Пети клас 2019/2020

• 30 149
  • 752
  •   1
Отговори
# 450
  • София
При моят син беше ок. Имах наблюдение какво взимат, какво правят, натисках го.
В училище е крайно разсеян и забравя домашни. Сега няма забравяне. Смятах че ще пропищи, но си натисна д-то.

При голямата ДО беше под всякаква критика. Почти го бяха ударили на "уволнение". Уволниха се. Все още не знам резултатите от матурите.

Имам и косвени наблюдения над спортно у-ще и 7мокласник. И при тях е много зле.

Дадоха ни литературата за 6ти клас

„Хубава си, моя горо“ – Л. Каравелов
„Отечество любезно, как хубаво си ти!“ – Иван Вазов
„Моето семейство и други животни“ – Джералд  Даръл
„Косачи“ – Eлин Пелин
„Под игото“ – Иван Вазов
„Принцът и просякът“ – Марк Твен
„Братчетата на Гаврош“ – Христо Смирненски
„Серафим“ – Йордан Йовков
„Автобиография“ – Бр. Нушич
„Малкият принц“ – Екзюпери

# 451
  • Майничка
И Джералд Даръл? Йеее! Не знаех, че е в програмата.
Сега ми е ясно защо този 8 клас имаха идея кой е (използвам една статия за зоопарка в Джърси в темата за животните и обикновено се налага да обяснявам).

За помощта отстрани - някак не я приемам толкова драматично.  Ако по-голям ти реши задачите, има два варианта - или запомняш алгоритъма и нататък нямаш проблеми, или изобщо не отразяваш и в някакъв момент то си лъсва, при това с натрупване. Същото е като търсиш инфо в гугъл - може да ти остане следа и тогава има смисъл.
Просто тестовете би следвало да се ориентират не към извеждане на чиста фактология, а за проверка на факти + съждения. Фактите може и да ги потърсиш, но съжденията да се наложи да формулираш сам. От позиция на учител, винаги можеш да видиш откъде започва "твърдата почва" под краката на ученик и дали има такава.
За ДО  обаче типът изпитване трябва да е различен, прогресиращ и това е, което още не е отработено. Отделно си трябват нови изпитни материали, които не циркулират свободно в нета и изработката им е много трудоемка, а консумацията - почти светкавична.😁

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 10:46 от gargamela

# 452
  • София
Нашата литература за 6 клас:

1. „Под игото” от Иван Вазов
2. „Клетниците” от Виктор Юго
3. „Принцът и просякът” от Марк Твен
4. „Малкият принц” от Антоан дьо Сент Екзюпери
5. „Автобиография” от Бранислав Нушич
6. „Скритият дар – 101 притчи за истински ценното в живота”, от Джериес Авад
7. „Моето семейство и други животни” от Джералд Даръл
8. „Говорещият със слонове”, Лорънс Антъни и Греъм Спенс
9. „Човекоядците от Кумаон” от Джим Корбет
10. „Страховитото в историята”, „Страховитото в науката” -  поредица книги
11. „Поредица от злополучия” – поредица книги от Лемъни Сникет
12. „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Приключенията на Матилда” от Роалд  Дал

# 453
  • София
Клетниците са дали? Юго го харесвам принципно...  Но ако е в списъка на момата, силно се съмнявам, че ще я прочете, за харесване да не говорим.
Виж, почти всичко обаче на Роалд Дал е прочела. Но аз пък него не мога да го преглътна.

Да де, чакам списък аз. Интересно ми е какво ще включва.

# 454
Писала съм и друг път из темите тук. Най-трудните ми изпити в университета са били тези, на които имахме право да ползваме всичко каквото си щем - учебници, лекции, справочници. Просто изпитните въпроси бяха такива, че за да отговориш правилно трябва да си наистина наясно с материята. Учебникът може да ти помогне за някой факт, формула, правило и дотам, но не ти решава проблема.
Това е същото като да имаш една текстова задача по математика и право да ползваш калкулатор. Калкулаторът ще ти помогне с бакалските сметки, но трябва ти да решиш какво да правиш с всички налични данни.
Просто трябва повече мисъл при правенето на тестовете. Да е ясно какво се цели, дали децата наистина са разбрали материала, тогава не е проблем и да имат учебник под ръка: другото е, когато се търси папагалско възпроизвеждане, тогава учебникът им е забранен.

# 455
  • София
Нашата литература за 6 клас:

1. „Под игото” от Иван Вазов
2. „Клетниците” от Виктор Юго
3. „Принцът и просякът” от Марк Твен
4. „Малкият принц” от Антоан дьо Сент Екзюпери
5. „Автобиография” от Бранислав Нушич
6. „Скритият дар – 101 притчи за истински ценното в живота”, от Джериес Авад
7. „Моето семейство и други животни” от Джералд Даръл
8. „Говорещият със слонове”, Лорънс Антъни и Греъм Спенс
9. „Човекоядците от Кумаон” от Джим Корбет
10. „Страховитото в историята”, „Страховитото в науката” -  поредица книги
11. „Поредица от злополучия” – поредица книги от Лемъни Сникет
12. „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Приключенията на Матилда” от Роалд  Дал

Много интересно по кой учебник ще учите в 6 клас? Питахте ли учителката Ви, защо липсват българските автори с изключение на Вазов?

# 456
Аз съм силно възмутена от поведението на някои учители. Недопустимо е държанието им към децата. Представям си какво е в клас. То не беше писане с главни букви и безброй удивителни накрая, то не беше нагло поведение. Да не говорим за изказвания от типа, че всеки трябва да има компютър и какви ли не още устройства.
Току-що получих съобщение, че е оформен по БЕ за срока с 6. Очаквано. Ако си спомняте драмите ми от първият срок с няколкото поредни двойки тогава и едва закърпена тройка за срока, след това нещата коренно се промениха и с госпожата се преоткриха някакси. Преполагам, че годишната ще е 5. Доволна съм по езиците като цяло. Математиката хич не я вдява. Не знам какво ще го правя.

# 457
  • Mars Hotel
Лично за мен негативите на ДО са повече. Поне по начина, по който то протече при нас. Единствено учителката по математика си даде зор да се включва с аудио и видео и да обяснява новия материал всеки час. Пролича си разликата веднага - дъщеря ми дръпна рязко по математика. Всички останали учители единствено даваха задания на децата, новия урок се свеждаше до "Прочетете урок... на... страница и ми изпратете писмено въпроси..." Децата бяха оставени на самообучение тотално и благодарение само на това, че аз мога да работя с по-гъвкаво работно време, успявахме заедно да минем по уроците. За мен е безотговорно по предмети като БЕЛ да се налага родителите да обясняват правила. Мога с ръка на сърцето да кажа, че дъщеря ми и сега няма никаква идея от жизнените процеси в организмите, защото по ЧП правеше минималното, което се изисква. По испански не е научила нищо, защото липсваше каквато и да била практика. И така нататък.

# 458
  • София
Моят син е някакъв маниак на тема спазване на правилата (чак нездравословно ми се струва), но не даваше и дума да се издума за подсказване, преписване и т.н. Всичко си е изкарал сам и нямам притеснения. От полза беше ДО, че аз добих по-детайлна  представа за провеждането на часовете и поведението на учителите. Не знам дали си дават сметка, че всеки родител може да ги чуе. Някои приказки ми харесаха, други - не. Детето се затрудняваше по испански. Присъствах на няколко часа "в сянка", разбрах защо не успява да се концентрира, но и успях да схвана какво учат и да му го систематизирам, за да го научи и той. Казвала съм, че той не е много общителен, щумният социален живот в училище дори го уморява понякога. С ДО успя да си почине от активните момчешки закачки в началото на пубертета. Но дори и той към края взе да се отегчава от онлайн общуването и ученето. Утре ще връщаме учебниците и взимаме бележниците. Каза, че му се искало да дойде и той да си видел училището, но били уточнили изрично децата да не идват.

