Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 279 730
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 255
  • там, където ми харесва
Добре , ако нямаш платен отпуск, които да ползваш , могат ли да те пуснат в неплатен?

# 256
  • Пловдив
Сега сме само март...полагат ни се по 4 дни платен.
Някои фирми правят документално неплатен, а реално си работиш и взимаш заплата. Това за спестяване на осигуровки.
Сега незнам какво приеха...мисля за тези 60% дето ще поеме държавата, ама някой ще трябва да инспектира фирмата наистина ли не работи и т.н...

# 257
Добре , ако нямаш платен отпуск, които да ползваш , могат ли да те пуснат в неплатен?
Могат да,даже сега слушах за пакета икономически мерки.При неплатен отпуск имаш право на 1500лв безлихвен кредит но как точно ще става не обясниха.

# 258
Този кредит е безлихвен, но едва ли е безсрочен. Т.е. взимай само ако е наложително

# 259
# 260
  • там, където ми харесва
В момента по Bloomberg има конференция и говорят. Може държавата да покрие 60% от заплатата и 40% от работодателя.

# 261
  • Пловдив
Да, ама кой знае какви ще са условията за тоя залък подаден ни от Баце Боко...и как ще се оправдава после точно с това, че е когато е трябвало е помагал.

# 262
Само от седмица сме в това положение и вече се питаме как ще се справя всяка държава и какви мерки ще вземе за да избегаем една невиждана (за нас) криза. И отговори почти няма. А след месец, а може би два? Тогава коя от държавите да спасява ЕС? В коя ще налива милиони? Или всяка ще спасява себе си?

# 263
Доста неща крият уж нямало пари отБрюксел а се оказва,Че има но не казват.Сега в четвъртък ще се гласува бюджета на ЕС!За данъците отлагат само за фирми и Аз регистриран като зем.производител до края на Април трябва да съм подал данъчна декларация  и да си платя данъците.Що няма отсрочка и за нас, все за големите 65%пълнят хазната малкия и средния бизнес.А после колко данъци на кого ще опростят не се знае,Домусчиев дарил 1000бр бяха ако не греша хапчета и някаква сума,ми и аз ще даря а държавата като му опрости 36 000 000лв данъци здраве да е нали всичко на нашия гъз пу!

# 264
  • Пловдив
Абе всичко е егати играта! Лошото е, че сме хванати на хорото вече Confused
И заем ще вземем, та да се увъртим още...

# 265
Да сте жива и здрава. Много интересен въпрос зададохте. Накара ме да прочета Закона за извънредното положение. Да е честит на всички работодатели.
Според текстовете работодателят е длъжен:
- по заповед на държавен орган да спре работа
- да предостави половината от полагаемия се платен отпуск без съгласието на работника /до края на м.март това са 2.7 дни/
И от тук насетне започва интересното:
- Не може да предостави неплатен отпуск за оставащото време БЕЗ съгласието на работника независимо дали е спряна работа по заповед на държавен орган или по собствено решение.
- Създава се нов член в Кодекса на труда
"Чл. 267а. За времето на преустановяване на работата в случаите по чл. 120в работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение"
Това означава, че насила не може работодателя да изкара работника си в неплатен отпуск. Работника си стои социално изолиран в къщи, а работодателя има ангажимента а му плати брутната работна заплата.
Да ни е честито.
Познайте какво ще решат работодателите.

Прословутите 60%
Държавата плаща на работодателите:
"(1) По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация."
- На кои работодатели ще се плаща - ще определи Министерски съвет по-късно както си реши.
- Въпросните 60 % от брутния осигурителен доход ще се плащат за най-много 3 месеца
- Въпросните 60 % държавата по принцип ще ги даде на работника, само че за период между 4 и 12 месеца, ако е съкратен и е на борсата
- Работодателя трябва да плати освен останалите 40% и осигуровките приблизително 19%, които са  върху цялата заплата.
Познайте какво биха решили повечето работодатели.

Великата данъчна ваканция е пълна демагогия.
Да, фирмите могат да платят данък печалбата си вместо до 31  март - до 30 юни.
Но в този период редовно всеки месец са длъжни да плащат заплати на работниците, за времето на платения им отпуск и за времето в което не са пожелали да са в неплатен отпуск, осигурителни вноски върху заплатите и данъка върху общия доход върху заплатите.
При липса на свежи постъпления и резерви познайте какво ще предпочетат да направят работодателите с персонала и дали ще чакат на 60% ната милостиня и на данъчната ваканция.

cia_martima - ти като земеделски поризводител и без това трябва да си приготвила сумата за данъка си към днешната дата. От какво точно земеделие ще ти дойдат приходи до 30 април, ако сега ги нямаш за данъка. Като ти отложат плащането и изхарчиш парите за данъка за пролетните си земеделски дейности как ще го платиш на 30 юни.
Кой едър бизнес подпомагат според теб с отлагането на плащането на корпоративния данък?
Като от много време насам и дребния бизнес вече е ЕООД, ООД, които си плащат данъците до 31.март.
Кварталното барче, пицарията без клиенти, затворената сладкарница също  могат да са в кръга на "отложените". Като са затворени или без клиенти как ще съберат пари според теб за осигуровките за м.03 и м.04 , а после и за данъка от предходната година.
Това че се отлага плащането му с три месеца дори не е услуга. Защото хората и без това се бяха приготвили да го платят. Като го изхарчат до юни тогава ще видим какви ще ги къдрят.
Това, което обявява ББ не е "данъчна ваканция", а само отлагане на агонията и недоволството за по-късен период.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 19:33 от dariVale

# 266
Тогава коя от държавите да спасява ЕС? В коя ще налива милиони? Или всяка ще спасява себе си?
Какъв ЕС? Границите почти навсякъде са затворени. Някои може и да не ги отворят. Преминават на план Б.

# 267
  • Пловдив
Подозирам аз, че ще е пародия това с 60те%...
Познати във Франция казаха, че при тях обезпечението е 80%.

# 268
Подозирам аз, че ще е пародия това с 60те%...
Познати във Франция казаха, че при тях обезпечението е 80%.
Не е пародия, а пълна измама. Примерно на уволнена готвачка, камериерка, сервитьорка, барман държавата ще плаща от 4 до 12 месеца /според стажа му/ въпросните 60% когато са на борсата и няма да получава пари за осигуровки, с които плаща пенсиите.
А с тази "мярка" се опитва да се измъкне с разход само за три месеца, надявайки се че после ще отворят хотелите по морето и персонала ще бъде зает там. /Приемам, че най-голям дял в безработицата ще има от перосанала, който гравитира по зимно-летните ни курорти./ Освен това в същия период ще получи от работодателя пълния обем осигуровки и данък общ доход. За това така неистово се бори да не се съкращават работниците в този момент.

# 269
  • там, където ми харесва
Хора приходите на хотелите през сезон са в милиони. Това да уволнят персонала си наистина е смешно и един сезон да пропусна няма да са назад.

Общи условия

Активация на акаунт