Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 214 026
  • 2 336
  •   1
Отговори
# 1 335
  • София

В такъв случай как следва да се процедира? Кожата продължава да изглежда отпусната, отворът е достатъчно голям, за да се види главичката, но не и да я открие, както допреди две-три седмици.

Не мога да си го представя. Трябва да видя детето.

# 1 336
Здравейте, д- р Бранков! Синът ми е на 9 г., с обилен препуциум, фимоза и парафимоза, съгласно амбулаторния лист след преглед с уролог. Успяхме да забелим преди 2-3 години само главичката, след което кожата се стегна за седмица и повече не успяхме да я издърпаме. При пишкане се издува като балон. Назначена е дата за обрязване, .....

Здравейте, на тази възраст често промените са необратими и само обрязването е решение. Дали може да се опита с крем (например Елоком) мога да Ви кажа като прегледам детето.

Благодаря за отговора. Държа да поясня, че кожичката не е насилствено дърпана, сама беше започнала да се отдръпва. Искам също да попитам, тъй като изчетох темите и виждам, че в някои от предните постове препоръчвате Дипрозон 0,05 %,  дали няма и на нас да помогне?

# 1 337
  • София
Дипрозонът е с по-ниска концентрация, за неговата възраст е нужно Елоком.

# 1 338
Дипрозонът е с по-ниска концентрация, за неговата възраст е нужно Елоком.
Благодаря отново. Адмирации за Вашата отзивчивост и професионализъм.

# 1 339
Здравейте, проф. Бранков.
Предварително се извинявам, че се обръщам с този въпрос към вас....
Имам момиченце на 1 г и вече втори месец е със зачервено пъпче.
Педиатър каза, че има леко възпаление и намаза с едно лекарство като мастило, но не се повлия. Отделно аз съм мазала със спирт, риванол и няколко вида бебешки лосиони за чувствителна кожа и дерматит. Нищо не помага. Продължава да е червено, сухо и да се лющи. Няколко пъти хваща и жълти корички... Вие с какво бихте ме посъветвали да го третирам?
За съжаление не успявам да прикача снимка за по ясна представа.
Много благодаря! И пак се извинявам.

# 1 340
  • София
Бих могъл да Ви дам съвет, но вариантите за причината са различни. Досега сте опитвали много варианти, на този етап бих препоръчал сребърна вода и да почиствате пъпчето с клечка за уши. Не слагайте мазила или разни пудри.  Къпете го спокойно с вода и бебешки шампоан.
А най-добре доведете да видя бебето.

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 09:39 от Рaдост

# 1 341
Много ви благодаря, докторе!
За сребърна вода не се бях сетила. Още днес ще пробвам.
Бъдете здрав!

# 1 342
Здравейте, проф. Бранков! Благодаря Ви за темата и възможността да се консултираме със специалист като Вас по толкова лесен начин. Дъщеря ми е на година и половина и още от малка забелязах, че пъпчето й е изпъкнало. Според нейната педиатърка няма място за притеснение и това е анатомична особеност на детето, а не херния. Прикачвам снимка на пъпчето и Ви моля за мнение. Благодаря Ви предварително!

# 1 343
  • София
Здравейте,
пъпчето е изпъкнало като за херния, но трябва да се провери дали има херниален отвор и колко е голям той. Във всички случаи това състояние не е спешно и изисква проследяване във времето. Тези хернии имат тенденция да се затварят спонтанно до към 5 година.

# 1 344
Привет проф.Бранков!
Водих сина си при Вас два пъти,като вторият споделих,че не го забелваме/на1г и 7м е сега/
Вие го прегледахте и казахте ,че е с Фимоза.
Изписахте кремче,с което да го третираме 1м
Имаше малък ефект докато мине месеца,но сега пак сме в изходна позиция
Сякаш не сме правили нищо.
Можем ли да продължим с мазането  или трябва да го видите отново?
В момента съм в очакване на второто си бебе и за това малко трудно бих могла да се включа точно сега.
Ще се радвам да дадете съвет.
Благодаря

# 1 345
  • София
Може да продължите още един месец с дипрозона.

# 1 346
Може да продължите още един месец с дипрозона.

Благодаря!
След този месец може ли да го доведем при Вас?