# 459
На мен ДО ми хареса. Всички плюсове изброени преди моя пост, важат и за нас. Оценките си останаха същите, както за моята ученичка, така и за децата от класа ѝ. Средния успех на класа е същия както е бил през първия срок. И моето дете ще завърши с 6,00, макар по два предмета да не са я оформили, но оценката е ясна. Учебниците и бележниците ги искат на 22-ри (сигурно аз ще ги нося, защото ще е вече на село). Връщането на бележниците пък щяло да стане септември - реално всички си знаят оценките през школо, така че... Преди малко ми се похвали, че класната им е казала, че те са най-силния клас сред петите класове. Радвам се! Simple Smile

# 460
  • София
И за мен и моята дъщеря плюсовете на ДО бяха повече от минусите. Спокойствието в междучасията (шумът страшно я натоварва и я боли глава), по-късното ставане, домашно приготвената храна, спестеното време и нерви от препускане от един квартал в друг, това, че аз бях в къщи и до нея (работех, но все пак можех да отговарям на въпроси по домашните) и успяваше да си подготви уроците в разумно време. Изобщо ДО мога да го обобщя като "спокойствие" . Негативите за нея не са толкова съществени, а ако съдя по батко й той и преди карантината общуваше с приятелите си предмно виртуално, та за него нищо не се промени особено. Нямам против да се учи на някакви периоди - малко в учлище, после дистанционно, после пак в училище. Но това го казвам, защото часовете по всички предмети си се провеждаха по учебната програма, "на живо", преподаваха си се уроци, даваха се домашни, изпитвания, тестове. Ако учителите мятаха там страница и заглавие на урок, оставили децата на самотек, тогава със сигурност нямаше да го харесвам.
Понеделник бил нормален учебен ден, преподавателите, които са квестори са дали свои заместници, та си имаме и програма за понеделник. Кому е нужно това, не знам.  Учебници връщаме чак на 22.06, имаме си времеви отрязък, в който да се появим в училище с комплекта учебници и да си получим бележниците - без значение дали родител или дете.
Гледам, че всички езикови школи предлагат онлайн курсове по езиците - явно са напипали точния начин и съм сигурна, че ще има много желаещи. Много време се спестява от пътуването от и до школата Хикс.

# 461
Ние връщане учебниците днес, по график за паралелките. Бележници така или иначе нямаме, всичко е в Школо.
 Не знам дали ще учат в понеделник. И да учат, само ще си говорят и ще си вземат довиждане.
При нас пътуването не е фактор, защото живеем на 200м от училище. Само първа смяна са, обядва си вкъщи. В това отношение не може да усети плюсове от ДО. Единствено, че му се спестява разнасяне на учебници и тетрадки.

# 462
  • София
Много интересно по кой учебник ще учите в 6 клас? Питахте ли учителката Ви, защо липсват българските автори с изключение на Вазов?

Хахах Simple Smile, забравих да кажа - госпожата им пусна този списък още в понеделник. Каза, че това е първа част - не иска да ги стресира, да очакват втора част идващия понеделник - 15.06.2020 - за тях е учебен ден, със стандартна програма.
Най-вероятно в понеделник ще им пусне българските автори. Не най-вероятно, сигурна съм.

Тази година бяхме с Рива, вероятно и другата ще е така.

# 463
Май не съм се оплаквала, че синът ми си загуби учебника по география още докато ходеха на училище. Дадоха ни друг, но сега реално ще възстановявам два. Пфффффф.... Крайно време е да го поръчам. Нищо не са споменавали кога ще връщаме и как ще оформят бележниците.

# 464
Официално от класния връщаме учебниците наесен. Връщаш комплекта за пети клас, получаваш този за шести. Сега трябва да ги съхраняваме цяло лято . Остава да се впишат годишните по два предмета, всичко друго е нанесено. По физкултура редът остава празен. Предполагам, и при вас е така?
Списък книги към момента нямаме.
Обобщено дотук- когато ДО е организирано и поднесено добре, то сякаш има повече позитиви, отколкото негативи? Основен негатив обобщено изглежда живото общуване, и то далеч не за всички. 
Не знам как изглеждат нещата от обратната страна, и това има голямо значение. Учителите дали са харесали ДО. Нямам познати, нямам никакви впечатления от първа ръка. от втора трета са разнопосочни. По-възрастни учителки в провинцията са стигнали само до аудиоуроци, видяло им се много трудно и тежко. По-млада учителка в провинцията- харесало й е. Друга учителка, по ИТ- по-скоро не. Учениците й пишели и звъняли прекалено много по всяко време за допълнителни разяснения, намирала го натоварващо.
Гаргамела, твоите впечатления от другата страна какви са?

Общи условия

Активация на акаунт