Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 279 707
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
Божеее, четох преди малко, че последните няколко седмици са се прибрали 200 000 души в България. Даже няма да си правя труда да изказвам мнение за състава им. Дали всичките са минали 14-дневна карантина? Риторичен въпрос.

# 226
Божеее, четох преди малко, че последните няколко седмици са се прибрали 200 000 души в България. Даже няма да си правя труда да изказвам мнение за състава им. Дали всичките са минали 14-дневна карантина? Риторичен въпрос.
Aма нали разбираш, че няма да си отидат по селата, а ще се набият в гъчкока.
Освен, ако по лични карти и резидентност не ги разпръснат.
Едно 40 000 са "син електорат". За "братята" роми говоря, за неразбралите, че прозвуча все едно за партията.

# 227
Ако и след тази криза западните държави не си изтеглят производствата от Китай, не знам.
Това е едно чудовище,  отгледано от разглезения и консуматорски настроен Запад,
евтиното китайско ще  излезе много, много скъпо в крайна сметка ...
Много добро мнение, евтиното винаги излиза скъпо. Пък и не може все Западът да е на върха, да експлоатира Изтока евтино и да сее конфликти.

Интересно изтокът от какво ще живее тогава, ако не са изнесените западни производства. Я само Китай е 1.5 милиарда.

# 228
Не е лошо, че са взаимосвързани, напротив. Но никой не може да ме убеди колко е окей някаква марка да експлоатира човешкия и дори детски! труд заради печалби, или пък да се замърсява въздуха и природата заради свръх консуматорство, което е типично за западняците.

# 229
Представата, че за Китай са жизневажни изнесените производства е погрешна вече и повърхностна наложена от анализатори, които повтарят от години едно и също.. Нещата се промениха и именно затова Тръмп започна икономическата война с Китай. Първото изнасяне на производства се случи, когато Китай започна политика за доходите на населението и се дигна чувствителна цената на труда. Много се изнесоха, в други азиатски държави, текстилните индустрии във Виетнам, Индонезия, Шри Ланка. Високотехнологичното производство се пробва във Виетнам, тъй като там има доста обучен квалифициран персонал от производства на Южна Корея и Япония, но не им се получиха нещата, ясно е защо, виетнамците продължиха да си работят за Корея, Япония и Китай се включи, като огромен ползвател на туристическата им индустрия.
Поетапно се превърнаха в износител на суровини, а не на готово производство, съответно много производства станаха зависими от тях. В същото време дигнаха потенциала си, къде с откраднати технологии, къде вече със собствени иновации сами да правят много неща и да нямат нужда от външна помощ.
В цяла Азия образованието е издигнато в култ, там американската мечта вече е с образование получаваш добре платена работа и възможности за растеж и конкуренцията е безумна.

Смесица е между див капитализъм, желязна ръка и предоставяне на минимум социални услуги на всеки.
Какво се случва сега. Китай излиза от една криза, в която тепърва навлиза щатите. Възобновява производства, междувременно цената на петрола удари невиждани дъна, Китай купува и строи резервоари, обаче една малка уловка, не купува с долари, а на бартер.
Европа като никога постъпи мъдро и не се намеси в икономическата война между Китай и Щатите и предполагам, че благодарение на това в момента някои държави ще могат да разчитат на съпорт на китайците, който освен хуманитарния аспект има и залагане на бъдещи зони на контакти и влияние.

По въпроса кой ще им купува стоката - припомнете си статиите в началото на епидемията в Европа, как може да се закъса за лекарства, тъй като голяма част от съставките се произвеждат в Китай. Още много неща мога да напиша, но няма как да се игнорира втората икономика в света, която от години диша във врата на Щатите да ги измести от първото място.
От лична гледна точка смятам, за много далновидно решението на Брюксел да запази добрите си отношения с тях и да не се намесва, което в сегашната ситуация вероятно ще дава позитиви, за в бъдеще ще видим.

# 230
  • София
Чудесно. Значи ще се издържат прекрасно, когато се изтеглят външните инвеститори.
А помощта от Китай и подобни държави, която винаги е срещу влияние, дали си заслужава според теб?
Както и да е, на китайците няма да им се получи.

За лекарствата съм съгласна, тези производства пък е жизнено важно да се разкарат от там. И не пропускай Индия, като източник на суровини, поне в това отношение имат сериозна конкуренция.

# 231
  • София
zari65  добре го написа.
Китай се старае да навлезе на европейския пазар.  В сферата, която работя няколко фирми се опитаха да изнесат производства във Виетнам, върнаха се скорострелно след няма и две години. Може и да имат обучен персонал, но работната им ръка не произвежда високо качество.
Китайците може и да имат боклучави стоки, но имат и качествени, а и работят здраво по този въпрос.
HM произвеждат и в БГ, но не държат много на качество, търсят къде ще им е най-ниско платено.

# 232

HM произвеждат и в БГ, но не държат много на качество, търсят къде ще им е най-ниско платено.
Явно не си виждала договор за ишлеме и не знаеш как проверяват възложителите.

Между другото от днес Китай са въвели яко субсидиране на стоките за износ. А познайте дали  САЩ и ЕЮ няма да им сложат антидъмпингови мита.

# 233
Януари, китайците няма да ги сбърка изтеглянето на чуждестранните инвеститори. В момента Китай е като Япония през седемдесетте години.
Китай разполага с учени, иноватори и капитал. Не са малко и привлечените чужденци в техни компании.
Индия, хм, индийците да не мислиш, че са по безобидни. Народа им е беден, но страната има огромен ресурс. Индийската Тата е собственик на европейски автомобилни компании с история.

# 234
Чудесно. Значи ще се издържат прекрасно, когато се изтеглят външните инвеститори.
А помощта от Китай и подобни държави, която винаги е срещу влияние, дали си заслужава според теб?
Както и да е, на китайците няма да им се получи.

За лекарствата съм съгласна, тези производства пък е жизнено важно да се разкарат от там. И не пропускай Индия, като източник на суровини, поне в това отношение имат сериозна конкуренция.
Simple Smile За бг ли говорим, за ЕС или по принцип.
За бг - тук сме каквото ни дадат и който ни даде, все ще го вземем, но ако смяташ че имаме собствен ресурс да се справим съм готова да обсъдим.
За ЕС - виждаме какво става с европейското сътрудничество, а ние от нашата държава определено не сме фактор там, отварят им вратичка ще влязат.
За Щатите - да се оправят  с Китай.
Пропагандата вече смени малко ракурса - от Русия е виновна за всичко, мина на китайците са виновни за всичко.

А за добро справяне в кризисната ситуация в момента това ще стане, онова няма да стане, така трябва да стане не помагат такива емоционални състояния на харесване и нехаресване пречат.
Наясно съм че ССФ знае всичко, но категоричността, с която се дават констатации ме изумява в днешно време когато всичко се променя с много бързи темпове. Преди един месец никой не очакваше короната да дойде у нас, но ето дойде.

# 235
  • София
Кой ти каза, че никой не е очаквал короната да дойде у нас? Simple Smile Голяма изненада, вирус да се разпростре по целия свят, никога преди не се е случвало. Сега ти казвам, че китайците може да имат големи планове, но няма да им се получи.
Тук можем да си говорим всичко. Продължавам да се надявам да се изтеглят инвестициите от Китай и ще се радвам да са си самодостатъчни.
По другите ти точки не си спомням да съм коментирала, общо взето, съгласна съм с теб.

# 236
  • София

Явно не си виждала договор за ишлеме и не знаеш как проверяват възложителите.

Между другото от днес Китай са въвели яко субсидиране на стоките за износ. А познайте дали  САЩ и ЕЮ няма да им сложат антидъмпингови мита.
Не бъди сигурна какво съм виждала и какво не.
Точно в текстилния бранш съм. 😉

# 237
САЩ в близките дни ще задминат Италия по потвърдени КВ случаи. Колко ли са непотвърдените и колко ли време ще отнеме страната въобще да се върне към предишния си нормален начин на живот?

Aisha, по принцип трябва да си по-умерен за битието си. Simple Smile
Иначе разбрахме коя е, показа се - ТиЛи Sunglasses

Не съм аз. Blush
ТЯ се появи, в темата е. Така че лично ще можеш да я поздравиш.  Grinning

# 238
  • София
Пропагандата вече смени малко ракурса - от Русия е виновна за всичко, мина на китайците са виновни за всичко.

Точно това мисля и аз, докато "прелитам над печата" (екрана). Ако продължа паралела с 1984 в съседната тема, май сега ще се окаже, че не воюваме с Евразия, а с Изтазия (и така е било винаги).

# 239
Бях в Сиан / Китай преди две години и направо се потресох, че този град са си решили, че западните коли са им скъпи и са започнали сами да си прозвеждат, своя си марка. Тоя град ее 7 милиона, колкото България, ама ние чакаме някой да дойде от Космоса и да инвестира у нас. А тези хора сами са си ги направили, и из града имаше доста от тези коли. Е, сега че редовите сианци се возят с някакви пропаднали моторетки, е друга тема.

Та не знам кой и как ще събори Китай икономически, на мен ми спечелиха уважението отвсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт