Отговори
# 495
Мардинна, постът ми не е срещу теб, не го приемай лично Simple Smile
Но съм била свидетел на какви ли не приказки за кърменето по всякакви лекции, които могат да объркат една жена, особено ако не е минавала никога през това.
Аз самата съм допускала разни грешки, включително и хиперлактация със запушени канали, за щастие се разминах от истински мастит. В последствие четох, четох, четох, намерих правилните лекции, кърмих две години, исках да стана и консултант, но реших, че няма да имам времето да се занимавам и с това.
И за да не се приеме постът ми фанатично - подкрепям кърменето, но не на всяка цена и само ако и двете страни се чувстват добре Simple Smile

Амели не приех лично, напротив благодаря, че ме поправи и обясни подробно, че иначе щях да си остана в невежество и ако не бях разбрала дотогава кое е правилното, сигурно щях да допусна грешка и да си доведа хиперлактация. 🙂🍀🌞

# 496
Момичета, кога ще ни питат АГ-тата къде ще раждаме? Нали те ни дават направления за избраните болници, ако правилно си спомням?

# 497
  • Варна
и аз ще задам въпросче Simple Smile
А може ли успешно да се получи така, че да си кърмиш бебето, но от врече на време, (например когато сте на разходка или когато го оставиш при някоя от бабите) да се цедиш и да му даваш кърма от шише?
Възможно ли е да се случи това, без детето да свиква да яде от шише?
Наречете ме глезла и каквато искате обаче към момента не мога да си представя, че нон стоп ще бъда до бебето с гола гърда в готовност да кърмя. Може би първият месец да, но после...  Отделно навън няма никакъв шанс да се разголя и да давам да суче, а не виждам как ще стане да успяваме да излизаме И да се прибираме между храненията при положение, че отначало ядът през 2-3 часа 🙄
Ей за такива неща се чудя аз. Може и друго да стане като се появи, но към този момент съм почти убедена, че няма да мога да понеса такова нещо...

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 23:22 от Lemons

# 498
Лимонче, може и да не се отбие. Моето си караше няколко месеца на сукане плюс дохранване без да се отбие. Ползвах шишето на медела, незнам дали има значение, уж наподобява сукането.
А за кърмене навън и аз не се престрашавах на публични места, но се оказа, че по центъра на града ни има няколко стаи за кърмене и просто се отбивахме през 3 ч в тях с приятелката ми да нахраним бебета и си продължавахме разходката.

# 499
Все съм се чудила дали да си купя такова покривало за кърмене на открито или ще ме е срам и няма да мога навън. Рядко съм виждала майки да кърмят така навън и се чудя, ако се кърми така навън дали ще е странно.

# 500
Аз нямам стрии имам от пубертета то те не се личат много,като си върна формата още повече. Мажа се с био олио, кокосовото масло само омазнява  но не хидратира особено (това съм го споменавала) Зълва ми кърмеше с такова покривало ,тя живее в чужбина и не и беше странно,въпреки че нищо не се вижда и изглежда удобно но ако трудно бебето закусва както беше при мен това не би ви било полезно. И аз се чудя как ще е с разходките но ще видим дали изобщо ще може да излизаме. Помпата я ползвах за цедене изцяло. Не съм носила в болницата но този път може и да ми се наложи

# 501
Здравейте!

Lemons, не те познавам лично, но си мисля, че малко или много ще си промениш решението с "постоянното" кърмене. Според мен е много по-лесно да дадеш да суче (на мен изобщо не ми пукаше къде кърмя - не се вижда гърдата по принцип като се закриеш леко, с шалче примерно). Не е по-лесно (според мен!) да се цедиш, да слагаш в шише, да носиш, да претопляш или пък да носиш мляко на прах, да смесваш по пътя с топла вода и т.н. Не знам на колко беше сина ми, но макс. след 2 месеца кърмене, кърменето траеше около 5-7 минути, супер бързо и безпроблемно ставаше. Разбира се става дума, ако всичко е наред с кърменето. Но всяка от нас ще види как ще е и ще си прецени и ще се нагоди. Сигурно има и жени, които кърменето не ги кефи и това също е ок. Ние също сме давали (рядко) изкуствено мляко и за щастие бебето нямаше проблем след това пак да си суче от гърдата.

