Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 275 055
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 5 085
  • София
Самонает е понятието.

# 5 086
Да, самонаето лице е понятието. И аз това се опитах да намекна културно на два пъти, но тези самонаети лица се оказват много чувствителни като им кажеш, че не са бизнесмени. И започват да извъртат темата в други посоки Wink

И как разбра че съм "мърла" като нито ме знаеш, нито ме познаваш? Може би с хвърляне на бобец??

# 5 087
Кога съм написала, че си мърла? Защо се припознаваш като такава?

# 5 088
  • При семейството си
аз не хвърлям боб Wink Казвам ти какво пише в учебниците, с цел да си уеднаквим понятията.
Отвори учебника и виж какво е понятието, при което си работиш сам в организацията. Понятието не е БИЗНЕС.
Така че, човек с практически опит в управлението на БИЗНЕС, ти не си. Съвети давай ти не.

Руми, може ли да не обсебвашн темата с великия си БИЗНЕС? Тя все пак е с друга цел.

# 5 089
Като сте взели да уточнявате понятията и да цитирате учебници да дам и аз моите 5 ст.
Не правите разлика между самонает - self-employed, свободна професия, за което не  е необходимо да имаш фирма и такъв, който има собствена фирма.
В нормативните документи се използва свободна професия, а не самонает, което стана напоследък популярно от западната терминология в неформалната реч.
Другото понятие в нашата действителност е самоосигуряващо се лице, а не самонаето лице.

Бизнесмените не попълвате ли една купчина декларация и документи, под които се подписвате и там къде сте срещнали понятието -самонаето лице. Любопитна съм да ми дадете пример. Защото при свободните професии се говори само за самоосигуряващо се лице, а не за самонаето.

Та Румка много съм любопитна за кой учебник цитираш.

А бизнеса се познава не по броя хора, които управляваш, а по финансовия резултат и работата. Клиенти и контрагенти не те питат бизнесмен ли си, а на база критериите, които имат те оценяват и решават дали ще работят или не с теб.

# 5 090
Самонает е понятието.
Това от коя част на търговския закон е?

# 5 091
  • София
Човекът-оркестър е самонает - той е шефът, той е работникът, той е всичко. От организационна и фактическа гледна точка няма значение дали се е писал ЕТ или е свободна професия или каквото казва законът. Той прави всичко сам по основната дейност. Той е единственото квадратче в организационната схема. Каквото плаща навън, това са външни услуги. Той работници няма да подчинение - не е наел счетоводител като работник на трудов или граждански договор, а му плаща по фактура и договор за предоставяне на услуга. И преди някой да тръгне да се заяжда - на мен това ми е първото образование, така че съм наясно за какво говоря.

# 5 092
Човекът-оркестър е самонает - той е шефът, той е работникът, той е всичко. От организационна и фактическа гледна точка няма значение дали се е писал ЕТ или е свободна професия или каквото казва законът. Той прави всичко сам по основната дейност. Той е единственото квадратче в организационната схема. Каквото плаща навън, това са външни услуги. Той работници няма да подчинение - не е наел счетоводител като работник на трудов или граждански договор, а му плаща по фактура и договор за предоставяне на услуга. И преди някой да тръгне да се заяжда - на мен това ми е първото образование, така че съм наясно за какво говоря.

Андариел, образованите в тази сфера  и работещите боравят със самоосигуряващо се лице - най-малко им се набива в съзнанието, попълвайки многобройни документи и декларации, в които трябва да чекне това квадратче.
Усеща се разликата между правя го и чул съм и съм чувал, че така става нещата.
Е, сега ако нещо отстрани в сивото се взима някой лев, нормално  еда не се знаят тези неща.

# 5 093
  • София
Не разбирам какво искаш да кажеш. Като правиш, какво точно правиш различно от това, което казвам? Или сам си работиш и си всичко, човекът-оркестър, или си работодател и си наел поне един работник, който ти е подчинен. Или самият ти си работник и подчинен на шефа си. Кое му е сложното и различното между чувал съм и съм правил? Всеки човек, който работи, попада в някоя от тези конфигурации.

# 5 094
Някъде в детайлите на частни случаи изчезна темата за кризата...

# 5 095
  • София
Връзката с кризата е, че отношенията се изострят. Предприемачите смятат, че са прецакани и искат помощи, за да не затворят. Съответно намаляват и разходите, включително за персонал. Обаче не може хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло - кръчмарите рядко наемат хора на пълно осигуряване, без да им мигне окото се разделят с персонал, все искат готов и обучен, обаче не искат да плащат. После уволняват, ама сега се жалват, че няма как да наемат същия този обучен персонал, защото той се бил преориентирал. Персоналът не може да стои гладен и да чака, затова сменя попрището, още повече, не като се е съгласил на сделката за непълното осигуряване, не може да получи и помощи от БТ. Всеки влиза в някаква сделка с определени параметри, обаче очаква някакви емоционални обвързаности. Не става така - нито работникът трябва да е благодарен до гроб за това, че е бил нает, нито работодателят да се възмущава, че работникът не му е благодарен до гроб. Това е сделка - единият полага труд и получава заплата. Другият е наел работна сила и плаща за това. Те не са любовници.

# 5 096
И ключовото е, че докато сделката е валидна, двете страни следва да си изпълняват задълженията.
Но да, и аз това считам, че кризата изостря както мненията тук във форума, така и поведението на вън

# 5 097
Някъде в детайлите на частни случаи изчезна темата за кризата...
Ами защото я няма. Улиците не са пълни с бездомни както е било в Америка 1925г, нито в София на всеки ъгъл раздават безплатна топла супа на неимащите. Говорим си само доколко и как работотаделите да си глезят работниците което говори за изнеженост на персонала, а не криза. Криза е когато нямаш избор, не когато избираш на коя кълка да седнеш.

# 5 098
  • София
Кое смяташ за глезене? Дай примери. Или за теб това персоналът да иска да си върши работата и да получава съответното заплащане и уважение е глезене? Това, че някой плаща не означава, че може да си прави каквото си иска и да вменява вина у работника колко е неблагодарен, че "го храни".
Ти само криза като през Голямата депресия ли признаваш за криза?

# 5 099
Тоест връщаме се все пак на изказаното от мен мнение, че трябва адаптивност. И от служители, и от бизнеса. Това са нормални неща.
И да, засега чета много оплаквания, но наистина хора, готови да работят какво да е и гладни, не съм видяла. Има де, в определени прослойки, които са си обаче трайно демотивирани и са обичайни. Повишение не съм видяла. Не че съм представителна извадка, но живея в столицата, в не най-хубав квартал. Вижда се.

Общи условия

Активация на акаунт