Италия 153

• 69 698
  • 1 007
  •   1
Отговори
# 915
  • Terra incognita
Сега се подсетих и аз да попитам нещо, че съм забравила как става. Миланското ни консулство с апунтаменти ли работи?
Дъщеря ми е родена тук 2020, но все още не сме се прибирали в България. Ще трябва пасаван, той с какъв срок е и за колко време го издават?
Още нещо. Паспортът на сина ми е изтекъл 2020г. Как се процедира в такъв случай, за да можем да заминем към края на юни, примерно?

# 916
Май ,май сте изтървали срока,но покрай пандемията може и да са го променили 2016 беше така ,до 6 месеца от раждането се вади пасаван валиден един месец ,в България се регистрира с него и оттам вадят акт за раждане и после паспорт.На детето беше готов на следващия ден,но ние късно отидохме .
за паспорта за сина ,защо не му извадиш лична карта с която може да пътува в чужбина,иначе и на него пасаван и в България нов паспорт.
Един българин си беше изгубил документите и му издадоха пасаван и така се прибра в България
сега погледнах и в сайта може да се подават документи онлайн
https://www.consulatebg.eu/home/temporary-passport
https://iisda.government.bg/adm_services/services/service/1312

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 13:34 от kamelia_1313

# 917
  • Terra incognita
Това с шесте месеца не съм убедена, че е така. Когато синът ми се роди, му извадихме пасаван и го записахме в България със сигурност беше надхърлил 6 месеца, беше на около годинка, когато му извадихме бг документи. Не е имало никъде проблем.
ЛК на толкова малко дете не знам да издават. Мисля, че след 14г се вади?

# 918
ММ ще ходи сега в Рим точно по този повод с пълномощно от мен. Дано да успее с всичко...

Вики, дъщеря ти само БГ гражданство ли има?

# 919
  • Terra incognita
Дъщеря ми все още няма никакво гражданство 😅 има италиански документи, но е със статут на  чужд гражданин. Никой от нас няма италианско гражданство.

# 920
  • MI
Сноуче, успех тогава. Може там да са по-добре, да не му скъсат толкова нервите... На мен какви истории ми правиха докато си взема безсрочната тессера, не е за разправяне. Накрая им вдигнах скандал след три разкарвания и все пак изпратиха документите към агенцията по приходите. И, разбира се, нямаше проблем, много са зле...
Миланското ни консулство с апунтаменти ли работи?
Да, трябваха ми за едно пълномощно зимата. Около месец се чакаше...

# 921
  • Terra incognita
Олеее, благодаря! Значи трябва да се размърдам и да звънна. Така да мразя това ходене по институции...хич не ми се иска и то барабар с децата, ама няма начин 🙄

# 922
На мен за малко щяха да ми издадат кодиче фискале с моминската фамилия, защото в Италия жената си запазвала фамилията и след брака. Нямало значение, че сме се оженили в България...😅 По-забавното е, че и в общината дрънкаха същите глупости. Добре, че в крайна сметка се намери малко по-висшестоящ, който да им обясни, че да издадат кодиче фискале с бившата ми фамилия, означава да го издадат на несъществуващ по документи човек...😉
Затова винаги съм нащрек с институциите...

# 923
Това с шесте месеца не съм убедена, че е така. Когато синът ми се роди, му извадихме пасаван и го записахме в България със сигурност беше надхърлил 6 месеца, беше на около годинка, когато му извадихме бг документи. Не е имало никъде проблем.
ЛК на толкова малко дете не знам да издават. Мисля, че след 14г се вади?
Незнам на мен така ми бяха казали,това е добре че става и по късно,вече няма да разправям че е до 6 месеца.
Аз на моето му извадих като се роди(даже добре че я имах,но не е валидна извън Италия,бяха ми казали че излизане от България само с мен й трябва само копие на разрешителното и аз естетсвено носих само копие,ама човека на гишето ме попита дали има италиански документ и аз го показах и ме пуснаха.)
Може да попиташ дали ще издадат валидна и за чужбина.
ММ ще ходи сега в Рим точно по този повод с пълномощно от мен. Дано да успее с всичко..

Стискам палци дано се оправят нещата

# 924
Много са некадърни и нищо не знаят, аз съм направо в потрес!

Сега последно аз трябвало лично да ходя, та ще се вдигам да ходя до Рим в четвъртък...

# 925
Hands VНаправо пълен ужас,поне питалли е за необходими документи,все пак си му дала пълномощно.... или звънни в комуната или в посолството в интернет се опитай да потърсиш някаква информация.Дано се разреши всичко.Hands Muscle

# 926
За тесера санитария трябва:
1. Чертификато ди Резиденца
2. Свидетелство за брак
3. Ауточертификационе oт мъжа ти, че си на негова издръжка
4. Копие на личната карта
5. Busta paga на мъжа ти
6. Кодиче фискале
Това е.

А защо в Рим ги вадиш. Отиди с тези неща в местното асл. Даже вече и по мейл ги приемат на много места.

# 927
  • MI
Сноуче, вижте да не трябва апунтаменто, защото тук в нашето АСЛ се чакат 2-3 седмици.
Якамоз, адресът ѝ е в Рим...

# 928
А ок, според мен вижте дали не може да пратите нещата по мейл, сега покрай пандемията на много места това е практика. Иначе според мен е по-добре да си преместите резиденцата в Торино, така ще имате личен лекар и педиатър на децата. Да не говорим, че е много по-добре от гледна точка на такси и тн да плащаш в града в който живееш.

# 929
За момента не можем да се регистрираме в Торино, защото живеем под наем без реален договор. Имаме договор, който преподписваме всеки месец, докато най-накрая си влезем в нашето жилище. За съжаление, докато това стане ще трябва да ходим до Рим...

Сега ще пратя списъкът с документи на ММ да видя дали ги има всичките.

Редакция: Якамоз, можеш ли да пуснеш линк откъде взе списъка, ММ пита. Иска да им го покаже евентуално, защото имаме всички изброени документи.

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 19:20 от Snowche

Общи условия

Активация на акаунт