Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 274 703
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 5 145
Да, де, ама ако в Русе ИТ е с 1.5, в София с такива заплати са продавачките. Начинаещо ИТ стартира от 3к. И след това расте стремглаво.
Да де ама къде видя че съм споменал Ай ти?А то щото в Русе не вземат продавачки по 1.2к хич.А там заплати не вдигат само в Сф.

# 5 146
  • Пловдив
Да се надяваме да не се случи, макар че много решения които се вземат Европа се ощетява а печели Азия /случайно или не/  например за нулевите емисии СО2 - Китай увеличава потреблението на въглища, Австралия увеличава износа на въглища...
Лично съм виждала как китайска фирма не може да произведе каквото трябва защото имат ограничения на емисиите. Спряха ги като стой та гледай, и забавиха голяма поръчка с месеци. По екологични причини.

Отделно по екологични причини забраниха производството на определени хромови продукти с хексавалентен хром. Същите са забранени за производство и в ЕС. Произвеждат се в САЩ и Индия.

Та от моя гледна точка говорите глупости.

# 5 147
  • Sofia
Чета, че се очаква инфлация заради наливането на пари последната година и съответното им печатане. И съвети да си плащаме кредитите, да не взимаме други и общо взето да се снишаваме. Но не съм попадала на число: каква инфлация се очаква, колко %? Някой да е попадал на такова нещо?
Печатането на пари е с цел хората в засегнатите области да започнат да харчат и икономиката да върви. От друга страна банките притежават рекордно количество депозити и бизнеси които НЕ искат да взимат заеми. Едното парира другото. Няма как да вдигнеш лихвите за хората и бизнесите, те да стоят на 0% за търговските банки, а инфлацията да е 10%. В съвсем друг слой, на ниво макроикономика, няма също така индикация, че ЕЦБ или пък ФЕД да вдигат лихвите за да се поддържа възможността на държавите и бизнесите да взимат евтини заеми и да имат възможност да се възстановят от Ковид кризата.

Хубаво е, че сме обвръзани с еврото, иначе можех още от сега да ти кажа, че Европа като цяло би се възстановила по-бързо от България и, че това щеше да доведе до големи инфлационни процеси. Т.е България да има нужда да взима много повече кредити, докато останалите държави да нямат такава нужда. Но заради финансовата дисциплина, не очаквам да сме по-лошо засегнати от средното равнище.

# 5 148
  • София
Стига вече с тези айтита, те са една непредставителна извадка за нашенско. България не е само айтита, които са концентрирани в София.

# 5 149
Айтитата обслужват други бизнеси, само да кажа.

# 5 150
  • София
И какво като? Те са наемни работници, не са черешката на тортата. При това са наемни работници като един много малък процент, една милимунда. Разбирам, че са атрактивни, имат ореол на по-по-най, но не са всички клонинги на Бил Гейтс, нито на Цукърбърг.  Колкото и тук да са им високи заплатите, те са високи за нашенския стандарт, но за западняшкия не е кой знае какво, те са относително евтини. За тях също важи принципът на евтината работна ръка в страни с по-нисък стандарт. Просто за нашенския заплатите им изглеждат огромни.

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 22:29 от Andariel

# 5 151
IT не са само в София, а навсякъде вече няма фирма, фирмичка, служба или службички, която да не плаща за някакъв такъв вид услуга, софтуер и т.н.
Не е много точно сравнение, но са като счетоводството, вече нещо не става без тях.

# 5 152
Поради което ако другите бизнеси страдат и търпят загуби и имат съкращения, IT биезнеса също ще бъде засегнат. Той не е недосегаем, свързан е с реалния бизнес в други отрасли.

# 5 153
  • София
За сега е доста стабилен. Няма как без него. Всяко нещо в ежедневието изисква вече технологии.

# 5 154
Не знам дали продавачките в столицата взимат 1500лв.,но търговските вериги се пукат по шевовете.Чета,че около моловете няма къде да паркираш и стои полиция.Същата картинка видях и покрай строителен хипермаркет.В тази сфера,няма празно.Те и куриерските фирми се скъсаха от работа,но тук някой писа,че заплатите на персонала не са повишени.Stuck Out TongueЦените на стоки и услуги,обаче вървят нагоре.

# 5 155
Ами нормално е цените да вървят нагоре...
За последните 3-4 години средно с над 10% годишно са се увеличавали доходите на хората, на някои и с над 20%.
Тези по-високи доходи са предпоставка, за по-високи цени на стоки и услуги.
В България за последните десетина години заплатите са скочили двойно, а при учителите примерно, това стана само за последните 4 години.

# 5 156
  • Sofia
Това за учителите е вярно. Доколкото знам учителските заплати са над 2000 - 2500 чисто. Не казвам, че е лошо - напротив, така трябва да бъде, бях изненадана от тези нива, защото все мрънкат. Оправиха им заплатите, а дали самите учители ще се напънат да оправят и нивото на образованост у децата?

# 5 157
Не знам дали продавачките в столицата взимат 1500лв.,но търговските вериги се пукат по шевовете.Чета,че около моловете няма къде да паркираш и стои полиция.Същата картинка видях и покрай строителен хипермаркет.В тази сфера,няма празно.Те и куриерските фирми се скъсаха от работа,но тук някой писа,че заплатите на персонала не са повишени.Stuck Out TongueЦените на стоки и услуги,обаче вървят нагоре.
Продавачите в моловете взимат 1к., а няма къде да паркираш, защото често сградите са комбинирани с бизнес такива, а да за българите да ходят с кола на работа е въпрос на престиж. Имах колеги, мъж и жена, живеят заедно, работят заедно и ходеха с две отделни коли. Всеки ден. Не, че бяха богати, демонстрираха положение и да, всичко им беше на кредит.

Учителските заплати не са никак лоши, в комбинация с дългите ваканции си е направо супер. За съжаление, добрите учители си бяха такива и при по-ниските заплати, калпавите не станаха по-добри. Личното ми мнение по въпроса е, че трябва да взимат високи заплати, но и да покриват високи изисквания.

Последна редакция: нд, 25 апр 2021, 09:10 от Iseis

# 5 158
Има учители с много добри доходи.
Има доста такива дето подготвят деца за кандидатстване и допълнително си докарват по няколко хиляди месечно от уроци само. Един час урок на частно е петдесетина лева вече. При 3-4 деца това са 200 лева на час.
Същото е и при лекари, които имат частни практики и само с направление от личния си доникъде.
Но като се замисля, на много места е така. Много лекари , зъболекари и в България си докарват над 5 хиляди месечно.
Реално се казва, че са им ниски заплатите, но никой не ги закача и са оставени да си изкарват доста по-добри доходи.

# 5 159
Имам сред приятелите учители. В никакъв случай заплатите им не са 2000 чисто. Много по-малки са. Виж, с частните уроци, сметката вече е друга.

Знаете ли, че ако сте се релокирали в България, докато работите за работодател, регистриран в чужбина, трябва да подадете данъчна декларация за доходите си, получени тук?

Общи условия

Активация на акаунт