Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 279 727
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 240
  • София
И колко бяха тези с моторетките? Грубо, като процент?
Сега си представи, че си от тях и продължи да се възхищаваш.

# 241
Ако  беше виждала нямаше да пишеш такива глупости.

САЩ има двойно нови случаи, съпоставимо с Италия. На всичко отгоре нямаме тестове и се тестват само рисковите. Предполага се, че заболелите са между 3 и 5 пъти повече.

# 242
  • София
Titina няма да споря с теб, нито ще ти се доказвам.
От 18г съм в този бранш. Знам разценките, договорите на ишлеме и без такова,  и повече инфорнация за себе си няма да дава. Нито да ти вадя числата, за да ти се доказвам.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 01:02 от trikitil

# 243
Кой ти каза, че никой не е очаквал короната да дойде у нас? Simple Smile Голяма изненада, вирус да се разпростре по целия свят, никога преди не се е случвало. Сега ти казвам, че китайците може да имат големи планове, но няма да им се получи.
Тук можем да си говорим всичко. Продължавам да се надявам да се изтеглят инвестициите от Китай и ще се радвам да са си самодостатъчни.
По другите ти точки не си спомням да съм коментирала, общо взето, съгласна съм с теб.
Върни месец, месец и нещо изказванията на политици и доктори и ще видиш, не визирам кой какво си мислел.
Все ми е тая дали ще им се получи на китайците, не ме засяга пряко, нито финансово, нито емоционално имам предпочитания кой ще наддалее в тази икономическа война, на страната на Европа съм, а тя все още си пасува.

# 244
Не си пасува въобще. Голям брой от китайските стоки имат допълнителни мита ( в случаи достигащи до 200%), специални разрешителни за внос, забрана за износ на технологии...все похвати на икономическата война.

# 245
Скрит текст:
Yahoo съгласна съм, че е хубаво човек да спестява и инвестира, но една много малка част от хората са наясно как се правят инвестиции особено когато говорим за финансови дела. Това, че хората не са наясно е съвсем нормално и затова не всеки скача в дълбокото с инвестиции.
Принципа 80/20 а защо не и 70/30 е много хубаво нещо, но пак е възможен само когато тези 80 или 70 процента са достатъчни.

Може да има разни фукли и фулльовци, които да се изхвърлят с непокрити разходи, но масата хора не са така.
Трудно ми е да говоря за всяка държава по света какви възможности предоставя, но нека дам груб пример с Канада за да стане ясно, че не е нужно да си финансов гениий за да се погрижиш за финансовото си бъдеще. Държавата дава възможност да заделяш процент от заплатата си в пенсионен фонд (до 18%) който не се облага с данък общ доход (а той е доста висок 30-50%) и може да бъде прехвърлен във всяка финансова институция, където финансов съветник да ти помогне да бъде инвестиран подходящо, а когато са ти нужни тези пари (при криза, пенсиониране или просто си закъсал) си ги теглиш и чак тогава се облагат с данък доход след като си инвестирал дори и данъка, който си дължал тогава. Отделно можеш да отделяш и грубо 5хил. на година в безданъчен влог, който да инвестираш по същия начин. Така могат лесно да се докарат до 20% общо отделени пари, които някой друг се грижи да инвестира и ти само решаваш кога и колко да заделяш или теглиш според нуждите ти. Ако пък можеш сам да правиш инвестиране също е позволено и аз това правя. Очевидно е, че само безотговорните към бъдещето си не биха се възползвали от подобни финансови инструменти.
Я кажи сега, колко са тези, които могат да отделят 5 хил на година? Явно всички безотговорни за бъдещето си канадци. При тази задлъжнялост на средностатистическия канадец? И кажи колко са тези, които живеят от чек до чек и ако чекът закъснее или го няма как се живее на кредитни карти и лайн оф кредит? Зашото има статистика (и това е преди корона вирус), където пише че: средностатистически канадеца дължи $8500 консуматорски дългове БЕЗ да включва ипотеката за жилище. И че 12% от канадците имат дългове НАД $25000 БЕЗ мортгиджите ....
Брей че безотговорни канадци, бе!!! Не искат да спестяват, а са затънали в дългове до гуша!

# 246
Не си пасува въобще. Голям брой от китайските стоки имат допълнителни мита ( в случаи достигащи до 200%), специални разрешителни за внос, забрана за износ на технологии...все похвати на икономическата война.
Това че Щатите искат да ограничат икономическото сътрудничество между Китай и Европа си е техен проблем.
В примери очакваш ли например еърбъс да е солидарен с щатите и политически да бъде подкрепен, за да пази пазара на боинг, случва се обратното. Или европейската луксозна индустрия да се откаже от най-големия си пазар - азиатския. Или че спазват някои протоколни санкции.
Тръмп може да промива мозъци в щатите, но при неговото управление Европа не е този съюзник на щатите и проводник на американската политика какъвто беше при Обама.
Първо настъпи разрива с Меркел, после с Макрон, изцепките с НАТО. Европейците не им е много гот да търпят последствията от американския износ на демокрация и си гледат интереса.
А франсета и италианците след като загубиха американския пазар заради наложените им санкции пък въобще не се  вълнуват какво говорят в Белия дом.
По въпроса със забраната за износ на технологии, каквото им трябваше си го откраднаха и вече сами създават. Пък и американците от дор за евтино производство сами им подариха много неща. На тях сега руснаците са им интересни да крадат, пънат се да са им конкурент в Космоса и Арктика.
Била съм в Азия, единствените неазиатски коли, които видях бяха мерцедес и бмв:sunglasses:

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 09:20 от zari65

# 247
  • sofia
Светът ще е друг след този вирус.И търговските войни може тепърва да започват.

# 248
Не само търговски, за съжаление. Предвиждам политически сътресения, размирици и конфликти....
Тази повсеместна криза е изпитание за всяко правителство и ръководни партии.

# 249
.......... Голям брой от китайските стоки имат допълнителни мита ( в случаи достигащи до 200%), специални разрешителни за внос, забрана за износ на технологии...все похвати на икономическата война.
Не знам как е в Северна Америка, но в Европа китайски стоки - машини, материали и резервни части, са много продавани и се внасят от десетилетия и ще продължават да се внасят. И сега имат мита, например тези с които ние търгуваме са от порядъка 2.7-3-6,5%. Не говоря за стоки широко потребление, а за индустрия. Не мисля, че в тази област Европа губи от вноса на китайски стоки, напротив. И повишението на митата не би засегнало толкова китайските производители - те лесно продават така или иначе. Повишението на митата ще навреди на европейските потребители.
Европейските инвеститори не мисля, че имат сметка или необходимост да изтеглят инвестициите и заводите си от Китай. Инвестициите в индустрията не се правят от ден до пладне, скъпо удоволствие е. Не е като да обзаведеш един офис в София със 100 лаптопа и слушалки.

# 250
Това че Щатите искат да ограничат икономическото сътрудничество между Китай и Европа си е техен проблем.

Типично по български, разтегна лукуми без да имаш грам понятие. Говоря за антидъмпонгови мита на Европейски съюз при внос на стоки с произход Китай. За последните 3-4 години въведоха антидъмпингови мита на  стомана и изделия от стомана.(започна се от 2016г.), за да се стигне до пластмасови изделия ( декември 2019г.)
Антидъмпинговите мита на Европейски съюз нямат връзка на тези от САЩ.

Но да, дори и с Допълнителни мита, стоките от Китай са пак по-евтини от произведените в съответната държава.

# 251
От фирмата, в която работя имат желание да ни пуснат в НЕПЛАТЕН отпуск през април. Редно ли е при положение, че платения отпуск за 2020 още не е изчерпан?
Не работим от началото на извънредното положение и ще бъде така до края му (когато и да е той).

Имам ли право , според вас, да откажа неплатения и да си пусна платен?

# 252
  • там, където ми харесва
Нали искаха да приемат в неплатен отпуск без съгласието на работника да не се пуска. Или президента сложи вето на това?

# 253
Скрит текст:

Типично по български, разтегна лукуми без да имаш грам понятие. Говоря за антидъмпонгови мита на Европейски съюз при внос на стоки с произход Китай. За последните 3-4 години въведоха антидъмпингови мита на  стомана и изделия от стомана.(започна се от 2016г.), за да се стигне до пластмасови изделия ( декември 2019г.)
Антидъмпинговите мита на Европейски съюз нямат връзка на тези от САЩ.

Но да, дори и с Допълнителни мита, стоките от Китай са пак по-евтини от произведените в съответната държава.

Joy  А ти не си ли българка или си  американка.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 18:03 от zari65

# 254
От фирмата, в която работя имат желание да ни пуснат в НЕПЛАТЕН отпуск през април. Редно ли е при положение, че платения отпуск за 2020 още не е изчерпан?
Не работим от началото на извънредното положение и ще бъде така до края му (когато и да е той).

Имам ли право , според вас, да откажа неплатения и да си пусна платен?
Не съм запознат на 100% Но мисля беше,че работодателя когато той реши може да пусне работника в платен  отпуск.А да си неплатен при наличие и полагащ се платен мисля не може.Явно не му се дават пари в момента.

Общи условия

Активация на акаунт