Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 279 807
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 270

Joy  А ти не си ли българка или си  американка.
За разлика от теб, аз ако не разбирам нещо си мълча. Надявам се схващаш разликата. И да независимо, че съм българка, работя като американка.

# 271
  • Пловдив
Хора приходите на хотелите през сезон са в милиони. Това да уволнят персонала си наистина е смешно и един сезон да пропусна няма да са назад.
ти хич не си наясно с реалността май...?
Как да ти обясня, че за 3 дни всичко се срина!

# 272
Добре , ако нямаш платен отпуск, които да ползваш , могат ли да те пуснат в неплатен?
Да сте жива и здрава. Много интересен въпрос зададохте. Накара ме да прочета Закона за извънредното положение. Да е честит на всички работодатели.
Според текстовете работодателят е длъжен:
- по заповед на държавен орган да спре работа
- да предостави половината от полагаемия се платен отпуск без съгласието на работника /до края на м.март това са 2.7 дни/
И от тук насетне започва интересното:
- Не може да предостави неплатен отпуск за оставащото време БЕЗ съгласието на работника независимо дали е спряна работа по заповед на държавен орган или по собствено решение.
- Създава се нов член в Кодекса на труда
"Чл. 267а. За времето на преустановяване на работата в случаите по чл. 120в работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение"
Това означава, че насила не може работодателя да изкара работника си в неплатен отпуск. Работника си стои социално изолиран в къщи, а работодателя има ангажимента а му плати брутната работна заплата.
Да ни е честито.
Познайте какво ще решат работодателите.

Прословутите 60%
Държавата плаща на работодателите:
"(1) По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация."
- На кои работодатели ще се плаща - ще определи Министерски съвет по-късно както си реши.
- Въпросните 60 % от брутния осигурителен доход ще се плащат за най-много 3 месеца
- Въпросните 60 % държавата по принцип ще ги даде на работника, само че за период между 4 и 12 месеца, ако е съкратен и е на борсата
- Работодателя трябва да плати освен останалите 40% и осигуровките приблизително 19%, които са  върху цялата заплата.
Познайте какво биха решили повечето работодатели.

Великата данъчна ваканция е пълна демагогия.
Да, фирмите могат да платят данък печалбата си вместо до 31  март - до 30 юни.
Но в този период редовно всеки месец са длъжни да плащат заплати на работниците, за времето на платения им отпуск и за времето в което не са пожелали да са в неплатен отпуск, осигурителни вноски върху заплатите и данъка върху общия доход върху заплатите.
При липса на свежи постъпления и резерви познайте какво ще предпочетат да направят работодателите с персонала и дали ще чакат на 60% ната милостиня и на данъчната ваканция.

cia_martima - ти като земеделски поризводител и без това трябва да си приготвила сумата за данъка си към днешната дата. От какво точно земеделие ще ти дойдат приходи до 30 април, ако сега ги нямаш за данъка. Като ти отложат плащането и изхарчиш парите за данъка за пролетните си земеделски дейности как ще го платиш на 30 юни.
Кой едър бизнес подпомагат според теб с отлагането на плащането на корпоративния данък?
Като от много време насам и дребния бизнес вече е ЕООД, ООД, които си плащат данъците до 31.март.
Кварталното барче, пицарията без клиенти, затворената сладкарница също  могат да са в кръга на "отложените". Като са затворени или без клиенти как ще съберат пари според теб за осигуровките за м.03 и м.04 , а после и за данъка от предходната година.
Това че се отлага плащането му с три месеца дори не е услуга. Защото хората и без това се бяха приготвили да го платят. Като го изхарчат до юни тогава ще видим какви ще ги къдрят.
Това, което обявява ББ не е "данъчна ваканция", а само отлагане на агонията и недоволството за по-късен период.
Да ти отговоря аз парите съм ги заделил отдавна,но ако ги бяха отложили щях да ги сложа веднага.Лятото щях да платя с печалбата от реализираната продукция.Съгласен съм,че отлагането не означава Не плащане и даже според мен е по лошо да се отлага.С две думи силни да пред медиите иначе нищо съществено не се случва.

# 273
Да ти отговоря аз парите съм ги заделил отдавна,но ако ги бяха отложили щях да ги сложа веднага.Лятото щях да платя с печалбата от реализираната продукция.Съгласен съм,че отлагането не означава Не плащане и даже според мен е по лошо да се отлага.С две думи силни да пред медиите иначе нищо съществено не се случва.
Дано да произвеждаш зеленчуци, защото трудно би получил приходи от каквото и да било друго да 30 юни. /Разбира се, ако не броим субсидиите и аванси "на зелено" Laughing/
Просто не харесвам призивите от всякъде "дайте да не си плащаме". Данъците, кредитите, телефоните, тока.
Ами като сега нямаш, как ще имаш след три месеца три пъти повече, при положение че никой и нищо почти не работи.

# 274
  • Варна
Изобщо нищо не отлагам аз и нищо не разчитам да ми опростят. Плащам си данъци, осигуровки, кредит. Ясно ми е, че трябва да мисля сама за себе си, защото друг няма да го направи. Най-малко държавата в лицето на тия продажни лицемери там.