Много са ви готини всичките снимки от последните дни! Lemons, страхотен кадър!

Galeona, вече доста писаха за помпите, но и аз да се изкажа. Joy Аз нямах помпа в началото. Слагах бебето след като се роди на около 2-3 часа да суче (трябва това постоянство, за да разбере тялото, че трябва да пусне кърмата). Родих на обяд и на другата вечер или през нощта се събудих с твърди като камък гърди и горещи - кърмата беше дошла... Преди това е коластрата, която е само няколко капчици/мл на кърмене, но явно е достатъчно за бебето. В началото като ти тръгне кърмата май бебето не успява да изпие всичката кърма, защото коремчето му е много мъничко. В този случай би помогнала помпа за кърмене, но се използва съвсем малко, колкото да се махне напрежението от гърдите. Иначе гърдите си мислят, че щом се цедиш, трябва още повече кърма да образуват. А напрежението от гърдите (от многото кърма) може и с лек натиск с ръка също да се облекчи. Но пък и си е важна и хранителна кърмата особено в първите дни, така че би било жалко да отиде да вятъра... Аз бих направила отново така, че ако ми се наложи, мъжът ми отива до най-близката аптека и си имам помпа след 15 минути...
И аз не съм чувала, че има някакви си размери за помпите за кърмене...

ShukM, и аз винаги съм чувала, че кърмата след секцио слиза по-бавно, но чух наскоро, мисля, че от лекция на консултант по кърмене, че това не е вярно. Слизането на кърмата имало общо с раждането на плацентата, което и в двата случая става малко след раждането на бебето. Но колко е така, да кажат мамите, родили със секцио. На мен кърмата ми тръгна точно ден и половина след раждането (естествено). При секциото може и да трае малко по-дълго, защото май за първи път ти дават бебето часове след операцията (така ли е?) и евентуално не си в състояние да го слагаш на 2-3 часа на суче, ако ти самата не си много добре след операцията.

Моят пъп предната бременност не изпъкна и сега също е далееееч от изпъкване. Все си мисля, че има нещо общо с килограмите (началните?) . Аз започнах не много фина. Я да кажат мамите с повече килограми - има ли някоя с изпъкнал? Или пък слаби с далеч от изпъкнал? Joy

От 1 седмица ми се яде постоянно... Expressionless Хубавото е, че обаче хич не съм наддала за тази седмица, може би бебето в момента много черпи от мен. Нямам търпение за утрешния преглед!! + за първи път записване на тонове Heart Eyes (28+6).

Моите гърди бяха по-пълни до към 20 седмица, сега са почти като преди бременността. Мисля, че за кърмещите поне 1 размер по-големи сутиени ще ви трябват, дори 2 големини евентуално, май е индивидуално... Но не купувайте сега много наведнъж, за да не се окажат после ненужни...

Лека вечер и сладки сънища! HugKissing Heart

# 502
Аз вече сериозно почвам да се притеснявам и за килограмите. Не само от естетическа гледна точка, но и от здравословна.
Досега съм +10кг, което АГ не е коментирал, така че предполагам е в някакви нормални граници. Но сега с това застояване и невъзможност за движение е изключително неприятно. За 2 месеца като нищо да кача още 10.
Смятам след последната ФМ другата седмица да почна всеки ден чистене в нас, че да се раздвижвам по някакъв начин. 😄 Иначе я отида до магазина веднъж на ден, я не.

