Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 275 705
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 4 740
Уаsmina, безработните не са спирали да получават помощите си!

За идеите за работа през Интернет - нали не мислите, че всички неща могат да се правят дистанционно и пращат по куриер?
Всъщност Валерката Симеонов обясни в един сутрешен блок как още март 2020 трябвало да преквалифицираме  готвачи и сервитьори в строители на магистрали. Ако не беше тъжно и жалко, можеше и да мине за виц

# 4 741
  • София
Защо да е виц?
Защо едни млади хора могат да са строители, а други лежат и реват, че 24 лв са им малко.
Роднина на ММ е към 35 г. жена, цял живот беше сервитьорка. Последния ресторант, в който работеше се запали и затвори още от 02.2020 г. После дойде затварянето. Беше на борсата, но се интересуваше от работа. Нае  помещение близо до дома си, направи пункт на Изи пей, постепенно го разработи. Първите дни никой не влизаше, хората свикнали да плащат в друг пункт в хипермаркет наблизо. Постепенно видяха, че при нея няма опашка, става бързо. Вече е доволна и не иска да чуе за сервиране и бакшиши. Брат и - барманче, на мин. борса.  Повечето им роднини мъже са строители - ремонти, кофражи. Канят го на работа при тях, ще го обучат. Да, ама не - лежи, рови в телефона и пуфти, че няма пари. Не иска да и на кака си да помага в изи пея, да си почине и тя 2 -3 дни.

# 4 742
Ако си безработен в София, за да станеш строител на магистрала ще  си плащаш, за да работиш като си сметнеш разходи срещу заплата. Най- много да ти дадат някой мизерен фургон за спане.
Безработен без квалификация може да е само общи работник някакъв. Другото се прави с машини за стотици хиляди левове и трябва да има работника умения и квалификация.
И аз да съм на мястото на този безработен барман няма да се юрна сега да ходя да си плащам курсове, за това.
Тия съвети са тип - на чужд гръб и 100 тояги са малко.

# 4 743
  • София
Бармана ще работи в бригадата на брат си или на братовчеда,  няма нужда от курсове, те ще го научат. Ще дават надница на него, вместо на някое друго момче от Родопите. Баща му работи на същото място, ще си спят в къщи и ще го возят на работа с кола + за начало 70лв/дневно. Зимата правят вътрешни ремонти в София,  ММ си е в къщи в 16.30 ч. най-късно. Събота и неделя - почивни дни.
Ама е по-лесно двуметров мъж да мърмори и да иска пари от тати, че иде вноската за айфона.

# 4 744
Да бачкаш общ работник не е преквалификация, особено в строител на магистрали.
За конкретния случай е решение, но не и за целия бранш.
Във Варна години наред студентите работеха докери около простанището, но това не ги квалифицира в областта на логистиката и товарите

# 4 745
И таз бригада така както чета вероятно е в сивото.
Нека да не бъркаме ремонти по къщите със строителство, било на магистрала или други обекти. То се вижда и по качеството им какви разбирачи работят там- но това е друга тема.
Както и нещо да се работи също не винаги е най- добрият вариант за професионално развитие когато има някакви цели.
Минаваме на туристическия бранш вече обезсърчен откъм кадри след една година. Много няма да отворят, а тези които ще успеят ще намират трудно кадри, качеството ще е ниско срещу високи цени, защото вече много са избягали от него, за да оцеляват. А пък и този, който насипва асфалт с лопата, свикнал да държи таблата с напитки и храна няма да го прави така както онзи, който цял живот върти лопатата.
В случая говорим за процесите, а не за Х или играещ дали е готованко или не.
А и не мисля, че знаем цялата картинка в конкретния случай.
Нито пък ще тръгна да съдя някой, че иска да работи в конкретно сфера и чака такива предложения, а не се хваща на първото предложено нещо.

# 4 746
Всъщност Валерката Симеонов обясни в един сутрешен блок как още март 2020 трябвало да преквалифицираме  готвачи и сервитьори в строители на магистрали. Ако не беше тъжно и жалко, можеше и да мине за виц
Преди няколко години Боко искаше младите IT специалисти да ги преквалифицира в пастири на патки и крави.
Временно да се хванеш за нещо, което не ти е работа може. Но задържиш ли се там повече от няколко месеца, затъваш неусетно.

# 4 747
Най-добре си е който остане без работа да лентяйства при мама и тате на чердака, така ли? И само да чака грозде да им падне в устата?  То не че е зле, но ако може някой родител на  такова чедо да се изкаже на тях как им е в такъв случай Thinking Защото всички тези изказвания, че не трябва да се работи какво да е, вземат за дадено че безработният ще бъде издържан от някого. Или нека някой безработен да си каже откъде взема парите за айфона, микрофонът е ваш.

# 4 748
И аз винаги съм се чудила как живеят безработните хора. Но това си е тяхна работа, те си знаят.

# 4 749
Най-добре си е който остане без работа да лентяйства при мама и тате на чердака, така ли? И само да чака грозде да им падне в устата?  То не че е зле, но ако може някой родител на  такова чедо да се изкаже на тях как им е в такъв случай Thinking Защото всички тези изказвания, че не трябва да се работи какво да е, вземат за дадено че безработният ще бъде издържан от някого. Или нека някой безработен да си каже откъде взема парите за айфона, микрофонът е ваш.
Опростенческо и елементарно виждане върху пазара на труда.
Манията да се пращат да чистят тоалетни се замени с лопата на магистралата.
Не подценявам никой труд и уважавам всеки труд, но уважавам и желанията на хората да се реализират в сфери, в които им е образованието, квалификацията.
Вие ще сте от първите, които после ще се оплаквате, че почивките и заведенията са поскъпнали много, а обслужването е станало по- кофти.

# 4 750
Едва ли. Аз не мога да си представя период от живота си, в който бих могла да си кажа: "Ще си чакам хубавата позиция и ще търся". А през това време откъде бих взела пари? Не знам. Разбира се, аз не съм реализирана в сферата на висшето си образование, очевидно защо Simple Smile Но пък съм работила различни работи, вкл, най-обикновени и никога не съм седяла с месеци безработна да чакам да дойде златното птиче на рамото ми. Затова не знам и какъв е механизма, по който това се случва и не искам да научавам.

Впечатлението ми е, че все пак за да живееш, друг някой трябва да те издържа. И ако семейно си го представям при майчинство или въобще мъж да се грижи за жена си, друг нормален вариант не виждам.

# 4 751
Аз не мога да работя физически труд, още повече пък тежък. Имам си проблем с кръста, и не ми е възможно въобще.
Смятам, че едва ли съм единствената, която ще откаже нещо, различно от работа на бюро. Отстрани как изглежда, не зная.
Мисля, че при нужда бих могла да стана самонаето лице, имам специфични умения, за да изкарвам прехраната за семейството си.
Тъй че, макар че съм далеч от мързелива, аз също ще откажа да се преквалифицирам на чистачка или общ работник.
Считам, че в една немалка част от хората над определена възраст, това си е съвсем валидна причина.

# 4 752
Навремето го имаше и този момент, че ако си прекалено квалифициран, а кандидатстваш за по-физическа или по-необразована работа, изобщо не те вземат предвид, защото ще избягаш в първия момент, като намериш по-платена или по-лека.

# 4 753
Защо винаги обвързвате безработен с айфон, изплащане и мама?
Нали знаете, че последната работа на жената е чистачка, а на мъжа е пазач.

# 4 754
Е как от къде се издържат безработните - част от осигуровките са за риск от безработица и ако попадне в тази ситуация пропорционално на времето и заплатата ти се плащат обезщетения. Изобщо не би ми било неудобно да се ползвам от правото си
Тъкмо проверих в закона - полагат ми 12месеца . И ще си счупя краката да работя чистачка от втория месец ли? Нали след 1 г работа извън професията ще съм загубила ценни умения. По-добре за тази една година да търся работа и да поддържам ниво, да науча нещо ново около професията си!

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 18:14 от скаридка

Общи условия

Активация на акаунт