# 275
  • там, където ми харесва
Хора приходите на хотелите през сезон са в милиони. Това да уволнят персонала си наистина е смешно и един сезон да пропусна няма да са назад.
ти хич не си наясно с реалността май...?
Как да ти обясня, че за 3 дни всичко се срина!
Кое не съм наясно с реалността? Един сезон няма да събори един холдинг. Тази ситуация няма да е с години или няколко сезона подред.Това , което може да стане е да ги зазимят за един сезон докато всичко отмине.

# 276
  • Пловдив
Ама чакай сега...не всеки хотел е холдинг, а и те сори ще се сринат като не работи ни един! Как се поддържа? Ами разходи?
Ай, стига щуротии! Хората кепенците ги пуснаха вече...

# 277
Дори да отмине, страхът и несигурността, че може да се повтори, ще останат. Да не говорим, че тоя поток от туристи, който беше до сега няма как бързо да се възстанови. Възможна е дори и втора вълна.

# 278
Доста неща крият уж нямало пари отБрюксел а се оказва,Че има но не казват.Сега в четвъртък ще се гласува бюджета на ЕС!За данъците отлагат само за фирми и Аз регистриран като зем.производител до края на Април трябва да съм подал данъчна декларация  и да си платя данъците.Що няма отсрочка и за нас, все за големите 65%пълнят хазната малкия и средния бизнес.А после колко данъци на кого ще опростят не се знае,Домусчиев дарил 1000бр бяха ако не греша хапчета и някаква сума,ми и аз ще даря а държавата като му опрости 36 000 000лв данъци здраве да е нали всичко на нашия гъз пу!

Преди да ревеш е добре да провериш. За всички самоосигуряващи се важи. Няма значение ФЛ или ЮЛ. Провери си сроковете.

Честит ви Хантавирус.😉

# 279
  • Варна
Близка приятелка работи в управата на фирма с няколко хотела. Нула приходи, много разходи и пълна неизвестност е положението в момента. Нямат никаква надежда да започнат сезона в началото на май. Убедени са, че не могат дори разходите да си покрият тази година, какво остава за печалба. Опитват да не съкращават хора, да си ги задържат дори на по-ниска заплата, защото са хвърлили усилия да си намерят качествен персонал и не искат да ги губят. Но им е неимоверно трудно. Ще задържат положението няколко месеца, но няма как до безкрай. И това е фирма, която опитва да направи нещо за служителите си. Другите директно освобождават.

# 280
Дано да произвеждаш зеленчуци, защото трудно би получил приходи от каквото и да било друго да 30 юни. /Разбира се, ако не броим субсидиите и аванси "на зелено" Laughing/
Просто не харесвам призивите от всякъде "дайте да не си плащаме". Данъците, кредитите, телефоните, тока.
Ами като сега нямаш, как ще имаш след три месеца три пъти повече, при положение че никой и нищо почти не работи.
До 30юни черешите ни приключват застъпват се с 1те круши за сезона.Има от какво, авансово държавата не дава.Highspeed  a години наред като са имали много печеливши сезони къде са им парите???Не може да нямат някакъв буфер просто готови  пари на никой не му се харчат.Ще страдаме работещата класа както винаги.

# 281
  • Пловдив
Парите са вложени вероятно...в днешно време кой има заделени пари за 2, 3 месеца напред? В т.ч не влиза Серената Simple Smile
Големите и те са като нас, само че в стотици хиляди се измерват плащанията им...ако той няма, работодателя, нямам и аз. Колелото се върти. Обаче...той трудно, ама все ще се изправи, докато малкия, сиреч аз...дали...?

# 282
  • София
Веднага отговарям - "Холдинг" като Албена действително прави на сезон милиони чиста печалба, плюс че не съкращава мениджърския си персонал зимата. Тези милиони (а може и още отгоре, с идеята за предвидената печалба от идващия сезон) вече втора поред година Албена инвестира в изграждането на нов/и петзвездни хотели, а понякога и за модернизация на съществуващата база, терени, игрища, зали и пр. Предвид, че сезонът там започва началото на април (а някои хотели работят дори и на Нова година), считай.... Просто считай, септември няма и да отворят, дори и да може. Ситуацията е действително извънредна и потресаваща.

# 283
  • here and now
Хотелиерите реинвестират, строят нови и т.н. На големите предимството им е, че дори един или два обекта да имат лоши резултати и да не работят известно време, то останалите покриват дупките.Едва ли са  си представяли, че ще им се наложи да затворят всичките си обекти.
Гледането в чуждата паничка не хубаво нещо. То вярно че най-сладката работа е чуждата, но все пак....

# 284
  • там, където ми харесва
Веднага отговарям - "Холдинг" като Албена действително прави на сезон милиони чиста печалба, плюс че не съкращава мениджърския си персонал зимата. Тези милиони (а може и още отгоре, с идеята за предвидената печалба от идващия сезон) вече втора поред година Албена инвестира в изграждането на нов/и петзвездни хотели, а понякога и за модернизация на съществуващата база, терени, игрища, зали и пр. Предвид, че сезонът там започва началото на април (а някои хотели работят дори и на Нова година), считай.... Просто считай, септември няма и да отворят, дори и да може. Ситуацията е действително извънредна и потресаваща.
И според теб ако не отворят до септември ще фалират ли , както твърдят тук?
Защото аз мисля , че не. А някои тук ме обвиняват , че не съм наясно с реалността.

Общи условия

Активация на акаунт