Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 208 253
  • 2 298
  •   1
Отговори
# 2 085
Здравейте проф. Бранков.Не виждам поста си и затова пиша пак. Става въпрос за дъщеря ни на две години, която има като две топчета, като това на бузата е навътре и преди имаше капиляри,сега няма. Това над окото леко се увеличава. Ще приложа снимки,ние сме от Варна, ако трябва ще дойдем за преглед, защото сме притеснени.

# 2 086
  • София
На единствената снимка има формация на лявата вежда към клепача, която е вродена дермоидна киста. Такива съм оперирал доста, на вас също предлагам да дойдете и да говорим за операция. Смятам да направя ехографско изследване.

# 2 087
Благодаря ви много за отговора и ще си запазим час за преглед. Това е другата снимка,за бузата , която не съм успяла да прикача.

# 2 088
Здравейте д-р Бранков синът ми има хемангиом на главичката с размер 1.5 см на 7 месеца е какво лечение бихте ми препоръчали ?

# 2 089
  • София
Мажете го сутрин и вечер на фин слой с гела Гелтим. Той съдържа пропранолол, който намалява кръвното налягане, затова ако забележите прояви на сънливост преминете към мазане веднъж дневно. Лечението трае поне 6 месеца.

# 2 090
Здравейте професор Бранков,
Симът ми е с вродена фимоза. В домашни условия от раждането пробвахме забелване, но явно ме е било страх да дръпна повече. Отидохме на уролог на 6 м, който физически разкъса след което срастна и стана по-зле. Пробвахме няколко пъти по лекарско предписание докато беше на 7-9 месеца с кортокостероиден крем, но пръстенът се връщаше. Сега синът ми е на 3 г 3 м. Насочили сме се към циркумзиция(обрязване). Когато моят мъж е бил малък е имал същия проблем и с местна упойка са направили цепване (без шевове и са освободили главичката. После са го мазали с вазелин, за да не срастне. При циркумзицията се използват шевове, притеснява ме, че кожата остава зашита, а не свободна. В чужбина се прави лазерно обрязване без шевове, но не намирам такава практика в България. Може ли да ми споделите, какви са плюсовете и минусите на такава интервенция. Безкрайно Ви благодаря!

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 07:00 от keira_knightley

# 2 091
  • София
......... При циркумзицията се използват шевове, притеснява ме, че кожата остава зашита, а не свободна. В чужбина се прави лазерно обрязване без шевове, но не намирам такава практика в България. Може ли да ми споделите, какви са плюсовете и минусите на такава интервенция. Безкрайно Ви благодаря!

Съжалявам, нямам опит с лазерно обрязване. Относно шевовете очевидно не сте наясно. Потърсете д-р Атанасов от Вита.

# 2 092
Здравейте, професор Бранков. Синът ми е на 11 години. След прекаран стомашен вирус през месец декември 2024г. и последвалата хранителна диета (тоест по-скоро суха храна) се появи запек и фисура. Дадох Ефекол, оправихме запека, но след още един такъв вирус през януари 2025г. и след диетата - отново запек и пак разкървихме фисурата. Стараем се да не допуснем пак сухо изхождане, от почти месец мажа с Проктен. Виждам, че не се е затворила. Има ли вероятност изобщо да се затвори, ако мажа по-дълъг период от време, или вече е хронична? Не го боли.

# 2 093
Привет, професор Бранков!
Моля Ви за насоки...става въпрос за момче на 14г, което се оплака от болка в областта на тазобедрената става / посочва изпъкналия кокал, отпред/.  Едностранно го боли, само в ляво. Болката е от около 2 месеца, може би и 3, но днес ми сподели че не отминава и се появява периодично. Даже беше ровил в интернет и намерил снимка за да ми покаже къде точно го боли...и там пишеше бурсит.
Аз разбира се не знам дали е това, но съм длъжна да го заведа на специалист, за да видим за какво става въпрос. Притеснена съм.
И тук е чуденката ни - детски: ревматолог, травматолог, ортопед, невролог или друг специалист...от къде да започнем?
Ще идваме в София за целта, да помоля и за конкретно име ако е удобно?
Ще съм Ви благодарна за всякакви насоки Hug

# 2 094
  • София
Здравейте, професор Бранков. ....... Дадох Ефекол, оправихме запека, но след още един такъв вирус през януари 2025г. и след диетата - отново запек и пак разкървихме фисурата. Стараем се да не допуснем пак сухо изхождане, от почти месец мажа с Проктен. Виждам, че не се е затворила. Има ли вероятност изобщо да се затвори, ако мажа по-дълъг период от време, или вече е хронична? Не го боли.

Продължете сутрин и вечер с Проктен, а вечерта сложете една свещичка Цикатридина. Поне още 2 седмици.

# 2 095
  • София
Моля Ви за насоки...става въпрос за момче на 14г, което се оплака от болка в областта на тазобедрената става / посочва изпъкналия кокал, отпред/.  ........
И тук е чуденката ни - детски: ревматолог, травматолог, ортопед, невролог или друг специалист...от къде да започнем?

Търсете доц.Лисички от педиатрията на Токуда.

# 2 096
Моля Ви за насоки...става въпрос за момче на 14г, което се оплака от болка в областта на тазобедрената става / посочва изпъкналия кокал, отпред/.  ........

Търсете доц.Лисички от педиатрията на Токуда.

Благодаря Ви, Професоре!
Записах час - първият свободен за края на април. Утре ще звънна и на регистратура да проверя има ли по-близък час.
Бъдете здрав!!

# 2 097
Здравейте, професор Бранков. ....... Дадох Ефекол, оправихме запека, но след още един такъв вирус през януари 2025г. и след диетата - отново запек и пак разкървихме фисурата. Стараем се да не допуснем пак сухо изхождане, от почти месец мажа с Проктен. Виждам, че не се е затворила. Има ли вероятност изобщо да се затвори, ако мажа по-дълъг период от време, или вече е хронична? Не го боли.

Продължете сутрин и вечер с Проктен, а вечерта сложете една свещичка Цикатридина. Поне още 2 седмици.
Благодаря! Сутрин и вечер с Проктен, а свещичката вечер преди крема, за 2 седмици. Нали правилно съм разбрала?

# 2 098
Здравейте, професор Бранков! Детето ми е на 3 г и 4 месеца. Има пъпна херния. Дефектът казаха, че е малък, но тъй като е момиченце би било добре да се оперира с оглед избягване на усложнения някой ден при бременност. Прикачвам снимка. Бихте ли дал мнение за малък дефект и необходимостта от операция с цел избягване на такива усложнения. 

# 2 099
Здравейте проф. Бранков!
Искам да попитам дали Проктис М ректална маз може да се използва при почтти 5 годишно дете заради фисура? Изписана ни е Цикатридина, но видях, че има непоносимост към една от съставките. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт