Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 275 803
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 4 710
В Бюрото по труда има една програма Младежка заетост, тя е точно за младежи, дори и без стаж, само да са до 29 годишна възраст. Може да е полезна много.

# 4 711
Да, предстои и най-много ще пострадат Твърдение 1:младите, които сега излизат на трудовия пазар, без стаж, или с много малък, без умения , само с диплома в ръка.Мисля, че ги очаква трайна безработица и дълго време на родителска издръжка. Твърдение 2: В най-изгодна позиция са добре образованите, квалифицираните, натрупали опит и тези в държавната администрация.Пенсионерите поне имат сигурен доход, че е малък спор няма, но онези дидви времена на 90 те минаха, няма да бъдат оставени без актуализация на пенсиите.
Дори и в нормални времена Твърдение 1 и Твърдение 2 са абсолютно валидни.
Извода е - възпитайте децата си съгл.Тъврдение 2.
Какъв ще е ефекта на коронота върху бизнесите?
Аз лично очаквам в следващите 5 до 10 години свиване на ресторантьорския, хотелиерски и туристически бранш с поне 50%. Свиване - в смисъл намалено потребление и изчезнали стопански субекти от пазара.
Свиване на МОЛ-овата търговия. Видя се, че повечето неща, които се продават там са хем на последно място в списъка с необходимите вещи, хем могат да се купуват по интернет.
Вижда ми се доста вероятно свиването да е дълготрайно защото наесен и напролет ще има нови вълни зараза, може и да сме имунизирани и да не ни затварят, но щамовете мутират и хората са изплашени, та сами ще се ограничават.
При подобно развитие на нещата ще отпаднат от пазара на труда доста работни места за хора без образование, професия, стаж, опит, акъл. Това са места за пазителки на щендери с дрехи и козметика в МОЛовете, сервитьори, бармани, хостеси, камериерки, чистачки.
Народа, който запълваше преди тези места трябва да се преориентира, според мен. Да положи усилия да се преквалифицира (особено младите) и ако му е възможно да си пренастрои мисленето и отношението към работата. Няма смисъл да лежи на помощи и да чака кога държавата ще отвори тези бизнеси. Ако държавата беше милостива и ги беше оставила отворени, до сега 2/3 щяха сами да са затворили, а не да продължават да хранят илюзии, че пандемията утре ще спре и всичко ще си е по старому.
Единствените, които не са за оплакване в тази ситуация са пенсионерите. С Корона криза или без, пенсиите им няма да подсигуряват достоен живот, но са все пак някакъв гарантиран минимум. Какъвто много млади нямат.

# 4 712
Да, предстои и най-много ще пострадат младите, които сега излизат на трудовия пазар, без стаж, или с много малък, без умения , само с диплома в ръка.Мисля, че ги очаква трайна безработица
С големи претенции е така. Повечето очакват да седят на стол, да джиткат в интернет,  и да им носят топли банички на тепсия срещу което да получават пачки.

# 4 713
Хайде да съм млада, без никакъв стаж и с диплома в ръка, па да не се оправя...??? Това е най-най-лесното нещо на света. Възможностите са безкрайно много. Учудвам се, като чета как било трудно за младите. Най-лесно е за тях.

Но е хубаво да се почне отнякъде и човек да е реалист. На мен ми се появи на интервю едно момиче, което дъвчеше дъвка през цялото време и обяви, че е завършила за мениджър и трябва да управлява други хора. Иначе нямало да почне работа в никакъв случай, защото това е учила. Това преди въобще да сме поговорили се случва Simple Smile Още ми е забавно Simple Smile

# 4 714

_Bianka__, кои са тези безкрайно много възможности? С нивото на образованието, което вмомента получават минимум 80% от младежите и с нулевите умения, които притежават, каква точно работа ще започнат и къде?
Мързи ги, не им се работи, не са научени на трудови навици, не са научени да имат респект. Смятат, че на работното място могат да се държат както в домовете си (пак същият този процент) - тоест че там са царе.
Не става така.

# 4 715
България е на последно място по помощи в Covid кризата, пестят се пари, бизнеси фалират и у нас има сал една мярка  - затворени училища
https://segabg.com/hot/category-bulgaria/sacheva-e-izumena-posle … -pomoshti-krizata

# 4 716
На младите им е много по-лесно в сравнение със "старите". По-лесно ги взимат на доста места, а и винаги могат да изкарат една преквалификация, имат време да се запишат да учат нещо или най-малкото да поджиткат в интернет да видят как се пише едно  заявление за работа. И през цялото време докато се чудят, маят и кумят къде да подадат за работа, все има кой да ги издържа, мама и татко носят, месят и им плащат цигарите. Това си е привилегия.

България е на последно място по помощи в Covid кризата
Ми то всичко си работи, какви помощи.

