Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 208 543
  • 2 300
  •   2
Отговори
# 2 055
  • София
Здравейте, първата преценка за позицията на тестисите се прави на 6-ия месец. Ако дотогава те не са слезли, практиката в България е операцията да се извърши след 1-годишна възраст, но не по-късно от 1 г. и 6 мес. Преценката дали тестисите са "асансьорни" и това ще позволи изчакване до към 2 година, се прави при физически преглед, а не по ехографски данни. Такива прегледи се правят от детски хирург или детски уролог. Детски уролози има само в "Пирогов", а утвърдени центрове по детска хирургия има в "Пирогов", Пловдив, Стара Загора. В Токуда аз лично работя съвместно с детски уролог, така че екипът ни е железен.
Изборът е Ваш.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 12:02 от Рaдост

# 2 056
Здравейте професор Бранков  !
Имам бебе на 2 месеца ,момче.
От падането на пъпа ,остана гранулом .
Вързаха го с конец ,остатъка падна , но остана нещо червено на пъпчето .
Лекарката която го следи ,каза да го пудрим с пудра банеоцин ,но продължава да отделя секрет.
Какво бихте ме посъветвали , благодаря

# 2 057
Здравейте проф. Бранков,
Синът ми вече на 14 години е с болка в десния тестис  - прибра се тази вечер с тази болка. Видимо няма оток или зачервяване.
Дали Вие може да го прегледате утре (ако все още го боли)?
p.s Оперирахте го преди 12 години от ингвинална херния двустранно.

# 2 058
  • София

От падането на пъпа ,остана гранулом .
......
Лекарката която го следи ,каза да го пудрим с пудра банеоцин ,но продължава да отделя секрет.
Какво бихте ме посъветвали , благодаря

Много лекари в научни статии препоръчват посоляването на гранулома с готварска сол. Така той бързо изсъхва. Посипвате го и след 30 мин го измивате, сутрин и вечер.

# 2 059
  • София
Здравейте проф. Бранков,
Синът ми вече на 14 години е с болка в десния тестис  - прибра се тази вечер с тази болка. Видимо няма оток или зачервяване.
.....
Не съм на работа. Трябва да го заведете в урологията в Пирогов.

# 2 060
Добър вечер проф Бранков!Пиша Ви от Бургас.Детето ми е на 8 и половина.Август месец за първи път му е появи малко количество бледа кръв в акото.Октомври се появи отново и така еднократно по-малко кръв почти всеки месец от тогава.Водихме го при д-р Матев в Стара Загора,детето беше много притеснено и прегледа беше много кратък,сложи една ръкавица,бръкна и каза,че има хемороид ,но не може да  е от него и ни отпрати.Последваха изследвания,които ние сами си назначихме ,калпротектин във фецес,за разни бактерии и т.н.Педиатърът ние е възрастна жена и смята,че е от хемороида или цепнато дупето.Мажем с фитороид,обаче преди 10 дена отново имаше кръв и то в по-голямо количество от обичайното,днес отново.Не се оплаква от болка,мълчи.Жена ми готви ,не работи.Детето ака , има случаи и по-три пъти на ден.Направихме му излседвания за непоносимост и т.н.към храни ,излезе дълъг списък, елиминирахме ги и пак  днес имаше кръв.Не знаем на къде да тръгваме....,запазили сме чак за 21-ви при гостуващ лекар проф.Калинова,дайте ни някакъв съвет....Детето не се храни навън ,стол и т.н винаги яде у  дома ,яде и т.н.боклуци ,но винаги има и топла храна .Имам снимка и на кръвта по фекалиите ...

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 22:08 от Kalin*

# 2 061
  • София
............ .Педиатърът ние е възрастна жена и смята,че е от хемороида или цепнато дупето.Мажем с фитороид,обаче преди 10 дена отново имаше кръв и то в по-голямо количество от обичайното,днес отново.Не се оплаква от болка,мълчи.Жена ми готви ,не работи.Детето ака , има случаи и по-три пъти на ден.Направихме му излседвания за непоносимост и т.н.към храни ,излезе дълъг списък, елиминирахме ги и пак  днес имаше кръв.Не знаем на къде да тръгваме....,запазили сме чак за 21-ви при гостуващ лекар проф.Калинова,дайте ни някакъв съвет....Детето не се храни навън ,стол и т.н винаги яде у  дома ,яде и т.н.боклуци ,но винаги има и топла храна .

Здравейте, пропуснал съм да Ви отговоря.
Децата не боледуват от хемороиди. Кръв след дефекация се получава при упорит запек, но може и вследствие многократни дневни изхождания. Това се дължи да цепка на аналната лигавица (фисура). Ако обаче има поява на кръв между изхожданията, тогава трябва да се направи колоноскопия и да се търсят полипи. Те обаче са редки при децата.
Фитороид не е най-подходящият крем. Прилагайте сутрин и вечер крем проктен с използване на апликатора. По средата на деня след изхождане използвайте крема прокто-изи. Лечението трае месец и ефект не се постига веднага - трябва търпение.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 17:49 от Рaдост

# 2 062
Здравейте, професор Бранков!

Аз също имам подобен проблем с дете, но на 5 г.
Вчера и онзи ден детето ми ходи по голяма нужда и при забърсване на самата хартия имаше кръв. Онзи ден беше малко, но вчера беше доста и имаше капнала кръв и на земята. Кръвта е яркочервена, бистра.
Преди време се беше случвало еднократно . Преди няколко месеца.
Външно няма нищо, нито раничка, нищо. Не е и запечена(като цяло почти никога не е била), каза, че лесно се е изходила. Не я боли нищо, не твърди да изпитва някакъв дискомфорт. Ходи поне по два пъти на ден по голяма нужда, но в градината се стиска (според мен), защото досега никога не е ходила там по нужда, но като се прибере вкъщи почти веднага отива.
Час за гастро запазих, но е чак за другата седмица (живеем в малък град, нямаме лекари в града), а аз се побърквам от притеснения. Не вярвам много на личната, затова ви моля да дадете съвет дали има нужда да пуснем някакви изследвания, докато си чакаме часа за гастроентеролога. И дали това е правилния избор на специалист, или по-скоро детски хирург да търсим.
Благодаря предварително!

Да отбележа, че детето е пухкавичко, често ѝ тече и кръв от носа. Има неуточнена алергия. Проявава се кожно, стигало е до Урбазон. Ако тази информация има някакво значение и връзка с горепосочения проблем.

# 2 063
  • София
Изследванията нека бъдат назначени от гастроентеролога. Той може да прецени дали детето има нужда от ректо-колоноскопия с оглед съмнение за полип (което се среща много рядко при деца).
Детският хирург няма голяма роля при тези оплаквания, освен предписване на локални кремове за ануса и евентуално свещички цикатридина. Аз препоръчвам съвместно прилагане на крем проктен и прокто-изи.

# 2 064
Здравейте, Професор Бранков, скоро ни идва датата за посещение при Вас. Идваме веднъж в месеца - препоръчахте ни мазане с Дипрозон на пишката, има фимоза, на почти година и половина е. Вчера се прибра от баба си и дядо си с това зачервяване, не знам дали не са го забелвали с дърпане, няма да си признаят. Намазах с дефламол. Друго трябва ли да правя или ще отшуми? И да продължавам ли с Дипрозона докато е така зачервен или да изчакам да отмине и да продължа докато Ви посетим отново (март месец в началото)?
Скрит текст:
Благодаря Ви предварително!
Хубав ден!

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 14:52 от AnMary

# 2 065
  • София
Мажете го с крем Банивал сутрин и вечер след измиване с вода и шампоан. След 5 дни продължете с дипрозона до деня на консултацията.

# 2 066
Благодаря Ви!
Мажете го с крем Банивал сутрин и вечер след измиване с вода и шампоан. След 5 дни продължете с дипрозона до деня на консултацията.

# 2 067
Здравейте, проф. Бранков!
Имам притеснения относно дъщеря ми, има белег на челото, така се роди и с времето все така си стои. Тя е вече на 6 месеца. Когато се разплаче или ядоса, става много червен. Прилагам снимки. Освен това има и червен белег на вратлето.

На първата снимка е на 2 месеца. Благодаря предварително за професионалното Ви мнение!

# 2 068
  • София
Доколкото виждам по снимката това е капилярна малформация - т.н. Angelkiss. Тя не се влияе от лечение с пропранолол, избледнява бавно и не изчезва напълно. В зряла възраст може да се приложи лазерно лечение.

# 2 069
Здравейте, Професор Бранков! Детето ми е на 11 месеца и единия тестис не е слезнал. Идваме при вас на преглед и се разбрахме след годинката да направите операция. Днес обаче след продължителен плач в същата страна, където не е слезнал тестиса се появи поддуване( ще приложа снимка). Отидохме в спешно отделение и казаха, че е херния. Понеже сме от малък град ни транспортираха до Пловдив, но когато стигнахме там и прегледаха детето поддутинатаа я нямаше. Лекарят каза, че се е отклещила. Предложи ако решим да останем за операция, но каза че за момента не е спешно. Решихме да се приберем и да дойдем при вас. Въпроса ми е да чакаме ли да стане на годинка или да запазим час и да дойдем веднага на преглед?
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 21:26 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт