Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 220 122
  • 2 375
  •   1
Отговори
# 2 370
Скрит текст:
Здравейте д-р Оги,
Синът ми -вече на 9 и половина е роден 23 дни по-рано. С мъжа ми около 3 год. възраст го заведохме при уролог, тъй като забелязахме на моменти липса на слязъл ляв тестис. Тога съвета, който ни дадоха е да изчакаме, защото мн често тестисите слизали в скротума и не се налага оперативно лечение.
С времето някак спяхме да обръщаме внимание, защото много често не виждахме проблема, по преди няколко месеца, когато при преглед се установи, че левия тестис се намира в ингв. канал и не слиза въобще.
Преди 2 дни бе извършена операция за позициониране на тестиса в скротума.
Това, което мен ужасни много ме притесни и продължава е , че всъщност това се прави в много ранна детска възраст, а синът ми ще стане на 10.
Бихте ли ме информирали как и по какъв начин от тук нататък следва да се наблюдава развитието на тестисите и дали евентуално има някакво увреждане.
Освен за ехограф, прочетох и за доплерово проследяване, кога, на колко време бихте ли ми дали информация.
Не спирам да мисля и да се обвинвам, че не сме търсили информация навреме, а и явно е нямало кой да ни даде адекватна такава.

Световното правило е, че ако тестисът не слезе до 6-ия месец на момчето, той никога няма да слезе. Разбира се, има някои варианти като ретрактилен (асансьорен) тестис, който се наблюдава докъм 5 - 6 година, но тогава трябва да се вземе решение дали да се оперира. Преценката е доста деликатна и трябва опитен хирург или детски уролог.
Смъкнатият при Вашето дете тестис, при положение че вече е на нормалното си място в торбичката, вече значително е изостанал в развитието си. Но това не е страшно, той запазва някаква функция и освен това е на сигурна позиция.
Проследяването с ехограф става задължително с доплер (т.н.цветна ехография) за да се прецени неговото кръвоснабдяване и неговата структура. Това трябва да се направи от много опитен специалист по образни изследвания.
Ако резултатите са задоволителни, няма за какво да се безпокоите.
P.S. Не Ви питам откъде сте.
Благодаря Ви за отговора. От Бургас сме, но ще съм Ви благодарна, ако ни насочите към добър спец. пообразна диагностика било то и в София.
Успешен ден !

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 14:01 от Moderator2

# 2 371
  • София
В болница Токуда аз работя съвместно с най-опитния специалист по тестисите - д-р Добриков Трябва да се запишете на преглед при мен и ще ви заведа при него. Но трябва предсварително да знам кога ще дойдете.
За Бургас не знам. Във Варна потърсете проф.Балев.

# 2 372
В болница Токуда аз работя съвместно с най-опитния специалист по тестисите - д-р Добриков Трябва да се запишете на преглед при мен и ще ви заведа при него. Но трябва предсварително да знам кога ще дойдете.
За Бургас не знам. Във Варна потърсете проф.Балев.
Колко време след операцията е добре да Ви посетим ?
Операцията се извърши на 22.01.26г. Ако може ориентировъчно да плануваме преглед при вас, а след това и при др Добриков.

# 2 373
  • София
Елате към края на април.

# 2 374
  • София
Здравейте проф. Бранков, в четвъртък вечерта синът ми на 3 год.се удари в една дръжка на шкафче и си разцепи веждата, заведохме го в спешен кабинет в Бургас, където хирург почисти раната и сложи 3 малки лепенки за безшевно затваряне на рани, каза, че ако искаме да го шие трябва да отидем на следващия ден за да бъде с упойка, но решихме да остане с лепенките.
Каза, да не се мокри и да махнем лепенките в неделя, след което към 2-3 февруари да започнем да мажем с Келокот. Той още същата вечер като спеше от въртенето имаше малко кръв по възглавницата, след което не.
Снощи го изкъпахме и тогава махнах едната лепенка, а другите две днес сутринта, раната има засъхнала кръв и сякаш леко сълзене, с нищо не съм мазала и промивала, той и не дава де, но все пак бихте ли си дали мнението дали да я промивам или мажа с нещо. Прилагам снимка.
Скрит текст:

# 2 375
  • София
Не я пипайте. Сложете отгоре един малък цитопласт и чакайте да зарастне. Мазането със специални кремове става след 20 ден. А при вас няма и нужда - раничката е в обсега на веждата.

Общи условия

Активация на акаунт