# 1 347
Здравейте, проф. Бранков! Предварително благодаря за Вашият компетентен отговор и се извинявам, че чак сега се свързвам с Вас. Случаят ни е следният- имаме дъщеричка на 2год. и 5 мес. От около 2 месеца се борим с упорит запек...като през този период тя приема лактулоза по 10мл. на ден и 1 прахче Ефекол джуниър по 1 Саше с прекъсвания....Преди две седмици посетихме детски гастроентеролог в Плевен, който извърши преглед и установи, че всичко е наред , но каза да спрем с тези лекарства и изписа изилакс по 2*2суп.л. сутрин и вечер+ омнибиотик 6- отново вечер. От тогава детето спря да се изхожда само, а само с клизма, като беше доста запечена(предполагам ,че лекарствата не и понесоха добре)..принудих се да върна  лактулозата и сашетата ,но без успех. От вчера до сега направих три милроклизми мелилакс и една Ефекол джуниър. Четвърти ден не се е изхождала. Отново нямаме успех...съвсем леко зацапване по памперса. Изключително много съм притеснена, тъй като детето има тромбоцитопения пурпура( от няколко месеца тромбоцитите са стабилни и в граници). Докато запазим час при вас за консултация ще мине още време, тъй като сме доста далеч от София.Моля за съвет, докато дойдем при вас за консултация. И предварително благодаря за бързия Ви отговор.

# 1 348
  • Г. О.
Здравейте, проф. д-р Бранков. Синът ми е на 4г. Като бебе не е забелязан. Показали сме му как да заголва главичката на пениса. Едната половина от кожичката е като залепнала, като срастнала - много тънка и не се издърпва така, като другата кожа около главичката. Според мен не е нормално. Според мъжа ми няма проблем - главичката реално не е закрита след придърпването. Ще се опитам да кача снимка в скрит текст, не знам доколко се вижда добре. Според Вас удачно ли е да пробваме да мажем кожичката с Елоком или Дипрозон? Благодаря от сърце!
Скрит текст:

# 1 349
  • София
Здравейте, проф. Бранков! Предварително благодаря за Вашият компетентен отговор и се извинявам, че чак сега се свързвам с Вас. Случаят ни е следният- имаме дъщеричка на 2год. и 5 мес. От около 2 месеца се борим с упорит запек...като през този период тя приема лактулоза по 10мл. на ден и 1 прахче Ефекол джуниър по 1 Саше с прекъсвания....Преди две седмици посетихме детски гастроентеролог в Плевен, ........

Здравейте,
Вие сте опитвала всичко, даже, според мен, малко пресилено. Но даже и от това е нямало ефект.
Има нужда да разговаряме лично, защото има редица въпроси, на които да ми отговорите. По принцип мен като хирург ме интересуват повече неща.
Но на първо време трябва да изчистите дебелото черво от натрупаните изпражнения. За целта дайте вечерта 10 - 12 мл лактулоза, на сутринта намажете ануса и малко навътре с крема Проктогливенол и сложете свещичка Бизакодил. Тя действа по-агресивно от мелилакса. Ако до 30 минути не се е изходила, направете клизма с Мелилакс. Така до 5 дни. Както казах, трябва да дебелото черво да се изчисти. После продължете още 7 дни  лактулоза 10 - 12 мл вечер, а сутрин намазване с проктогливенол и Мелилакс.
Давайте повече вода, плодове и зеленчуци, супи. Намалете силно тестените храни, шоколад и сладкиши, бобени храни.
Пишете ми за резултата и елате да прегледам детето.

Последна редакция: пт, 15 сеп 2023, 09:30 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт