Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 280 001
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 2 295
  • На остров
Зари отворят ли се границите в Европа нали си наясно, че няма как да стане едни да се пускат други не, ако в това е въпроса.

# 2 296
Не разбирам, как е възможно намаляването на ДДС с 11% (който между впрочем е косвен данък, платим от крайния потребител) да не доведе до намаление на крайната цена на ресторантьорските услуги?
Защото диференцирана ставка на ДДС се използва с други цели. ДДС е косвен данък и не принадлежи на търговеца. При барчета и ресторантите няма да засили търсенето на услугата, нито ще вдигне печалбата на ресторантьора.
Вземаме само едно перо. Бармана купува пакет кафе на цена 20лв и плаща 4лв. ДДС. От пакета прави 140 кафета и ги продава по 1.00лв + 0.09лв ДДС. Крайната цена е намалена с 0.11лв но печалбата на бармана е непроменена - 120лв. Държавата е назад с едни 7.40 лв. без това да е довело до накакъв ефект върху търсенето и предлагането.

# 2 297
Зари отворят ли се границите в Европа нали си наясно, че няма как да стане едни да се пускат други не, ако в това е въпроса.

Към този момент препоръките на ЕК са препоръчителни за отваряне на границите и то само за държави, в които се смята че са овладели епидемията, държавите имат право да решават по свое усмотрение. Чехите например са взели решение да допускат само граждани от граничните с тях държави и т.н. по държави всеки може да си намери инфо. А Швеция не е сред държавите, давани за пример за справяне с епидемията.
Говорим за реалностите в момента, а естествено всеки иска да се отворят границите защото това ще означава, че епидемията е приключила и си връщаме живота обратно, но все още има много път дотам и надявам се наистина да се случи и да можем да си върнем всички свободи преди кризата.

# 2 298
  • На остров
Ще са нужни години ако въобще се стигне до това ниво преди кризата.
Не мисля, че това с границите ще е възможно всеки да решава какво и как защото противоречи на основните принципи на ЕС и да в момента се отварят лека полека граници между съседни държави. Чешката авиокомпания иска да започва да лети до Стокхолм от другата седмица.
Конкретно за шведите не се тревожи Зари, няма да се юрнат да пътуват особено за България.

# 2 299
  • София

Защото диференцирана ставка на ДДС се използва с други цели. ДДС е косвен данък и не принадлежи на търговеца. При барчета и ресторантите няма да засили търсенето на услугата, нито ще вдигне печалбата на ресторантьора.
Вземаме само едно перо. Бармана купува пакет кафе на цена 20лв и плаща 4лв. ДДС. От пакета прави 140 кафета и ги продава по 1.00лв + 0.09лв ДДС. Крайната цена е намалена с 0.11лв но печалбата на бармана е непроменена - 120лв. Държавата е назад с едни 7.40 лв. без това да е довело до накакъв ефект върху търсенето и предлагането.

на теория е вярно , на практика не. никой не формира цената като Х+ДДС. Ако преди намалението цената на кафето е била 1.20, толкова ще е и след намалението, няма да стане 1.09 просто маржа на търговеца ще нарасне защото заради разликата във ставките ще има право на по-голям данъчен кредит.

# 2 300

на теория е вярно , на практика не. никой не формира цената като Х+ДДС. Ако преди намалението цената на кафето е била 1.20, толкова ще е и след намалението, няма да стане 1.09 просто маржа на търговеца ще нарасне защото заради разликата във ставките ще има право на по-голям данъчен кредит.
Не е ли това смисъла на цялото упражнение - в търговеца да остане по-голям марж заради двата месеца, в които държавата му беше забранила да работи и многото месеци напред, в които го задължава да работи с намален капацитет /заради социалната дистанция/.
ББ не е казал "Помагам на народа с евтино кафе".
По повод летния сезон мисля, че  ЕС ще остави положението на двустранни споразумения. Защото белите държави ще направят и невъзможното да задържат собствените си граждани да харчат на собствена територия. Да не забравяме, че Франция, Италия, Испания др. също живеят от туризма.  Както видяхме по време на пика на пандемията европейската идея е отдавна мъртва. Всеки си се спасяваше поединично дори когато идеше реч за живота на европейските граждани, а какво остава сега - когато въпроса опира до доходите им.

# 2 301
Ще са нужни години ако въобще се стигне до това ниво преди кризата.
Не мисля, че това с границите ще е възможно всеки да решава какво и как защото противоречи на основните принципи на ЕС и да в момента се отварят лека полека граници между съседни държави. Чешката авиокомпания иска да започва да лети до Стокхолм от другата седмица.
Конкретно за шведите не се тревожи Зари, няма да се юрнат да пътуват особено за България.

Възможно е, дават права на държавите, за да не се въвеждат здравни сертификати, което се отрича и всичко става манджа с грозде, как хем да може да се пътува, пък в същото време някакви мерки да се пазят. Нищо не е последно.

А по въпроса за шведите, обществеността в България също не ги иска особено след криминални техни прояви по нашето Черноморие.

# 2 302
Европейската идея не е мъртва. И не се е видяло, че е така. Но пък от фалшиви новини как се изкривява истината видяхме.
Евросъюзът има много да работи, но ще преправи принципите си.

Евроскептик съм, но не мога да кажа лошо на доброто.

# 2 303
  • На остров
Зари напълно съм съгласна с теб, шведите, които посещават България особено по черноморието не са за пример. България е евтина дестинация с не особено добра слава и шведи и англичани, които ходят там не са стока.

# 2 304
@Refrenolog
И двата случая данъчния кредит е 4лв. При намаляване на ставката с 11% и запазване на крайната цена, печалбата на търговеца ще се увеличи с 10% а загубата на държавата ще нарастне с 11%. Не мисля че това е най подходящия начин за "спонсориране". Освен това печалбата на търговеца е по добре пряко да се стимулира с увеличаване на търсенето, а не косвено с намаляване на краен данък.

# 2 305
  • София
@Refrenolog
И двата случая данъчния кредит е 4лв. При намаляване на ставката с 11% и запазване на крайната цена, печалбата на търговеца ще се увеличи с 10% а загубата на държавата ще нарастне с 11%. Не мисля че това е най подходящия начин за "спонсориране". Освен това печалбата на търговеца е по добре пряко да се стимулира с увеличаване на търсенето, а не косвено с намаляване на краен данък.

това е точно така. Освен това когато по веригата на данъчният кредит всички плащат 20% , а последният 9% всеки ще има интерес да влезе в групата с 9% или да печели от разликата в ставките. Примерно ако съм притежател на Винпром, какво ми пречи да открия ресторант в предприятието и да продавам продукцията през ресторанта на 9% ДДС.

# 2 306
  • София
Е, то след 15 юли има 1м. море в България и край. Какво ги приканка Ангелкова да идват от 1юни като до 15.06 сме в ИП, но с друго име, а после пък до 15.07. трудно ще се пътува зад граница?

# 2 307
@Refrenolog
Данъка е един и се плаща винаги от крайния потребител. Всеки по веригата си е прибрал неговата печалба, като в края на годината дължи едни 10% данък печалба.
Винаги се чудя когато някой "велик търговец" ми каже, че работи на 10% надценка а дефакто се държи на пазара само защото е нагазил в сивия сектор. И плюе по държавата, вместо да седне и да си направи сметката, че няма как да работи с ръст на 10 като държавата му прибира с преки данъци едни 10 от неговите 10. Като бях по млад ми подпалваха фитила, сега само им се усмихвам и кимам разбиращо

# 2 308
Е, то след 15 юли има 1м. море в България и край. Какво ги приканка Ангелкова да идват от 1юни като до 15.06 сме в ИП, но с друго име, а после пък до 15.07. трудно ще се пътува зад граница?
В България морето е до края на септември.
Гледахте ли изпращането на учениците?
При нас тази година е добра реколтата от нови данъкоплатци.

# 2 309

И аз се чудя колко хотела ще отворят за две седмици през юли и четири през август - с тази понижена платежоспособсност на българските туристи и вероятно нула чужденци.

Общи условия

Активация на акаунт