Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 275 422
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 4 785
Познавам лично  мениджъра на единия МОЛ и от там ми е информацията,  с каква заповед са им наложили това решение не знам. Но зимата като съм влизала до банка и Виваком е било доста по-студено от обичайното, а лятото пък беше жежко. Инвестирали са и в някакви допълнителни филтри. Когато ги отвориха за малко ходихме да купуваме дрехи за тийна, за първи път пазарувах без да ми стане топло и да си съблека якето.
Според мен трябва да е така и във всички големи магазини, но в Кауфланд и Лидл зимата си беше жега и според мен не спазваха това правило, но пък там може да се ходи и е безопасно - няма лимит дори за брой хора едновременно в магазина!
Не знам в кой мол е така и се чудя как мениджърите Ви докладват, какво правят на работа.
Но в Ринг Мол , когато ги бяха отворили, си беше доста жежко. Та се наложи да се посъбличаме. А вън си прехвърчаше сняг

# 4 786
  • София /Абсурдистан
Потвърждавам за Ринг мол, точно така си беше.
И като говорим за криза, забелязахте ли колко много са поскъпнали книгите? Сега си търся едни книжки и цените саа.. майко мила! Нали уж им смъкнаха ДДС-то, а то какво стана.

# 4 787
Те и на заведенията смъкнах ддс-то, ама цените си скочиха.

# 4 788
  • BG
Моловете и заради климатизацията...
А за статистиката данните са по е двойно по големи. Ние българите и на това намерихме вратичка. Много хора не си правят тест, за да не минат под карантина... Колко много хора ми споделиха че са били контакт на някой но не се изолират.. Други лък работеха тайно (козметика)
А в то щото Кауфланд и Лидъл няма климатизация Wink)) За Джъмбо да не отварям дума и да не говорим, че някои са на доста голяма площ. Ама все моловете виновни..

# 4 789
Никой не казва, ча само или пък моловете са виновни. Няма виновни, както се казва става дума за пари и интереси.

# 4 790
По темата - прави впечатление, че все повече магазини и заведения или се дават под наем, или се продават. Кризата отдавна е факт.
Това си важи за последните 20г, има твърде много построени магазинни помещения и твърде много хора без бизнес нюх които се захващат с тях мислейки че морето е до колене. 🙄

И като говорим за криза, забелязахте ли колко много са поскъпнали книгите?
Тиражите са много малки, разходите големи, няма как да е друго освен ако народът масово не се захване отново да чете ¯\_(ツ)_/¯

# 4 791
Скрит текст:
Познавам лично  мениджъра на единия МОЛ и от там ми е информацията,  с каква заповед са им наложили това решение не знам. Но зимата като съм влизала до банка и Виваком е било доста по-студено от обичайното, а лятото пък беше жежко. Инвестирали са и в някакви допълнителни филтри. Когато ги отвориха за малко ходихме да купуваме дрехи за тийна, за първи път пазарувах без да ми стане топло и да си съблека якето.
Според мен трябва да е така и във всички големи магазини, но в Кауфланд и Лидл зимата си беше жега и според мен не спазваха това правило, но пък там може да се ходи и е безопасно - няма лимит дори за брой хора едновременно в магазина!
Не знам в кой мол е така и се чудя как мениджърите Ви докладват, какво правят на работа.
Но в Ринг Мол , когато ги бяха отворили, си беше доста жежко. Та се наложи да се посъбличаме. А вън си прехвърчаше сняг

Говорим си да, за безопаснот по работните места и мерки си говорим! ММ отговаря за хора и постоянно чете и се интересува как може да се повиши сигурността.
Ринг МОЛ ми е по-далеко дори от тези в Букурещ, така че слабо ме интересува
Климатизации има и в Кауфланд, там времето за пазаруване често клони към час и повече. Хората на м2 са далеч повече от в Мол, да не говорим каква гъчканица е на плодове и зеленчуци, блъскане по касите и тн..

И по темата за кризата, въпреки че щом излиза в Инвестор, то вече е широкоизвестно на икономистите
Инфлацията - следващият кошмар за Европа

Започнаха се вопли за повишаване на цените на енергоносителите, от там храни, а качат ли се храните... жална ни майка. Свърши и мораториумът за кредитите
Нашето правителство още в първото тримесие в нов дълг 650 млн лв

# 4 792
И като говорим за криза, забелязахте ли колко много са поскъпнали книгите?
Тиражите са много малки, разходите големи, няма как да е друго освен ако народът масово не се захване отново да чете ¯\_(ツ)_/¯
Струва ми се, че ситуацията с книгите не е свързана с пандемията.

Ако съдя от личния си опит, не виждам една голяма част от четящия народ да се върне към хартиени издания, а и едва ли има смисъл. По-скоро трябва да се мисли в посока на регулации, които да попречат на ощетяването на авторите от свободното споделяне, и на цени, които да отговорят на новите формати. Ние, така или иначе сме мъничък пазар, но говоря като цяло. А и нашите автори, които разчитат основно на малкия ни пазар, това ги засяга най-тежко.

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 20:36 от Vapor

# 4 793
  • София
инфлацията е голям пролем. Преди месец и нещо ЕЦБ пак удължи количествените облекчения за да държи лихвите по ДЦК  ниски, защото икономиките не могат да понесат повишаването на обслужването на дълга. Иначе при малките магазини и заведения, едно 20% са на ръба на фалита и без криза и всяко влошаване на икономическата ситуация ги бута в пропаста.

# 4 794
  • София /Абсурдистан
Електронните книги не са много по- евтини от хартиените, а би трябвало да са. А и не всяка книга има електронен вариант, за съжаление.
Не става дума за български автори. Там пък положението е хептен зле.
Имах в предвид, че за нашия стандарт книгите са скъпи. Някъде четох резултати от изследване, че българите четат, но не купуват книги Simple Smile

# 4 795
Електронните книги не са много по- евтини от хартиените, а би трябвало да са. А и не всяка книга има електронен вариант, за съжаление.
Не става дума за български автори. Там пък положението е хептен зле.
Имах в предвид, че за нашия стандарт книгите са скъпи. Някъде четох резултати от изследване, че българите четат, но не купуват книги Simple Smile
Липсва адекватна реакция от издателите да откликнат на този проблем.
Аз самата избирам алтернативи и предвид лошото качество на преводите и изданията, предпочитам отдавна издания на други езици.

# 4 796
На мен ми се струват доста по-евтини електронните книги, особено ако не държиш да прочетеш нашумяло току-що излязло издание, да не говорим колко изгодно е с абонамент. Да, няма как да няма издания и с редовна цена и извън абонаментите, особено ако се касае за специализирана литература, но за абонамент плащам около 15 лв./месец. Имам право на толкова книги месечно, колкото нямам време да изчета. И въпреки че го плащам от доста време, все още не мога да изчета книгите, които съм набелязала, а се добавят нови непрекъснато. За 15 лв. често и една книга не мога да купя на хартия. За тези пари не си заслужава губенето на време в търсене на пиратски копия на книгите, които искам да прочета, с фалшивите линкове за сваляне, от които започва да ми вие на умряло антивирусната, пък преформатиране ако се наложи и т.н.

# 4 797
За какъв абонамент става дума, защото и яз имам няколко?

# 4 798
  • Deutschland/HE
Wild poppy, кой е сайтът с абонамент за електронни книги?

# 4 799
Сторител?

Общи условия

Активация на акаунт