Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 279 834
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 285
Да напомня за фалита на Томас Кук миналата есен... много хотелиери претърпяха невиждани загуби тогава. Ранните записвания тръгнаха добре, но това сега ще досъсипе една много голама част от бранша.
Казвате милиони приходи, прави сте, но много малкo от вас имат реална представа какви разходи има една подобна  организация.

# 286
  • Пловдив
Абе, Лина...ти отде идеш..? Вече са фалирали...70% от тях.

Благодаря за горните две мнения! Подкрепям!

# 287
Зависи какво се има предвид под "заделени за 2-3 м."
Заделени за оцеляване - храна, сметки, лизинги, кредити, или глезотии и изхвърляния.
Реално всеки има някакви пари кеш в сметка, където му превеждат заплатата, или някакви доходи. Всеки разумен държи нещо "отгоре". 2-3 м. не са проблем, 5-6, ще се оправим, айде година, въпросът е, че те ще свършат, а работата и бизнесът, който си имал преди това, вече много ще затворят кепенца много преди да ти свърши "заделеното".
Пари иначе има в държавата, по-точно казано в нечии джобове, милиарди, разпределени в офшорни зони и т.н. да не дълбая, но няма да се "бръкнат", за да помагат на народа, ако ножът опре до кокала и всичко секне, оставяйки всяка държава да се оправя сама.
Ходът на Бойко от днес е изцяло политически, и ще се използва, като "карта", "напомняне" за следващи избори, за "запазване на стакуквото".

# 288
  • там, където ми харесва
Добре , хайде аз идвам от летните сезони , ти вероятно от зимните щом ми опонираш. Обещавам ще пиша пак в тази тема след няколко месеца.

# 289
  • Пловдив
Фрагранс...ти май наистина не познаваш хора, които наистина, ама наистина Нямат пари!  Ква заплата в карта? И да има такава, то банката си я взима за кредит, а разходи още бол...а работа вече Няма.
И говоря за основни нужди, не пари за джиджи-биджи Stuck Out Tongue Winking Eye

# 290
Доста неща крият уж нямало пари отБрюксел а се оказва,Че има но не казват.Сега в четвъртък ще се гласува бюджета на ЕС!За данъците отлагат само за фирми и Аз регистриран като зем.производител до края на Април трябва да съм подал данъчна декларация  и да си платя данъците.Що няма отсрочка и за нас, все за големите 65%пълнят хазната малкия и средния бизнес.А после колко данъци на кого ще опростят не се знае,Домусчиев дарил 1000бр бяха ако не греша хапчета и някаква сума,ми и аз ще даря а държавата като му опрости 36 000 000лв данъци здраве да е нали всичко на нашия гъз пу!

Преди да ревеш е добре да провериш. За всички самоосигуряващи се важи. Няма значение ФЛ или ЮЛ. Провери си сроковете.

Честит ви Хантавирус.😉
Много интересно вашето невярно твърдение къде го проверихте?
Отделно леко сте пообъркали компютрите с компотите и вида на осигуряването с правната форма на упражняване на дейността.
И за да не съм голословна цитирам текста от Закона за извънредното положение:
"§ 25. (1) През 2020 г. сроковете по чл. 92, ал. 2, чл. 93, чл. 217, ал. 2, чл. 219, ал. 4 и 5, чл. 241, ал. 2, чл. 252, ал. 1, чл. 253, чл. 259, ал. 2 и чл. 260 от Закона за корпоративното подоходно облагане се удължават до 30 юни 2020 г."
Горното се отнася до ЮЛ, които не са едно и също със самоосигуряващите се!

§ 27. (1) През 2020 г. срокът по чл. 47, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица се удължава до 30 юни.
(2) През 2020 г. срокът за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2019 г. и за внасяне на дължимия по декларацията данък върху годишната данъчна основа от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон се удължава до 30 юни.

Горното е текста за ФЛ.
ал.1 се отнася за данъците върху разходите
ал.2 е за деклариране на доходите от лицата по чл. 51 ал.1 - "Лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличните търговци, както и физическите лица в случаите по чл. 29а"
Видно от горните текстове удължен е срока за подаване на Годишна декларация за доходите САМО на лицата, които са регистрирани като ЕТ и на земеделските производители, избрали да се облагат на база печалба /приходи - разходи /

Физическите лица, получили през 2019 г доходи от други облагаеми източници - наеми, граждански договори, продукция без да са регистрирани ЗП, и ЗП избрали да се облагат с приспадане на нормативно признати разходи следва да подадат декларацията си по чл.50  в законовия срок - до 30 АПРИЛ 2020 г.!
И накрая ще препоръчам на всички, които стигнаха до това изречение от дългия ми пост - ако ви интересуват данъчните срокове четете най-вече сайта на НАП. Не се доверявайте на мненията в БГ Мама.

# 291
Мистична, същото казвам, не си ме разбрала.
Казвам, че всеки разумен нещо заделя от дохода си, заделял преди кризата. Реално тези пари сега ще стигнат, докогато стигнат. Тези в бюджета ще са по-добре. Да видим до каква степен и колко време държавата ще помага на частния сектор с дотации.
Няма "джиджи-биджи". И аз не харча, ти какво си мислиш? Чудя им се на ентусиастите в парфюмните теми, но те си знаят, поне ще имат скъпи, ароматни дезинфектанти.
А хората около мен, било със семеен бизнес, или техен си, няма да ти казвам какво им е, не спят. Щото то не е само секване на работата, освобождаване на персонал, home office карантина. То са активи, операции, никак не им е лесно.
Е, разумен и умен съм бил през годините. Заеми, кредити, йок. Тук си приличаме с DeVa, макар и да съм доста по-млад по практичност и разсъдък, както и със Сирената. Предполагам и с други, но не ви познавам, не съм общувал с повечето.

