Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 275 513
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 4 755
Но това е до време. После?

Аз също нямам данни за чистачка, нито за сервитьорка, и на 18 години ги нямах, но има и още 100 работи освен тези.

# 4 756
Средно хората намират добра работа за 6м, за 12 все ще измислиш нещо. Отделно имаш възможност за минимални обезщетения ако се запишеш на преквалифициращи курсове. Не знам защо твърдите, че някой трябва да се в турне към първата срещата работа само и само да работи.

# 4 757
  • в 1001-та нощ
Ставаше въпрос за ситуация в криза, в която временно нямаш възможност да упражняваш своята любима професия, и за да не гладуваш или да висиш на нечий врат - можеш да направиш компромиса да работиш нещо друго. ВРЕМЕННО!

Много се изопачи пъвоначалнта идея, не помня кой я написа. Никой не очаква всеки сервитьор да стане чистач или да тича на магистралата.

Аз бих работила - каквото да е - ако от това зависи какво ще сложа на масата на децата си. И изобщо няма да ме е срам или да имам претенции на примадона. Работа - плащане. Просто е. Ситуацията е временна и всеки поема отговорността - как ще се справи. Адаптивността е важна за оцеляването от край време.

# 4 758
Какво значи да висиш на нечий врат? Ако не си плащал осигуровки се спасяваш, останалите са се погрижили за себе си!

# 4 759
Е щом хората могат по една година да не работят, какво е оплакването? Или невъзможността да си купят новия модел айфон се обявява като "криза"? Нека тогава да си уточним понятията.

# 4 760
Когато някой е останал без работа, да се смята за задължително да приеме първата попаднала му нисковалифицирана работа и да се сипят укори върху него когато не го направи.
Тези, които го предполагат очевидно не са наясно как работят индустриите и какво се разбира например под квалифициран работник. За да стане някой такъв минават от 3 месеца до една година за преквалификация. Когато човек няма желание да работи в определена сфера това е излишно и не е решение, което си струва. Другото е обикновено на минимална работна заплата, което не винаги си заслужава спрямо разходите, които прави работника.

Темата е сериозна и предполага повече разбиране от махленските приказки за айфоните и пиенето на кафе.
Безработен - нямаш право на телефон, защото ще ти го плащат близките. Не пожелавам никому такива роднини в тази ситуация, когато трудно се намира работа.

# 4 761
Може би някои от вас са гледали сутринта по бнт,Силвия Кацарова.И тя се оплакваше от липса на помощ от държавата.....Ама как да се преквалифицирала?Иначе това беше първият съвет,а по-скоро упрек,който се развяваше тук в темата.Е,Кацарова няма как и едва ли има наистина причина да се преквалифицира на нейните години.Освен това се оказва,че е и пенсионерка.''Давали'' и само 300лв.пенсия,колкото на готвачка или чистачка.Представяме ли си?Представям си го.Аз пък не бих работила като готвачка.Намирам го за много трудоемко и стресиращо.Интересно през последните малко повече от 30год. Кацарова,работеща за себе си,на каква сума се е осигурявала?Значи тя толкова си е дала сама,като на готвачка.Тук едва ли може да упрекнем работника,който не е изискал повече от работодателият си.То 'щото и работодателят би го послушал и съгласил с него:smiling_imp:но това е друг въпрос.В продължението на разговора Кацарова разказа,как със съпругът и са изкарали зимата в рая,на гости в Парагвай ли беше,при техен приятел.И посъветва връстниците и да не униват.Ами права е,те сигурно са си изкарали добре тук,студената зима,някои със спряно парно и т.н.Тези с пенсии по 300лв.,могат да се успокояват,че и тя,взима колкото тях и се справя с живота.Ох,забравих,че на всички по равно,дават и 50кинта отгоре.Та хора всякакви и известни,и неизвестни се оплакват.Друг е въпроса,до колко имат основание.Певицата има заможен съпруг,та поне може да му ''виси на врата''.Доколкото знам пословично скръдзавите нидерландци,не са давали помощи,на лица останали без работа,ако с партньорът,с който живеят,имат някакъв минимум средства.Нищо,че докато работят,им взимат 52% данък.Найс,а?
Започвайки франчайз бизнес,трябва да имаш фирма и начален капитал.Едва ли всички разполагат с това и могат да  се справят посред пандемия.И затова си трябва шанс.Факт, светлите примери в живота винаги са по-малко.Иначе всички щяха да са проспериращи и нагаждащи се при всякакви условия.
Цитат
Другото е обикновено на минимална работна заплата, което не винаги си заслужава спрямо разходите, които прави работника.
Затова,за лудо не работи!