# 503
Аз пък да ви кажа пак за кърменето. Когато бях бременна с каката, идеята за кърмене ми се струваше меко казано гадна. Изобщо, изпитвах някакъв ужас, не можех да си представя да го кърмя това бебе, какво остава навън или на поискване, или още повече, година и отгоре. Обаче като родих, гушнах я и неонатоложката ми каза - нахрани я, някак всичките ми представи се обърнаха на 180 градуса... Тя си сучеше, а аз усещах, че в момента правя нещо безкрайно правилно и нормално. После спря да ми пука да кърмя навън. Обикновено си намирах някоя закътана пейка, беседка, стаичка...
Лимонче, разбира се, че е възможно да се цедиш и да даваш от шише. От един път в седмицата, примерно, бебето няма да се отбие. Важното е да се чувстваш комфортно и нищо да не е на всяка цена.

# 504
Лимонче за Софармаси - аз поръчах на 17.03.2020 - днес ми звъня куриера за доставка, но ми пратиха имейл, че може да не е пълна поръчката и ако е така в пакета ще намеря допълнителна информация - тоест пратили са ми само нещата, които имат налични.
Peoney за Мустела - аз взех този комплект - но беше намален за около 50 лева, чантата е страхотно допълнение За протектори за количката аз просто измерих размера и гледах с подобен или по голям размер, а ще го подгъна примерно.

# 505
  • София
Когато се роди дъщеря ми, в болницата получих изключителна помощ за кърменето. Направо те я слагаха на моята гърда, но тя нито веднъж не засука и 1 път.
Шишето го смучеше лакомо.
Взех си силиконови зърна, тях веднага засмукваше. Просто явно усещането за кожа не й харесваше.
Станах прецедент в малката Вита (2012г), защо бебето иска силикон, а не гърда.
Викнаха ми и консултант (платен), бебето не че не искаше да суче, а не искаше гърда.
След това се наложи да стои 24ч под лампа за жълтеницата, което естествено прекъсна процеса. Аз цедях и даваха кърмата ми, изобщо жените изключително много се занимаваха с мен и моето отчаяние с кърменето но не и не!
В къщи продължихме около месец със силиконовите зърна, но почна да се налага дохранване. С тези зърна не може добре да се стимулира лактацията, аз постоянно се цедях, за да стимулирам.
Бях яко в депресия заради кърменето, не се хранех. Съответно се сещате, че кърмата намаляше още повече, ревях по цял ден, сънувах че кърмя.... беше АД!!!
Когато видях, че бебето просто е гладно, а аз се тръшкам, почнах естествено да го храня с АМ. Бебето доволно, спеше си, нямаше колики, абе бебе мечта, а аз по цял ден на леглото ревях, пропилях месец и половина, не си починах, не почувствах това хубаво време, не се насладих на бебето ... изобщо голяма тъпотия.

Тоя път директно се подготвям за хранене с шише. Въобще няма да се кумя да давам ако виждам, че бебето не иска да суче или не се нахранва добре. Ако ми се падне бебе с желание, ще кърмя колкото мога, но да рева и да се тръшкам ако нямам достатъчно, да пия някакви отвари и да съм 24ч на помпата - няма да стане. Искам да си съхраня и психиката Simple Smile
За мен и моя опит кърменето не е естествен процес. Бях ходила на много лекции и на Хедра даже, всиЧки казваха - слагате бебето на гърда.... еми слагаме ама моето не можех да го сложа. И като още след “слагате бебето” при мен не ставаше, кърменето се превърна в неестествен процес равен на мъка.
Ако това бебе смята сученето за естествен процес, няма да го спирам Simple Smile
Навън честно казано не ми пречи да кърмя, особено си представям - бебето реве. Ние сме на 1км поне от нас... а бебето се къса от глад. Въобще няма да му мисля, то ти идва от вътре. Е, ще гледам да съм по паркче или храдинка дори и примерно зад някой блок.
Не смятам, че за едно кърмено бебе би бил проблем чат пат някой да го храни с шише, ако на нас ни се налага да ни няма. Със сигурност ако имам някаква работа няма да летя през 2-3 часа насам натам.
Нооо да знаете, че около мен бебетата които ги кърмят масово шише не искат. Плюят ги!

