Пети клас 2019/2020

• 30 104
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Не, няма национален кръг по БЕЛ и Математика за 5 клас

# 616
  • София
Сега попаднах на прес-конференцията на министър Вълчев. За добро или лошо, нашите деца са последният набор, който ще държи НВО само върху БЕЛ и математика, както беше до сега. От 2023 ще има промени - ще се включат и обществени и природни науки в материала, като превес ще имат БЕЛ и математика.

# 617
Какво е мнението ви относно новото предложение за промени в изпитите в 7-ми клас :

https://www.vesti.bg/bulgaria/mon-s-predlozhenie-za-nov-predmet-i-izpiti-6111422

Skiorche, писали сме заедно. Това е предложение за промяна, все още не е прието официално.

Лично аз съмпротив тази промяна. Тя ще доведе до допълнително натоварване на децата и без това тежкия седми клас, и тежките изпити по БЕЛ и Математика.

# 618
  • София
На мен ми е жал за децата. Само нови и нови неща измислят, товарят ги, препускат с материала и който разбрал. Стимулират се частните уроци и на никой не му пука дали децата са научили нещо. Всяка година нови промени.

# 619
  • София
Лично аз съмпротив тази промяна. Тя ще доведе до допълнително натоварване на децата и без това тежкия седми клас, и тежките изпити по БЕЛ и Математика.
И аз мисля така!

Направо...
От 30 години само промени и колкото повече промени прилагат, толкова повече немотивирани учители и неграмотни ученици има. Аман.

# 620
  • София
Аз мисля, че е добре да се излезе от досегашния формат, свързан с яко зубрене и уроци и курсове и да се следва европейския модел. За целта, обаче, са необходими и големи реформи в учебния материал, програма и формат на часовете, за което министърът също каза, че ще се работи. Ще се махнат много фактологии, излишна и товареща децата информация, за сметка на практическите умения. Всичко това звучи добре, ако не знаехме всички в чий ръце е оставено да се случи...

# 621
  • София
Аз съм ЗА комплексен изпит, на който се тества обща култура, а не се измислят въпроси, които са объркващи или подвеждащи, само и само да могат да отнемат точки на най-подготвените деца (които са повече от местата в "желаните" училища). Сега школи, курсове и уроци тренират именно подводните камъни, които се залагат всяка година в изпитните тестове, особено по БЕЛ, но това не е оценка на реални знания. И преди съм казвала - сега дете може да изкара над 90 точки и по двата предмета и да не знае коя е столицата на Франция или кога е основана Българската държава. Крайно време е да се премне на комплексен тест, за който няма нужда от някаква специална подготовка паралелно с училището, а единствено регулярно учене по всички предмети и всяка учебна година (не само в 7 клас по 2 предмета). Нещо като изпита в АК.
Но както казва Skiorche, като знаем в чии ръце е оставено това да се случи...нямам големи надежди, че ще е успешен експеримент... Не знам кое е по-добре вече, поредния опит за реформи или добре познатото зло... Лекичко клоня към първото, какво пък, може да вземе, че да стане този път в полза на децата...

# 622
Незнам какво да кажа за матурите,притесняват ме само като помисля за тях .Особено ако обучението пак е онлайн .

# 623
Аз съм ЗА комплексен изпит, на който се тества обща култура, а не се измислят въпроси, които са объркващи или подвеждащи, само и само да могат да отнемат точки на най-подготвените деца (които са повече от местата в "желаните" училища). Сега школи, курсове и уроци тренират именно подводните камъни, които се залагат всяка година в изпитните тестове, особено по БЕЛ, но това не е оценка на реални знания. И преди съм казвала - сега дете може да изкара над 90 точки и по двата предмета и да не знае коя е столицата на Франция или кога е основана Българската държава. Крайно време е да се премне на комплексен тест, за който няма нужда от някаква специална подготовка паралелно с училището, а единствено регулярно учене по всички предмети и всяка учебна година (не само в 7 клас по 2 предмета). Нещо като изпита в АК.
Но както казва Skiorche, като знаем в чии ръце е оставено това да се случи...нямам големи надежди, че ще е успешен експеримент... Не знам кое е по-добре вече, поредния опит за реформи или добре познатото зло... Лекичко клоня към първото, какво пък, може да вземе, че да стане този път в полза на децата...
За съжаление няма да стане. Бизнесът с частни уроци е доста сериозен, особено в София и големите градове.

# 624
  • Варна
Аз принципно съм за комплексен изпит, НО и обучението трябва да е на този принцип. А не - всеки предмет сам за себе си, и накрая децата сами да сглобяват. Приветствам и отпадане на излишна фактология, олекотяване на материала и пр. Ако смятат да наблъскат просто въпроси от отделни предмети един след друг, съм твърдо против.
Има едно състезание "Знам и мога" в IV-ти клас. Да не би да си представят нещо такова?

Радвам се все пак, че няма да хване нашия набор. Настоящия формат поне го знаем.

А на национално ниво предвиждам много ниски резултати при въвеждане на такъв тип изпит. Като знам какво беше първите години със задачите PISA.

# 625
Звучи добре,но защо ли не ми се вярва да се осъществи реално и постижимо ,базирано единствено на изученото в у-ще,без допълнителни уроци?!Жал ми е за децата,какво понасят сега,еми не е малко ,а пък с този нов изпитен вариант,направо не ми се мисли.
Днес взех книги от библиотеката и моят заяви,че  ги започва,защото му е скучно(излиза след 16.00).

# 626
Напълно подкрепям мнението на мандаринка

# 627
И тази вечер много ни зарадваха по новините, да има още един предмет, да има матури по всички предмети, на какво ли ще заприличат децата ни докато си вземат основното а де не говорим за средното образование, сигурно са решили че трябва децата да станат напълно неграмотни.

# 628
  • София
Да, ако може да се направи комплексна оценка на знанията, наистина ще е супер.
Но някак имам усещането, че ще стане отново "хубава работа, ама българска"... И пак ще се трябва да се зубри, само че много повече.

Ще има прекалено много хора по веригата, които няма да се кефят на идеята и накрая децата ще го отнесат.

# 629
Да, ако може да се направи комплексна оценка на знанията, наистина ще е супер.
Но някак имам усещането, че ще стане отново "хубава работа, ама българска"... И пак ще се трябва да се зубри, само че много повече.

Ще има прекалено много хора по веригата, които няма да се кефят на идеята и накрая децата ще го отнесат.
И ще тръгнем по уроци и по другите предмети. Май е по-добре познатото зло.

Общи условия

Активация на акаунт