Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 44 873
  • 876
  •   1
Отговори
# 630
Пак казвам, човек колкото и да си мисли, че е добре подготвен, диверсифицирал, кеширал и всичко по учебник, в една криза като задаващата се, непозната в нашия лайф тайм, винаги може да се случи да пострада и то по най-неочакван начин. Нещата в икономиката се прекалено взаимосвързани и прекалено стохастични, за да се успокои някой, че е предвидил всичко и е неуязвим. Лично мнение.

По принцип колкото по-малко знае човек, толкова е по-спокоен и самоуверен. Друг въпрос е по какъв начин  действителността го застига и дали си дава сметка как се е получило. Най-често не, а виновни стават "евреите, световната конспирация и извънземните".

# 631
Я ми кажете как иначе да паднат цените на имотите?

Корекцията в цените си идва с времето - има цикличност и трябва да се чака. Но ти май не за това питаш, а ти се иска срив. И тук пък аз питам - а защо, по дяволите, трябва да падат???

# 632

Корекцията в цените си идва с времето - има цикличност и трябва да се чака. Но ти май не за това питаш, а ти се иска срив. И тук пък аз питам - а защо, по дяволите, трябва да падат???

А цикличността идва от...?

# 633
Цените на имотите нямат никакво значение, има значение достъпността до имотите - наличие на кредитиране, условия по него, наличие на доходи и безработица, нива на доходите, тоест, цялостната макроикономическа ситуация. Аз помня времето, когато цените на имотите бяха по 10 К долара за гарсониера в Младост, но въпреки тази ниска цена 99 % от хората не можеха да си я купят.
Сега и с 50 % да паднат, ако доходите паднат с повече, а безработицата стане 20-30 %, ще станат по-недостъпни за масата, отколкото бяха през 2019. Не знам защо трябва да обяснявам елементарни неща.

# 634
Цените на имотите нямат никакво значение, има значение достъпността до имотите - наличие на кредитиране, условия по него, наличие на доходи и безработица, нива на доходите, тоест, цялостната макроикономическа ситуация. Аз помня времето, когато цените на имотите бяха по 10 К долара за гарсониера в Младост, но въпреки тази ниска цена 99 % от хората не можеха да си я купят.
Сега и с 50 % да паднат, ако доходите паднат с повече, а безработицата стане 20-30 %, ще станат по-недостъпни за масата, отколкото бяха през 2019. Не знам защо трябва да обяснявам елементарни неща.

Както си говорехме наскоро с приятелка - 2013 цените бяха ниски, но ние взимахме по 700-800 лв. заплата 😂 Какво ни грееха цените тогава?!

# 635
Добре де, какво печелиш ако паднат? Явно имаш силен интерес това да се случи. Обясни, моля, ползата за теб лично?
Искаш да купиш евтино ли? Направила си залог? Мразиш хората, които са си купили имоти? Искаш да докажеш някаква своя теза пред света?

# 636

От несъвършенствата на саморегулирането на пазара.

# 637
Как точно цените на имотите са по- достъпни?  Ръстът на заплатите е изпреварил тези на имотите ли?

# 638
Посредством това, че все повече хора в %-тно отношене, особено последните 3-5 г. можеха да си позволят кредит/ипотека. "Позволят" е малко пресилено също, защото много са на хляб, сол, банички и дюнери, но са в "Софето", и ако "представителната извадка" на форума, е само от "имотни", и от 5-те %-та, то масата не е.

# 639

От несъвършенствата на саморегулирането на пазара.

А огромният дълг, който е натрупан не е ли именно несъвършенството, което е сега?

# 640
Посредством това, че все повече хора в %-тно отношене, особено последните 3-5 г. можеха да си позволят кредит/ипотека. "Позволят" е малко пресилено също, защото много са на хляб, сол, банички и дюнери, но са в "Софето", и ако "представителната извадка" на форума, е само от "имотни", и от 5-те %-та, то масата не е.

Значи с пари назаем. А тия пари банките също са ги взели на заем от държавната банка, която ги принти и за да се подържа кръговрата трябва да се принти вечно, но не може.

Финансовият свят ще е много различен след този вирус, дано е за добро!

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 23:10 от royalsperm

# 641
  • София
Ние пари не можем да "принтим" имаме 60 млрд в банките и 17-18млрд в обръщение хартиени. Пари могат да "принтят" САЩ и го направиха доста стабилно последните седмици. Засега има само 2 актива, които не могат да се "принтят" и според ВСИЧКИ икономически теории тяхната стойност ще се увеличава във времето...

# 642
Ние пари не можем да "принтим" имаме 60 млрд в банките и 17-18млрд в обръщение хартиени. Пари могат да "принтят" САЩ и го направиха доста стабилно последните седмици. Засега има само 2 актива, които не могат да се "принтят" и според ВСИЧКИ икономически теории тяхната стойност ще се увеличава във времето...

Напротив, ЕЦБ принти много пари Wink И вдига още повече дълга.

# 643
Как точно цените на имотите са по- достъпни?  Ръстът на заплатите е изпреварил тези на имотите ли?
Разбира се, че кредитирането е фактор,  както казах, помня цени от 10 К долара, ама с 0 ипотечно кредитиране, те затова и бяха 10 К долара. Помня и как хората масово се оплакваха, че не могат да си позволят имот, защото със заплата еквивалент на 20-50-100 долара месечно 10К долара в кеш не се събират. Тогава беше времето на емигрантите, те с лимита на кредитна карта можеха да си купят имот в София. Само ако искат, разбира се. Но българите в България не можеха. Бидейки пряк и съзнателен свидетел и на двете ситуации, на мен все ми се струва, че все пак е по-добре да можеш на кредит, отколкото изобщо да не можеш да си купиш имот. Ама може и да греша.
И единият от тях са имотите Simple Smile
Скрит текст:
Напротив, ЕЦБ принти много пари Wink И вдига още повече дълга.
Последица от безконтролното принтене на пари е хиперинфалция, при която имотите са един от малкото сигурни активи, чиято стойност се запазва във времето. А цената им при хиперинфлация безконтролно расте или е в твърда валута. Преживяно 2 пъти, 1990 и 1997. Ама сега ако няма твърда валута в света, предполагам, че предлагането ще се свие максимално, а цената ще изхвърчи нагоре. Та не виждам какво ги грее безимотните едно такова развитие, те пак ще си останат безимотни.

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 23:55 от Анонимен

# 644
А огромният дълг, който е натрупан не е ли именно несъвършенството, което е сега?

Кой точно дълг? И защо да е огромен?
Иначе банките и дълговете са си пазар сами по себе си.

Как точно цените на имотите са по- достъпни?  Ръстът на заплатите е изпреварил тези на имотите ли?

Ами да, не го ли знаеш? 2008 година цените бяха като сега, а днешните заплати в сравнение с тогавашните са над 100% по-високи.

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 23:57 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт