В момента чета ... 64

• 44 096
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Прочетох най-накрая "Избухливото дете". Отначало започна обещаващо, но после почна да ми дотяга това безкрайно разтягане на локуми, сякаш за да заеме обем на книга. Написана е по-скоро в помощ на родители с по-големи деца в училищна възраст, които са проблемни. Предложенията за разрешаване на проблемите ми звучат малко балъшки. Фокусират се върху следното:
План А - възпитание от рода на награда-наказание. "Ако си напишеш домашното, ще ти дадем да гледаш телевизия, ако не го напишеш, ще ти взема компютъра." Децата с типично поведение се впрягат да пишат, не искат да бъдат наказани. При децата с проблемно поведение реакцията обикновено е "Не". И дори може да се задълбочи проблема, да се стигне до агресия, обиди и др. Тогава най-ефективен е план В: Да се опитате да влезете в положението на детето, да проявите разбиране, да го накарате да говори. Да се опитате да го накарате да обясни защо не си пише домашните, какво го затруднява и дали заедно двамата можете да намерите решение на проблема. И план С - ако в момента не може да се реши даден проблем, тогава да се отложи неговото разрешаване във времето.
Скрит текст:
Естествено, че се препоръчва да се действа по план В, но моят калпазанин е 3-та група и ми е ужасно трудно да го накарам да говори. В повечето случаи на въпросите ми мълчи. Освен това нашите проблеми в 90% от случаите са породени от екстремни ситуации. Например преди 2 дни беше внесъл кашон от балкона и искаше да го запали в хола, за да си направи печка. Всичките ми обяснения как това не може да стане, защото ще изгори килима, масата, телевизора, пердетата, ще дойде пожарна, ще ни накарат да скачаме от балкона - не дадоха резултат. Накрая просто взех кашона и той изпадна в истерия, при която хвърля, чупи, блъска...
Също така има някои нелепи примери в книгата, които според мен не само не разрешават проблем, а ще го задълбочат:
"Родител: Защо не искаш да ходиш на училище?
Дете: Защото Деби ме бие.
Родител: Ами бий я и ти!"  (Предложен отговор от психолога.)
Пуф! Сякаш с вълшебна пръчка и нещата ще се оправят. Не ми звучи много психологичски.
Имахме подобен проблем в градината, синът ми се беше сдърпал с едно дете. Ние точно това му казвахме, да не се дава. Родителите на другото дете явно същото са говорили и бяхме стигнали до там, че да се съберем с майката на 4 очи и да се опитаме да разрешим проблема по друг начин, защото напрежението между децата много ескалира. Опитахме се да ги настроим приятелски един към друг. Не трябваха много усилия, децата се заобичаха и станаха доста близки.

# 331
  • Mediterraneo
Тотален фен съм на Тарт! Невероятни книги! Предстои ми Малкият приятел, но я отлагам вече две години, защото после няма да ми остане нищо за четене от нея Simple Smile
Прочетох Пътувам сама. Пълна петица! Еталон за скандинавска литература за мен. Въпреки че рано разкрих извършителя, удоволствието от четенето нито за секунда не ми беше развалено. Препоръчвам с две ръце!

# 332
О,къде без мен,верен фен на Тарт!!!
“Щиглецът “ ме беше трогнал до сълзи,плаках,тъгувах с главния герой,толкова силно не съм се разчувствала с книга мисля....имам и “Малкият приятел”,но списъкът ми е много дълъг.

# 333
Прочетох "Звездните рейнджъри на Хайнлайн. Хареса ми. Нямаше много космос и фантастика, но имаше подробни описания на обучението, през което преминават пехотинците. Обичам да чета подобни неща, затова и положителен глас за книгата. Определено ще прочета и други книги от автора.

Продължавам с "Разкази за призраци и ужаси" от знаменити писатели. Имам големи очаквания.
Отново оригинална корица:

Скрит текст:

И авторите, които са включени в сборника.

