какво се случва след 7 клас:))

# 587
При нас няма втори ЧЕ. По първия купуваме тетрадка. От училището дават само учебника. При вас предполагам втория ЧЕ е някакъв свободноизбираем, поради което вие сами си купувате учебниците.

# 588
  • София
Toni, и аз купих учебниците и работните тетрадки по немски в началото на годината. Не мисля, че е редно, но чакай да видиш какво се случва след 7 клас:))
250-300 лв беше първият език за 8ми кл. За 9ти комплектът беше по-евтин, а за 2ия език беше съвсем малко по-евтин.

# 589
При нас ,като ИУЧ се явява руски език(няма друга алтернатива)и също закупихме учебник+учебна тетрадка.
И при нас е ИУЧ -РП/УП -А, така е записано, и все пак в тази ситуация с ДО би трябвало да ги пуснат и в ел. вариант, а то в дори и сега го няма, опитах да търся и в немския сайт на издателството но ударих на камък. Въпреки това според мен това изискване не идва от родителите а от училището и би следвало да ги осигурят а не да си ги купуваме.
Уж безплатно обучение а си плащаш за уч. тетрадки и помагала.
По мое време бяхме само с учебника и обикновена тетрадка в която пишехме и пак завършихме, бяха безплатни учебниците, а сега безплатно амаааа я си платете за да учат децата, наистина не го разбирам това.
Благодаря момичета за отговорите, но мен ме подразни най-вече това че учителката на мойта не си дава учебника и тетрадката да ги снимаме, доколкото чух от др. деца - за да можело да пълним гушата на доставчиците, е питам аз тя на кой джоба иска да напълни - няма да е нейния, тогава какъв е проблема, в нашия клас в др. буква има едно дете което има още две братчета и са настанени при баба им, тя ги отглежда от бебета, кажете ми тогава тя как да им осигури тези неща с мижавата пенсия като в същото време са и на квартира по независещи от нея обстоятелства, затова и помагам когато и с каквото мога, както направих мин. година в началото с този учебник, от тази и второто и то ще учи немски, видях в ел. вариант на други модели но не и този.
Сега го издирваме за да го копирам в къщи и да го дам и на нея, добре че мойта макар и мрънкаща се съгласи да иде да пита едно от децата, тя хич я няма по самоинициативата да се организира и да търси сама, излиза с довода че има време и е рано, аааа времето лети.
Благодаря ви за информацията, беше ми полезна.
Да си изкарате приятно и ненатоварващо.

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 13:00 от Toni.134

# 590
Кое е издателството?

# 591
  • София
Toni.134, учебникът не може ли да се намери втора ръка? На кое издателство е?
Аз купувах учебници на моят син (изгуби/откраднаха му ги) от една борса за учебници в София. Нямаха втора ръка, така че купихме нови.
Уч. тетрадка ще трябва да си я купите сами.
А не може ли да съберете пари от родителите и да се купи всичко накуп за целия клас? Най-вероятно ще ви дадат и някаква отстъпка.
При нас всички уч. тетрадки, помагала и т.н. се купуват по този начин.

# 592
Klett -Wir 1 и Wir 2, в 6 клас втория срок ще е втората част, тази година бяха с първата и първия срок на следващата пак ще са с първата, от втрия срок до края на 7 клас ще са с 2 -та част.
Toni.134, учебникът не може ли да се намери втора ръка? На кое издателство е?
Аз купувах учебници на моят син (изгуби/откраднаха му ги) от една борса за учебници в София. Нямаха втора ръка, така че купихме нови.
Уч. тетрадка ще трябва да си я купите сами.
А не може ли да съберете пари от родителите и да се купи всичко накуп за целия клас? Най-вероятно ще ви дадат и някаква отстъпка.
При нас всички уч. тетрадки, помагала и т.н. се купуват по този начин.
Втора ръка само от др. дете и то ако не е продало на някой друг, при нас едните са на немски др. на руски са записани, умувахме една група от родители, един да купи и др. да дадат част от сумата и после да се копира но то пак ще излезне горе - долу на половината, мин. година за учебник и тетрадка платихме по близо 20 лв. за копиране.

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 13:12 от AnMary

# 593
Изскачат разни работи в търсачката, но не са за България и нямам идея дали са целите.
Например това.

# 594
  • София
А я аз да попитам кое налага да се изберат толкова скъпи учебници по немски? Родителите защо си мълчите?
По принцип в училище не е позволено да се ползват ксерокопия. Ще нарушите 100 закона, само защото някой си е въобразил, че тези учебници са самоучещи.

# 595
Валя ако имахме отговор щеше да е добре, ние няма как да се възпротивим при положение че те предварително си взимат решенията и ни ги поднасят в последния момент, на последната родителска стана същото - когато се проведе в училището, изведнъж решиха да ни вкарат ежедневна униформа за цялото училище, възроптахме няколко мами, изтъкнахме си доводите за това наше несъгласие и в крайна сметка един - единствен човек взел решението да ги има, без да се допитат до останалите, другото което казаха е че решението след като са го приели нямаме право да отказваме. Според мен и в двата случая се нарушават законите, само за родителите които го нарушаваме сме принудени, щом ще ни набутват нещо скъпо да си търсим по - евтиния вариант, не всеки е заможен като някои други, дори и заможните родители също гледат да е по- евтино.

# 596
  • София
Вижте и тук има Wir учебници в pdf формат - https://wir.e-klett.hu/tanaroknak/wir-tankonyvek/wir-1-munkafuzet/

# 597
И при нас беше повдигнат въпрос,защо трябва да се купуват учебници и уч.тетрадки,след като  нямаме избор за втори език,демек у-щето го определя,избира и издателството,е отговорът беше "длъжни сте" и съответно спазихме всичко в името на децата(в противен случай,щяха да имат забележки и слаби оценки),друг е въпросът колко научиха(не стигнаха и до средата на учебника).Не ми се мисли как ще я карат в 6клас,още повече,ако са и с нов преподавател.

# 598
Погледнах и това което на Wir 1 при нас е същото, има само малко разлика в някои страници но не е проблем, Важното е че ще свърши работа, явно в другите държави са се погрижили децата да имат достъп до тях, а не като нашите. На времето когато учех имахме като първи чужд Руски, после ни вкараха и втори чужд и това при нас беше Френски, учехме ги до 8 клас, през целия период на обучение не сме плащали и една стотинка за учебник, нооо това беше преди много години, сега така са го направили че да си плащаш за това че децата ни да станат по - неграмотни, затова има учебници които дори не може да ги разгадаят какъв трябва да бъде отговора.
Още един път изкасвам благодарноста си за това че успяхте да ми дадете линковете. Бъдете живи и здрави.

# 599
  • София
Разбрах по неведоми пътища (от близък учител), че има голяма вероятност новата учебна година да започне отново с дистанционно обучение:(. Купува се нова техника, актуализират се платформи и програми и т.н.Sad това, разбира се не е приятно за никого.)
Но се замислих за следното, като се надявам и Дидева да се включи с предположение:
Тази година НВО на седмокласниците се проведе само върху метериала, взет в училище, като почти целият втори срок отпадна от изпитните теми.
За нашите деца би трябвало в НВО да влиза материала от 5., 6., и 7. клас. Да, ама и те изкараха един срок с ДО, а ако продължат и в 6. клас по този начин? Означава ли това, че и за тяхното НВО ще се взима само материал, преподаден присъствено в училище? Или просто вече “нормалното” обучение ще е ДО?

Общи условия

Активация на акаунт