Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 217 919
  • 2 352
  •   3
Отговори
# 2 340
  • София
Здравейте! След направена консултация с вас на 13.11, назначихте да мажем детето с крем “елоком” и “фимосин гел” сутрин и вечер редувайки ги. Разбрахме се след 40тина дни да дойдем пак, но тъй като се паднаха празници и не сме от града, ще успеем да дойдем чак на 12.01(записах час), но това са повече дни.(60тина) Да продължим ли да мажем детето или да спрем сега и да го погледнете на 12ти? Има подобрение, започнал е да се отваря, но е далеч още от готов. Проблем ли е да го мажем през целия период от 2м?
Благодаря Ви и Ви желая весели празници!

За много години! Чак сега имам достъп до сайта.
Продължете с кремовете докато дойдете на преглед.

# 2 341
  • София
Здравейте, д-р Бранков!
Дъщеря ми е на 1г и 1м. При изхождане по голяма нужда в началото доста се напъва и акото е голямо и твърдо, като след това вече си се изхожда нормално и без силни напъни. От както е захранена се изхожда по този начин, но от няколко дни забелязах нещо като раничка или не знам точно от външната страна на ануса. Когато се напъва повече при почистване има съвсем малко кръв по кърпичката. Ходи всеки ден по веднъж. Стараем се да й даваме разнообразна храна, както и плодове. Какъв би могъл да е проблемът според вас?
Честита Нова европейска година! Едва сега имам достъп до сайта.
Това, което описвате, е фисура (цепка на лигавицата), която се появява при запек и напъване. Регулирайте режима на хранене и изхожданията, а ануса мажете сутрин и вечер с проктен.

# 2 342
Здравейте д-р Бранков. За вторична фимоза на сина ми,които е на 14 месеца,педиатърката изписа Elocom крем. Каза,че мога много време да го мажа,като не уточни колко. Какво мислите за това и как точно да го мажа?

# 2 343
  • София
Може да мажете на фин слой залепналата за главичката ципа поне 2 месеца. Правете това вечер, а сутрин прилагайте крем Фимозин, като след намазване тренирайте с меко забелване кожичката.

# 2 344
Здравейте, Д-р Бранков! Отново Ви пиша с молба за съвет! Днес направихме контролен преглед при ехограф и размерите са следните: обем 0.31 cc, 1.17/0.84 см. и 0.63 cc, 1.50/0.92 см. Вижда се намаляване на обема, бебето ми вече е на 10 месеца. Направи ми впечатление, че при първите измервания доста сянка е била прихваната (прилагам снимки), докато сега не, но дали може на това да се дължи. Как бихте ми препоръчал да процедирам и дори с тези размери, ще се запази ли функцията на тестиса според Вас след операция? Също, ние сме от гр. Варна и се чудим дали по-добрият избор, с оглед дългия път е да го оперираме тук при Румен Христов или да дойдем до София при Вас? Благодаря предварително!
С уважение,
Мария
Здравейте, проф. Бранков!

Момченцето ми се роди с едно нормално и едно неслязло тестисче, сега е на 7 месеца. Миналия месец ходихме на консултация при детски хирург във Варна - д-р Румен Христов, който го палпира между ингвиналния канал и скротумната торбичка. Бяхме и на образна диагностика при проф. Балев, който констатира, че тестисът се установява във външния край на ингвиналния канал и мануално се придвижва до входа на скротума, но спонтанно се връща в изходна позиция. Размерите му са - обем 0.53 мл, 1.74 см/0.82 см (на другия тестис са 0.67 мл, 1.45/1.05 см). Казаха ни да изчакаме до навършване на годинка и че все още има шанс да слезе сам, ако ли не - операция. Според Вас наистина ли има шанс да слезе сам? Тези размери сочат нормално развитие, нали? Ако се задържи до годинката опасно ли е? Според Вас добре ли е да дойдем до София за второ мнение и/или операция впоследствие? Ще съм благодарна да чуя Вашето мнение!

# 2 345
  • София
Ехографията е точно изследване, но понякога поставянето на маркерите за размери зависи от изследващия. Все пак проф. Балев е светило в своята област. Това, че обемът леко намалява, е част от проблема. Но това не пречи на неговата бъдеща функция.
Общо е прието, че ако тестисът не слезе до 6-ия месец, това е окончателно. Операцията трябва да се извърши не по-късно от 18 месец на детето. Изборът е ваш - д-р Христов е много добър оператор. Ако желаете да дойдете  в Токуда, ще бъде удоволствие за мен до извърша лично операцията.
Имайте пред вид, че по целия свят се отчитат някои усложнения в рамките на 5 – 8% - неуспешно смъкване, повторно връщане нагоре на тестиса, закърняване на неговото развитие. Това зависи от първично нарушената анатомия на кръвоносните съдове или семепровода (т.н. връзки на тестиса или по медицински - кордон). Това обяснявам предварително на родителите и описвам отделните етапи на операцията и следоперативния период.
Впрочем, излишно е да правите повече ехографии.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 11:54 от Рaдост

# 2 346
Здравейте! Бих искала да попитам за мнение относно едно топче върху веждата на дъщеря ми. Появи се около 3-месечна възраст и оттогава не е изчезвало. В момента тя е на 1 година и 2 месеца, а ми се струва, че образуванието е леко нараснало. Не я боли и не изглежда възпалено, но се притеснявам какво може да представлява и дали е необходимо хирургично мнение или изследване. Бих била благодарна за насоки какво е добре да предприемем и следователно за препоръки за добри специалисти в град София, Враца и околието. [img width=502
Това са добре известни вродени и доброкачествени дермоидни кисти на веждите при децата. Вече е време да се отстрани тази киста хирургично, защото те нарастват и се впиват в костта. Аз извършвам в Токуда тези операции. Ако дойдете в понеделник в хирургичния кабинет, ще Ви прегледам и ще назнача ден за операцията.

Здравейте, благодаря Ви за отговора и потвърждението за вродена дермоидна киста. Искам да уточня, че напоследък забелязвам промяна – топчето сякаш е станало по-малко и по-меко на допир. Възможно ли е дермоидна киста да променя размера и консистенцията си с времето? Това добър знак ли е или не променя препоръките за наблюдение/оперативно отстраняване? Благодаря предварително. Искам да добавя още нещо – снощи детето падна и си удари главата точно от страната на кистата. След това забелязвам, че топчето е по-меко и по-малко. Възможно ли е ударът да е повлиял временно и има ли нещо притеснително, което да следя?

# 2 347
Здравейте,
Дъщеря ми е оперирана два пъти от киста на опашката. На 15 е. Кистата се връща отново около половин година след операцията. Шевовете са огромни. Сега точно под шева я боли при докосване, ограничени са й движенията - не може да се облегне и да лежи по гръб. При двама хирурзи ходихме. Сега пие Аксеф от 500. Другата седмица пак сме на преглед.  От дупчицата на кистата не изтича нищо. Знам, че трябва нова операция. Моля да ни насочите към добър специалист. И дали да не пробваме с лазер. Може би е по-щадящо откъм възстановителен период. Добри лекари са я оперирали до сега - дори единият е близък на семейството, но рецидиви има. Не ги обвинявам - просто искам по-щадящо и за физиката и за психиката на детето лечение.
Благодаря предварително!

# 2 348
  • София

Здравейте, благодаря Ви за отговора и потвърждението за вродена дермоидна киста. Искам да уточня, че напоследък забелязвам промяна – топчето сякаш е станало по-малко и по-меко на допир. Възможно ли е дермоидна киста да променя размера и консистенцията си с времето? Това добър знак ли е или не променя препоръките за наблюдение/оперативно отстраняване? Благодаря предварително. Искам да добавя още нещо – снощи детето падна и си удари главата точно от страната на кистата. След това забелязвам, че топчето е по-меко и по-малко. Възможно ли е ударът да е повлиял временно и има ли нещо притеснително, което да следя?

Кистата не намалява, а се вдълбава в костта, което усложнява малко операцията, а тя е неизбежна. От удара кистата не може да се спука, но се получава оток на околните тъкани. По принцип това образувание не може да изчезне спонтанно.

# 2 349
  • София
Здравейте,
Дъщеря ми е оперирана два пъти от киста на опашката. На 15 е. Кистата се връща отново около половин година след операцията. Шевовете са огромни. Сега точно под шева я боли при докосване, ограничени са й движенията - не може да се облегне и да лежи по гръб. При двама хирурзи ходихме. Сега пие Аксеф от 500. Другата седмица пак сме на преглед.  От дупчицата на кистата не изтича нищо. Знам, че трябва нова операция. Моля да ни насочите към добър специалист. И дали да не пробваме с лазер. Може би е по-щадящо откъм възстановителен период. Добри лекари са я оперирали до сега - дори единият е близък на семейството, но рецидиви има. Не ги обвинявам - просто искам по-щадящо и за физиката и за психиката на детето лечение.
Благодаря предварително!

Аз не твърдя, че съм много добър, но съм запознат основно с проблема и смятам, че мога да ви дам добри съвети. Доведете момичето на консултация.

# 2 350
Как можем да запазим час при Вас?

# 2 351
  • София
Вижте в долното поле.

# 2 352
Здравейте д-р Бранков,пак ще ви помоля за съвет. Преди 10 дена ви писах за вторичната фимоза на сина ми,които е на 14 месеца. По ваш съвет го мазах с Елоком(изписан от педиатър)вечер,а сутрин с Фимозин. Сутринта като го мазах и го забелих,той се дръпна и и приплака. Изчаках да видя дали ще потече кръв,защото имам лош опит с това,но нямаше. Сега вечерта,той пак се дърпа и вече забелязах,че от едната страна кожата е залепена догоре,а от другата се е отлепила,но е някак подута и червена. Сега как ще се отлепи другата страна по този начин? Пак ли съм объркала нещо и само залепената страна ли да мажа с кремчетата?

Общи условия

Активация на акаунт