Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 275 844
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 4 695
Недоволна, това в България ли е? Това не бива да се случва точно така както го пишеш.
Тук в Торонто има известна фирма,която прави високо качествен хляб и др. (Цех и магазин). Затвориха я за 14 дни, имаше общо 53 работници позитивни. Никой не стигна до болница. Сега си работят на пълни обороти отново за радост на нас,  включителни и доставят в САЩ. Сигурно имат специални разрешителни. Това е за тях кризата.

Не само е в България и е в  София! Западна фирма с нашенски управители!
И никой не е влезнал в болница. Братовчедка ми са искали да я вкарат в болница, но тя е отказала, защото тогава трябваше онкоболната й майка да гледа двете невръстни деца (те поне нямаха никакви оплаквания, май са се разминали с английския щам).
аз не разбрах полемиката...

първо,че не го намирам в контекста на темата
второ,че не разбрах смисълът- очаква се да влизат всички в болница ли,като са заболели!?!
от къде тая статистика-стъкмистика!?
тукашните ,и те го дават хипохондрици, и то от най-зъл тип, но поне си признават,че 80% от смъртните случаи са на възрастни над 70г, и 84% от интернираните също

от тия 53 позитивни,в последствие ,събрана ли е статисктика за симптоматиката им....

за да не съм съвсем офф топик- в днешен икономически седмичник,тукашен-
прогнози за една от пет средни ималки фирми, изложени на фалит в Италия от началото на пандемията-една вече е фалирала, останалите имат само 32% шанс да се поправят
във Франция още нямат статистиката,защото имат процедури от по 6м изчаквателен период при отваряне на фалит
за Испания-данни за 70% намаление на оборота на фирмите

# 4 696
аз не разбрах полемиката...

първо,че не го намирам в контекста на темата
второ,че не разбрах смисълът- очаква се да влизат всички в болница ли,като са заболели!?!
от къде тая статистика-стъкмистика!?
тукашните ,и те го дават хипохондрици, и то от най-зъл тип, но поне си признават,че 80% от смъртните случаи са на възрастни над 70г, и 84% от интернираните също

от тия 53 позитивни,в последствие ,събрана ли е статисктика за симптоматиката им....

за да не съм съвсем офф топик- в днешен икономически седмичник,тукашен-
прогнози за една от пет средни ималки фирми, изложени на фалит в Италия от началото на пандемията-една вече е фалирала, останалите имат само 32% шанс да се поправят
във Франция още нямат статистиката,защото имат процедури от по 6м изчаквателен период при отваряне на фалит
за Испания-данни за 70% намаление на оборота на фирмите
Полемиката е ясна, но не ми цитираха целия предишен пост. Няма хоум офис, няма мерки, няма маски. В резултат - целият офис за цял месец не може да ходи на работа, защото всички са с ковид пневмонии - тотална щета за фирмата! А   можеха да си го спестят, ако ги бяха пуснали хоум офис. Ако някой не работи, винаги могат да го уволнят.

# 4 697
Полемика няма, има споделена информация. Не виждам какво ви смущава постът на Недоволна. И е по темата. При определен брой позитивни спрямо общия брой работници в предприятието по предписание на публик хелт(РЗИ) се затвори  производство и администрация, магазин за 14 дни. Това са огромни щети за фирмата(хлебарския цех). Те работят денонощно иначе.

# 4 698
Член 61, ал. 8 от ЗЗ не касае нито извънредно положение
Има ли друга тема където да дискутираме? И без това спама тук стана много

# 4 699
Полемика няма, има споделена информация. Не виждам какво ви смущава постът на Недоволна. И е по темата. При определен брой позитивни спрямо общия брой работници в предприятието по предписание на публик хелт(РЗИ) се затвори  производство и администрация, магазин за 14 дни. Това са огромни щети за фирмата(хлебарския цех). Те работят денонощно иначе.
Смущава сляпата вяра, че маските и дистанционната работа предотвратяват заразяването. При нас ги имаше, но това не попречи повече от половината колеги да ги изпонатръшка, а някои го изкараха тежко.

# 4 700
Не знам мерките колко ще спасят здравната система, но със сигурност ще видят сметката на дребния бизнес.
В Бургас затварят тържища и пазари, които са на открито, но в големите супермаркети няма дори контол на броя хора в магазина. Друго си е да си избираш домати и друг да ти диша във врата и да се пресяга за да си вземе и той!
Дам. И за големите търговски обекти пак има облекчения от днес. Ето:

"Облекчават се мерките за магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улици или паркинги, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на редовния седмичен брифинг за ситуацията с пандемията у нас.
Магазините, които имат площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат дейността си, като обособят и ограничат площта си до 300 квадратни метра чрез преградни стени, ленти, щандове и др. Извън търговските обекти, на открити площи, при спазване на мерките ще може да се осъществява търговска дейност, заяви икономическият министър."
От frognews.

В същото време, дребен и семеен бизнес, хората по пазарите, които работят колкото да издържат семейства, всички те заминават на кино. Докато молове и супер вериги успяват да си измолят облекчения и да станат изключения.
Няма как после да смятаме, че мерките са чисто медицински, че и да не ги обсъждаме в икономическата тема.

# 4 701
Цитат
Айде и тук навлезе ковид спама.
Ами не е точно спам,защото водим тази полемика,заради взаимовръзката:ковид=икономическа криза.
Девойката с ИР,може да прави крос.Не е забранено.Някои спортни клубове работят (неофициално),само за картотекирани състезатели.Много се пищи напоследък за образованието на подрастващите и менталното им здраве.Самите те са във възторг от ДО.Дори първолаците го харесват много.Повечето си нямат идея,колко страдат подрастващите,които с желание тренират и мечтаят да постигнат високи,спортни резултати.Е,там вече си има драма и страх от депресии.Който не е виждал такива деца,той няма да го разбере.Иначе някои се тревожат,че младите трябва да разпуснат в кръчмите и защо ли ги затварят?

# 4 702
Някои спортни клубове работят (неофициално),само за картотекирани състезатели.
Работят съвсем официално, за картотекирани състезатели. Неофициално щеше да е , ако бяха упоменати в заповедта

# 4 703
Както винаги е хаотично.Да кажем,че се спазват някои заповеди 50/50,някои хич,но на фона всеобщите нарушения,неспазване на карантини и т.н.Това е най-малкият проблем.

# 4 704
Аз не мога да разбера честно защо толкова я нападате Румката.
Хоум офиса не е точно панацея когато говорим за толкова голям период от време. Компании от ранга на Нетфликс са бесни на служителите си и не смятат за в бъдеще да имат подобни практики. Румката е абсолютно права, не може да знаеш кои бизнес какви загуби търпи и как трябва да си организира работата.

# 4 705
Да, всеки може да си направи фирма. Но да работи тази фирма успешно години наред наистина не е лесно. От опит го казвам. Ако беше лесно, всички щяха да са с печеливши фирми, а по дърветата щяха да растат сандвичи с шунка.

# 4 706
Понеже заглавието е за икономическа криза, ще напиша моето мнение. Да, предстои, защото се наляха огромни пари от държавите, нарушиха се всички пазарни принципи и това, което предстои, ще бъде стагфлация - инфлация, съпроводена от стагнация. Особено зле ще бъде за хората, които не са на пазара, за да изкарват доходи според конюнктурата, а са пенсионери. Не ми се вярва да се актуализират пенсиите спрямо актуалната инфлация и съответноо реалните им доходи ще паднат.

Други ударени смятам, че ще бъдат изгубилите работа, т.к. в условия на стагнация няма много да се търсят работници.

# 4 707
Известно време следя темата. Радвам се, че най-накрая някой изрази адекватно мнение!
Понеже заглавието е за икономическа криза, ще напиша моето мнение. Да, предстои, защото се наляха огромни пари от държавите, нарушиха се всички пазарни принципи и това, което предстои, ще бъде стагфлация - инфлация, съпроводена от стагнация. Особено зле ще бъде за хората, които не са на пазара, за да изкарват доходи според конюнктурата, а са пенсионери. Не ми се вярва да се актуализират пенсиите спрямо актуалната инфлация и съответноо реалните им доходи ще паднат.

Други ударени смятам, че ще бъдат изгубилите работа, т.к. в условия на стагнация няма много да се търсят работници.

# 4 708
Да, предстои и най-много ще пострадат младите, които сега излизат на трудовия пазар, без стаж, или с много малък, без умения , само с диплома в ръка.Мисля, че ги очаква трайна безработица и дълго време на родителска издръжка.В най-изгодна позиция са добре образованите, квалифицираните, натрупали опит и тези в държавната администрация.Пенсионерите поне имат сигурен доход, че е малък спор няма, но онези дидви времена на 90 те минаха, няма да бъдат оставени без актуализация на пенсиите.

# 4 709
  • Countryside
Съмнявам се да има актуализации на пенсии и всякакви социални плащания скоро. То не знам откъде пари и за текущите, нали все пак дадоха на пенсионерите 50лв отгоре, да гласуват за знаете кой, а следващите избори са след 4г. А да, и майките и децата отново са пренебрегнати за кой ли път. За тях ни пари, ни коридори, ни места в градини, ни екстри, ни дявол. А не мислят кой ще ги плаща тия пенсии...

Общи условия

Активация на акаунт