# 4 717
България е на последно място по помощи в Covid кризата, пестят се пари, бизнеси фалират и у нас има сал една мярка  - затворени училища
https://segabg.com/hot/category-bulgaria/sacheva-e-izumena-posle … -pomoshti-krizata
Сал една мярка ли? Явно живеем на различни места.

# 4 718
На младите им е много по-лесно в сравнение със "старите". По-лесно ги взимат на доста места, а и винаги могат да изкарат една преквалификация, имат време да се запишат да учат нещо или най-малкото да поджиткат в интернет да видят как се пише едно  заявление за работа. И през цялото време докато се чудят, маят и кумят къде да подадат за работа, все има кой да ги издържа, мама и татко носят, месят и им плащат цигарите. Това си е привилегия.

Ми то всичко си работи, какви помощи.
Работи, но оборотите са по- ниски. Наистина, за какво са ни помощи и облекчения. Имаме да строим магистрали, спортни зали, къде по- важни неща по време на ковид.

# 4 719
Те оборотите станаха ниски още преди вируса, явно другаде е причината. Колкото до помощите, не може всички да искат да дават възможно най-малко на държавата пък да очакват да вземат много. Има една такава взаимозависимост. Като дойдат избори политиците почват да изтъкват колко много ще се грижат за бизнеса. Ми който си ги е избирал такива да ходи да си търси помощи от бизнеса. Smiling Imp Магистрали и спортни зали са много полезни точно по време на криза. По магистралата идва всичко което си купуваш, а който ходи в спортна зала боледува по-малко Nerd

# 4 720
Грижат се за определен кръг фирми факт.Работа и възможности за младите има ,много ги мързи обаче.Не зная в коя фирма как е,но в тази която работя даже се засили и то доста.В хр магазини винаги е тъпкано ,ако заведенията работеха и там щеше да е същото ,по курортите има туристи каква криза и кога ще да е?

# 4 721
Да, предстои и най-много ще пострадат младите, които сега излизат на трудовия пазар, без стаж, или с много малък, без умения , само с диплома в ръка.Мисля, че ги очаква трайна безработица
С големи претенции е така. Повечето очакват да седят на стол, да джиткат в интернет,  и да им носят топли банички на тепсия срещу което да получават пачки.
А каква е другата крайност - я да хванем 5-6 млади под 30. Нямат деца, пари им трябват само за джобни. Няма да осигуряваме на пълна заплата, защото пенсията е далече, а и те не се интересуват много от темата. Да ги използваме така докато може, а като се усетят и напуснат, ще търсим нови от същия тип. И така си карат с десетилетия маса фирми. Изцеждат търпението и свободното време на младите, а ония се сравняват един с друг и не схващат прекарването. После на 30 неженени, защото колата за 3000лв, а за апартамент пари изобщо няма. Някоя пицария, дискотека, море, нов телефон... дотолкова са финансовите възможности. Но иначе предприемачът събира цял отдел с хора... защото се намират на безценица. Че даже и сумтене има как искали само да стоят на стол и да ровят в интернет.

# 4 722

Бизнес не се прави с помощи.
И училищата ли вкарахте в спама?

# 4 723
Няма да осигуряваме на пълна заплата, защото пенсията е далече, а и те не се интересуват много от темата........за апартамент пари изобщо няма. Някоя пицария, дискотека, море, нов телефон...
Това дето го описваш е финансова неграмотност, а не икономическа криза.

# 4 724
  • here and now

А каква е другата крайност - я да хванем 5-6 млади под 30. Нямат деца, пари им трябват само за джобни. Няма да осигуряваме на пълна заплата, защото пенсията е далече, а и те не се интересуват много от темата. Да ги използваме така докато може, а като се усетят и напуснат, ще търсим нови от същия тип. И така си карат с десетилетия маса фирми. Изцеждат търпението и свободното време на младите, а ония се сравняват един с друг и не схващат прекарването. После на 30 неженени, защото колата за 3000лв, а за апартамент пари изобщо няма. Някоя пицария, дискотека, море, нов телефон... дотолкова са финансовите възможности. Но иначе предприемачът събира цял отдел с хора... защото се намират на безценица. Че даже и сумтене има как искали само да стоят на стол и да ровят в интернет.
Още не са започнали работа и се почва с почивките и отсъствията, телефона го пускат, само като има началство наоколо... Та затова е цял отдел с хора, все някой трябва да отиде на работа, щото младежа не можел да дойде, че не се чувствал добре(от фейса е видно, че е прекалил с купона предната вечер), а освен това и няой трябва да я свърши тая работа... Та 5 човека, дето ще вършат работа за един каква точно заплата им се полага?

Има фирми и фирми, и хора и хора. Има и много съвестни деца, но те са по-амбициозни  и повечето не остават да учат и работят в България.

Общи условия

Активация на акаунт