# 334
  • Чукарландия
И аз съм от верните фенове на Тарт. Единствено "Щиглецът" не съм я прочела, но ми е на дневен ред след трилогията Милениум. Довършвам втората книга от трилогията, ще започвам третата. Искам да попитам, продълженията от Давид Лагеркранс, заслужават ли си прочита? Като съм ги започнала, да продължа ли с тях? Лисбет ми е любимка. 🥰

# 335
И аз съм от верните фенове на Тарт. Единствено "Щиглецът" не съм я прочела, но ми е на дневен ред след трилогията Милениум. Довършвам втората книга от трилогията, ще започвам третата. Искам да попитам, продълженията от Давид Лагеркранс, заслужават ли си прочита? Като съм ги започнала, да продължа ли с тях? Лисбет ми е любимка. 🥰

Със сигурност продълженията на Лагеркранс са по-слабички, но аз пак бих ги прочела. Лисбет не е толкова в светлината на прожекторите , но заради нея си заслужават.

# 336
Съвсем скоро започнах '' Неуверена" на Девни Пери.Книгата е в поредица и това е първата част доста скучна ми се вижда ,но тъй като мразя да зарязвам книги,почнала съм я,ще я довърша,но не бих си купила следващата книга от поредицата.Дано вашите четива са по вълнуващи. Yum

# 337
  • София

Аз прочетох "Перфектната майка" (Ейми Малой).
Интересен трилър, абсолютно съвременен и актуален, третиращ проблеми, с които повечето майки са се сбъсквали - новородено бебе и първоначална адаптация, кърмене и угризения при даване на АМ, при връщане на работа, отношенията на майките в една интернет формирана група на Майските майки, семейни отношения и т.н. и т.н.
Има криминална интрига - отвлечено бебе. Има скрити тайни. Има всичко, което би се харесало на тези, които са харесали романите на Лиан Мориарти.
Много ми хареса книга и ѝ давам 4*.

# 338
Прочетох "Жестокост в наш стил". Препоръчвам я на любителите на психологически трилъри. Интересно написана, добър стил. През цялото време си мислех колко е важно детството за всеки човек и как може да те бележи за цял живот. Давам 4/5.

Започнах "Откраднатото момиче" на Ренита де Силва. В началото съм, но е обещаваща.

# 339
  • Пловдив
Аз прочетох "Глад". Мога да кажа, че ми хареса, макар да не успях да преживея историята заедно с героите.

Започнах едновременно "1984" на Оруел и "Пътувам сама".
Първата все още не може да ме грабне, но втората ме завладя още от първата страница - надявам се да остане вълнуваща и интересна до края.

# 340
  • Sofia
Прочетох „Библиотеката на въглен връх“ и много ми хареса. Точно от нещо такова имах нужда, ирационално, магично/мистично фентъзи .  Много добре поднесено,  малко трудно ми тръгна в началото, но след това Уау…всичко се дойде на мястото. Четейки книгата направих асоциация със „Стръв“ на Хосе К. Самоса…..не, че идейно имат нещо общо, по скоро за цялата „изтрещяла“ и изненадваща  сюжета линия, в най-добрият/положителен смисъл.

# 341
Аз си довърших поредицата на Русенфелт, а след това прочетох " Пътувам сама" и "Совата" на Самюел Бьорк. Всички книги ми харесаха много и съжалявам, че няма повече издадени.

# 342
  • София
Аз си довърших поредицата на Русенфелт, а след това прочетох " Пътувам сама" и "Совата" на Самюел Бьорк. Всички книги ми харесаха много и съжалявам, че няма повече издадени.
За Себастиян Бергман ли? 6-тата не съм я чела, не я намерих електронна. От останалите 5 всички ми харесаха, но 2 и 3 бяха леко по-слаби от 1,4 и 5.

# 343
Аз трябва да се организирам най-после и да си я купя шестата в електронен вид (на шведски имам предвид). Явно тази година няма да мога да я поръчам на хартия, а да я чакам до неизвестно кога не е далавера. И други мисля да си купя електронно. Рожден ден се задава все пак, живот и здраве. Simple Smile

# 344
Прочетох "Разкази за призраци и ужаси".  Повечето разкази ми харесаха, доволна съм.

Продължавам със "Забравените" на Балдачи. Нямам търпение, един от основните герой е българин.

Общи условия

Активация на акаунт