# 292
Скрит текст:

Joy  А ти не си ли българка или си  американка.
За разлика от теб, аз ако не разбирам нещо си мълча. Надявам се схващаш разликата. И да независимо, че съм българка, работя като американка.
Ами замълчи си тогава.........., за теб не се надявам въобще да схващаш нещо.

По въпроса с туристическия бизнес мисля, че мернах нещо, че няма да връщат пари за резервации и предплатени почивки и ще дават ваучери за друг период. Прехвърлиха всичко на клиентите дотук.

# 293

§ 27. (1) През 2020 г. срокът по чл. 47, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица се удължава до 30 юни.
(2) През 2020 г. срокът за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2019 г. и за внасяне на дължимия по декларацията данък върху годишната данъчна основа от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон се удължава до 30 юни.

Горното е текста за ФЛ.
ал.2 е за деклариране на доходите от лицата по чл. 51 ал.1 - "Лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличните търговци, както и физическите лица в случаите по чл. 29а"
Видно от горните текстове удължен е срока за подаване на Годишна декларация за доходите САМО на лицата, които са регистрирани като ЕТ и на земеделските производители, избрали да се облагат на база печалба /приходи - разходи /

Физическите лица, получили през 2019 г доходи от други облагаеми източници - наеми, граждански договори, продукция без да са регистрирани ЗП, и ЗП избрали да се облагат с приспадане на нормативно признати разходи следва да подадат декларацията си по чл.50  в законовия срок - до 30 АПРИЛ 2020 г.!
И накрая ще препоръчам на всички, които стигнаха до това изречение от дългия ми пост - ако ви интересуват данъчните срокове четете най-вече сайта на НАП. Не се доверявайте на мненията в БГ Мама.
А аз какво казах?
Да си провери сроковете.
Че и на него като рег. ЗП му е удължен срока.

П.С. В бързината не съм отделил ФЛ от ЮЛ,
но това не променя съдържанието на мнението ми и не го прави подвеждащо.

# 294

Горното е текста за ФЛ.

А аз какво казах?
Да си провери сроковете.
Че и на него като рег. ЗП му е удължен срока.

П.С. В бързината не съм отделил ФЛ от ЮЛ,
но това не променя съдържанието на мнението ми и не го прави подвеждащо.
Не му е удължен срока, ако е избрал да се облага  с приспадане на нормативно признати раходи /какъвто е най-масовия случай при земеделците/!
Т.е срока за подаване на декларацията на ЗП е различен в зависимост от избора им на начин на облагане, който между другото се декларира в предходна година в НАП.

# 295
Прочети му мнението и виж дали не е регистриран ЗП, и дали не му е удължен срока. Уж форума е за взаимопомощ и споделяне на личен опит. Що си мислете, че като се хванете за нещо дребно и с копи-пест ще блеснете в положителна светлина.
Четете и осмисляйте преди да се опитвате да фантазирате и да триете сол.

# 296
Темата е за кризата, моите данъци са си мои!Да не се стигне до там народа да няма какво да яде.Смятам,че много хора ще се преориентират в работата след кризата само и единствено за да могат да получават някакви доходи.Цените се покачват от преди седмица а кога ще е края на кризата и колко ще растат не ми се мисли.

# 297
По повод на темата - може да си припомним кризата през 2008 в подробности и да действаме. Беше много брутално и тежко, всичко се срина. Помня в подробности как се комбинираха три празника в една седмица - Великден, 1.5 и 6.5. мисля беше 2009-та година. И заплатата я получихме след всички тези почивни дни, взех 100лв на заем от брат ми за да изкараме празниците. Пълна мизерия. Много се надявам да не се повтори.
Не вярвам на нито една дума на ББ.
Добра идея според мен е много драстично да си намалим потреблението на неща, без които ще живеем прилично. Да отложим неналожителни и неспешни разходи. В никакъв случай да не взимаме нови кредити. И по-добре на трудовата борса безработни, с плащане на обезщетение, отколкото в надежда за промяна с неизвестни и несигурни перспективи. Много от живеещите под наем в големите градове ще загубят работата си и ще се приберат по родните си места. При което наемите ще паднат, цените на имотите също.

# 298
  • София
Не е само туристическия бранш. Много производства работят с внесени суровини и изнасят продукция. След още една- две седмици и те ще пропищят от липса на суровина, от проблемен или отказан за момента износ. Отложени плащания, които може да се окажат с повече от 3месеца. Като поотихне Короната хората първо ще мислят за неотложните разходи и чак по нататък(неясно кога) , ще се замислят за следващи "глезотии".

# 299
Не сравнявам тази криза с тази от 2008  доста са различни нещата. Какво точно ще стане е рано да се каже, според мен чакат да мине пика и в момента в който тръгнем надолу ще освободят икономиката. Не сме в миналия век, прекалено сме зависими от икономиката. Не случайно  финансови и икономически  експерти най- много мрънкат че мерките са прекалени. Това е защото търпят огромни загуби. В момента в който се отмени извънредното и заработи индустрията и туризма,  ще последва един постравматичен психологически стрес и потреблението ще бъде свито. Ако цените останат каквото са сега и не се вдигат бързо ще се нормализират нещата.

Общи условия

Активация на акаунт