В момента чета ... 64

• 44 100
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
  • Belgium
Видях, че е обсъждана "Щиглецът" на Дона Тарт. Книгата печели Пулицър. Наистина е доста увлекателна и няма типичния сюжет. Дона Тарт си има свой уникален стил на писане и поднасяне на историите. Близо 1000 страници е, но ми се стори по-кратка. След нея прочетох "Невероятната история". Характерно за Дона Тарт е, че пише една книга по 10 години, но излизат шедьоври. Трудно ми е да определя коя книга е по-увлекателна. Сякаш в "Невероятната история" имаше повече обрати и загадки. Третата й книга (която всъщност е втора хронологично)  "Малкият приятел" я имам, но не съм я почвала, точно заради прочетени отзиви по темата, че била доста по-слаба от другите й две книги. Ако някой я е чел, моля да сподели мнение.

На български е "Тайната история", а не "Невероятната история". Уточнявам за тези, които биха я потърсили по заглавие. Дона Тарт е велика, в темата сме я обсъждали многократно и тук има доста почитатели Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 13:33 от Лу

# 316
  • Mostly in my mind
Лу, взе ми думите от устата. Stuck Out Tongue Winking Eye
Кой е гледал филма? Хареса ли ви? Четох по-скоро негативни коментари.

# 317
Вчера започнах „Мозайка от убийства”Антъни Хоровиц и не мога да се откъсна от нея. Много обичам такива книги тип Агата Кристи.

# 318
  • Belgium
Лу, взе ми думите от устата. Stuck Out Tongue Winking Eye
Кой е гледал филма? Хареса ли ви? Четох по-скоро негативни коментари.

Гледахме го с двама приятели още в премиерния уикенд, защото ние сме Тарт ултраси, знаете Grinning
Бяхме занижили очакванията точно поради някои негативни отизиви, но често казано филмът е на добро средно ниво. Такава книга няма как да се предаде достоверно на голям екран, но кастът е чудесен - Никол Кидман е прекрасна госпожа Барбър, Тио и Борис също с чудесни, сцените им в пустинята се доближават доста до духа на романа. Само се озадачих защо във филма Хоуби е афро-американец, ама реших да не задълбавам Simple Smile Моето мнение е, че филмът е приличен, обаче е далеч от шедьовър и от нивото на романа. Самата Дона Тарт се разграничава от него и не го одобрява.

# 319
  • София
Видях, че е обсъждана "Щиглецът" на Дона Тарт. Книгата печели Пулицър. Наистина е доста увлекателна и няма типичния сюжет. Дона Тарт си има свой уникален стил на писане и поднасяне на историите. Близо 1000 страници е, но ми се стори по-кратка. След нея прочетох "Невероятната история". Характерно за Дона Тарт е, че пише една книга по 10 години, но излизат шедьоври. Трудно ми е да определя коя книга е по-увлекателна. Сякаш в "Невероятната история" имаше повече обрати и загадки. Третата й книга (която всъщност е втора хронологично)  "Малкият приятел" я имам, но не съм я почвала, точно заради прочетени отзиви по темата, че била доста по-слаба от другите й две книги. Ако някой я е чел, моля да сподели мнение.

На български е "Тайната история", а не "Невероятната история". Уточнявам за тези, които биха я потърсили по заглавие. Дона Тарт е велика, в темата сме я обсъждали многократно и тук има доста почитатели Simple Smile
Пиша по памет и понякога бъркам заглавия. За съжаление, като нов човек в темата, нямам физическа възможност да изчета всички теми назад и се извинявам, че съм се повторила и съм досадила. Напоследък избягвам фейсбук групите. Отдавна не пиша, само чета мнения. Хората са станали много хапливи и явно им е скучен живота, защото основно се заяждат един с друг. Затова се зарадвах на тази тема тук.

# 320
"Тайната история" ми е любимата на Дона Тарт, може би защото чрез нея се запознах с творчеството й. Факт е, че и за мен "Малкият приятел", беше по-слаба от останалите две, но я препоръчвам със сигурност.
Иначе в момента и аз чета "Мозайка от убийства".

# 321
  • Belgium
Spastik Children,  изобщо не написах коментара си в смисъл, че си досадила, просто исках да уточня заглавието и че тук обичаме Дона доста.

Разбира се, че нямаш време да четеш всичко назад, никой не би го и очаквал Simple Smile Винаги се радваме на нов фен на популярни в темата автори.

# 322
  • София
Благодаря. Навихте ме следващата книга да ми е "Малкият приятел", веднага щом приключа сегашните.

# 323
  • София
И аз в момента чета "Щиглецът" и след една трета мога да кажа, че съм очарована. Много приятна и завладяваща. Замислям се вече и за другите книги на авторката.

# 324
  • ул. "Мечтание"
Започвам „Библиотеката на въглен връх“ на Скот Хокинс, съвсем в началото съм, но определено съм заинтригувана, пък да видим.  Имам книгата от доста време, но сега просто дойде момента за нея.  Искам нещо различно, дори странно, като сюжет и повествование, неочаквано и чоплещо мозъчни гънки и тн. 

Ще го направи, със сигурност. Интригата е яка и бруталийките са по мой вкус. Grinning

Не съм чела нищо от Дона Тарт. Заинтригувахте ме.

# 325
  • София
На мен „Щиглецът” ми хареса повече от „Тайната история”. „Малкия приятел” още не съм я чела.

# 326
  • София
Моят отчет на тема Тарт Yum:  аз харесах повече "Малкият приятел", отколкото "Тайната история". Не съм чела "Щиглецът".

Взех, че реших да довърша трилогията за Бил Ходжис на Кинг. Бях чела само "Мистър Мерцедес", която много харесах. За следващите две книги често попадах на доста критикуващи ревюта и някак ги избутах съвсем в края на списъка ми. Оказва се, че поредицата продължава да ми харесва. Вчера приключих "Търси се" и веднага започнах "Край на дежурството". Романите много ми допадат и за миг не ми доскучава.

# 327
Да дам и аз своите (поредни) 20 стотинки по темата Дона Тарт.
Наскоро прочетох "Малкият приятел", а за "Тайната история" вече съм писала ... определено  в моите очи "Тайната история" е по-силната и по-лесна за четене от двете. И като казвам "по-лесна" е в смисъла на "грабваща те" и въпреки типичния за Тарт, бих казала неналагащ бързо четене, стил (което в никакъв случай не е минус, просто книгите и си изскват своето време и настроение), някак си върви по-бързо или поне при мен бе така. И не, че "Малкият приятел" не ми хареса - напротив, просто имаше моменти, които ме хващаха за гърлото (защото тази жена доста добре е описала картини с "елементи", от които имам брутална фобия) и ми бе трудно да продължа, имах нужда да си давам почивка. Не е като да не съм чела книги с достатъчно брутални описания, но тази е една от малкото успели да ми бият спирачките ... за което - Браво, Дона Тарт! Satisfied И финалът - дълго време след като затворих книгата бях в размисъл, връщах се в мислите си назад, но да не навлизам в подробности защо и да не издавам нищо.
Предстои ми, по всичко личи, да прочета най-силната и книга до момента - "Щиглецът". Но ще си дам няколко книги почивка преди да я започна.

# 328
Аз не съм почитателка на Дона Тарт. Опитах с "Щиглецът" и "Малкият приятел'' и не успях. Първата беше на приятелка и я върнах, но другата си е моя и съм я оставила да отлежи. Може и да й дойде времето. Ще видим. Както и потребителката преди мен е написала, точно ме хващаше за гърлото и не можех да чета.

# 329
Прочетох "Гробна тишина" на  Арналдур Индридасон. Изключително много ми хареса и определено докрай държеше в напрежение и не можех да предположа каква ще е развръзката. Добре беше преплетена историята в миналото и настоящето. Ще се хареса на любителите на криминални романи.

Общи условия

Активация на акаунт