# 4 762
Аз съм разговаряла с безработни и съм стигала до извода, че на тези хора толкова им е амбицията. Като казвам безработни става дума не за такива които седят, за да вземат обезщетение от борсата, а трайно не работещи, които ги издържат работещите в семейството. Такива модели и при  просперитет и при пандемия все са си така. Друг случай не започване на каквато и да е работа, за да си свободен когато дойде подходящата, която търсиш.

# 4 763
Ако съм работила работа с високи осигуровки няма да си спра борсата за какво да е, защото вероятно ще ми плащат по-малко, а после борса няма. И ако съм имала хубави осигуровки, вероятно съм поспестила нещо да мога да преживея поне 6 месеца без работа. Това за временно безработните. За трайно безработните, издържани от работещите членове на семейството - за мен е непонятно и винаги съм се чудела на спокойствието на такива хора, а познавам доста. Обикновено майки в безкрайно майчинство до пълнолетие на детето или с по три деца през три години.

# 4 764
  • София
Ако съм работила работа с високи осигуровки няма да си спра борсата за какво да е, защото вероятно ще ми плащат по-малко, а после борса няма.

Има борса после.  Може да напуснеш новата работа всякак, без дисциплинарно уволнение и си продължаваш първоначално изчислената борса до крайния срок.
Аз писах за брата и сестрата - барман и сервитьорка. Осигуровките им бяха на прага, на 4 чКолко пък квалифициран барман да е бил в кварталното барче? Каката си спестяваше и със собствени пари  си отвори офис на Изи пей, доволна е. Брата - не иска временно да помага на баща си и другия брат в семейна фирма за ремонти, но и спестявания няма. Овъртял се е в бързи кредити за глупости, но седи в къщи и чака на тати. Мама отдавна го е отсвирила. И двамата родители работят цял живот, децата са възпитавани еднакво.
За Силвия Кацарова мога много да пиша за периода, когато сваляше Милчо, за отношения със свекъри и др. Но е за друга тема.

# 4 765
Aisha, твоят пример е частен случай, не може да обобщаваме за всички безработни. Същото е да кажем и че всички жени търсят богати мъже за да не работят ..
Мързеливци, кръшкачи и трайно безработни по собствено желание е имало и в годините на икономомически растеж.

# 4 766
За трайно безработните, издържани от работещите членове на семейството - за мен е непонятно и винаги съм се чудела на спокойствието на такива хора, а познавам доста. Обикновено майки в безкрайно майчинство до пълнолетие на детето или с по три деца през три години.
Ха-ха. Чувала съм го това по мой адрес от български роднини - че съм родила три деца, защото ме мързи да работя. 12 години бях в къщи и се чувствахме прекрасно всички. После пък чух от същите роднини, че съм алчна, защото работя на 2 места. Много сладко.

Като чуя подобни обобщения и изводите за източника им сами се оформят.

# 4 767
За трайно безработните, издържани от работещите членове на семейството - за мен е непонятно и винаги съм се чудела на спокойствието на такива хора, а познавам доста. Обикновено майки в безкрайно майчинство до пълнолетие на детето или с по три деца през три години.
Ха-ха. Чувала съм го това по мой адрес от български роднини - че съм родила три деца, защото ме мързи да работя. 12 години бях в къщи и се чувствахме прекрасно всички. После пък чух от същите роднини, че съм алчна, защото работя на 2 места. Много сладко.

Като чуя подобни обобщения и изводите за източника им сами се оформят.
Въпреки, че по принцип съм против лежащите кариеристи (тези дето не приемат какво да е, за да не навреди на високите им цели за бъдещо кариерно израстване) не мога да не се съглася с Mößbauer-Effekt. Отглеждането на деца е толкова трудоемка и емоционално изтощаваща дейност, че не вярвам да има жена да го прави с основната идея - да не ходи на работа.

# 4 768
Изключения има от всяко правило, съжалявам, че се разпознавате в негативния контекст. Гледането на деца е доста трудно, но те в един миг порастват. Да ми каже жена, че гледа 11 годишния си младеж и за това не работи, или майки с три деца, с по 10 години разлика, прекарани във висене по градинките - ами за мен това с жени, които не желаят да работят, което си е тяхна работа. Не е нужно всички да го правят. Самата аз планирах три деца, по ред причини останахме с две. Броят на децата си е работа на родителите, не иде реч за това.

# 4 769
Няма правило, за да има изключения в случая.  Има наложени стереотипи, които семплите умове използват като оправдание да раздават оценки и присъди. А животът е толкова шарен, нюансите са толкова разнообразни, че всяко обобщение още в зародиш е далеч от истината.

Общи условия

Активация на акаунт