Та това е моя опит, ще видя първо бебето какъв чешит е, ако не иска да суче няма да му се мъча и трогвам много. Ако иска, ще правя необходимото, ще съобразявам храненето и да се надяваме да имам кърма с моя режим. Simple Smile

В случая в болницата аз ще взема задължително помпа (ако се наложи бебето да е под лампа, моите гърди ще имат нужда от помпа). Ще взема и стерилизатор, защото ако не стерилизирам трябва да хвърлям млякото, което в първите дни е най-важно и най-качествено (коластра+преходно).
Естествено, че ако суче въобще няма да се занимавам с цедене, но ако не суче ще държа да му дам моето мляко поне в началото Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 09:17 от Brayda

# 506
Гуд морнинг, чикс!

Амелие, даваш супер ценни съвети и мнения за кърменето. Hug Много внимателно чета коментарите ти. Със сигурност, по-нататък, ако се наложи, ще се обръщаме за съвет към теб Blush Аз имам голямо желание да кърмя, но както казваш - не на всяка цена. В кърменето са включени двама (мама и бебе) и двамата трябва да са добре с това.

Деси, мен моя АГ вече ме пита и аз му казах, че ще си раждам при него. Но, ако не смяташ да раждаш при следящия те доктор, като ти издадат 45-дневния болничен преди термин, може да си поискаш документите и да ги занесеш при този, при който искаш да раждаш. Като повечето искат да се направи една консултация преди раждането, за са разгледат документите и да се запознаят със случая.

Лимонче, никак не съм компетентна по въпроса, който си задала, но за кърменето навън, аз примерно не съм срамежлива и бих давала на бебка да суче и като сме на разходка. Просто ще си взема удобна дреха за кърмене и някакъв по-лек шал (или покривало, каквото е показала Мардина), за да се покрия. Това е само като идея, ако се притесняваш. А и като съм виждала жени, които кърмят, повечето хора, щом видят нещо такова, моментално извръщат глава, за да не смущават майката.

Фрест, аз бях слаба преди да забременея, но сега съм вече +9 кг отгоре и за момента, пъпът ми няма намерение да изпъква. Нищо, че понякога го усещам доста напрегнат. Всеки път, когато бебето натисне по-силно и си мисля, че направо всеки момент ще изхвръкне Joy
Благодаря и за съвета за размера на сутиена!

Галеона и аз се притеснявам точно поради същите съображения. Никакво движение и голям апетит. Тъкмо си мисля днес уж малко да се ограничавам, че ако продължавам да се храня като мъж, който е 90 кг, накрая и аз ще стана толкова.

И така, написах ви, сега отивам да закусвам... Нещо пълноценно ще опитам, поне да не са празни калории. Simple Smile

# 507
  • Варна
Добро утро Simple Smile
Абе, то е ясно, че гладно няма да го оставя детето по един или друг начин ще го нахраня. За сега съм категорична, че няма да си покажа гърдите навънка, не е от срам затова, че някой ще ме види гола, просто не съм от хората, които приемат този процес за нещо нормално, което се прави пред хора. Нали е интимно между майката и детето, даже (пак ме убийте с камъни, ако искате), но на мен лично ми е било неприятно и неловко, когато съм виждала жени да кърмят...  Аз Пламъче , съм по-скоро от тези, които си описала дето си обръщат главата на другата страна, затова не си го представям. 😂 Ще видим, да не ръся глупости сега преди да ми се е случило. Каквото стане...
Аз съм вече +13 кг! И мен ме притеснява по-скоро здравословното ми състояние, отколкото как ще ги свалям. Аз си знам, че ще се мотивирам за спорт, щото съм такава. Просто това задъхване от най-малкото нещо според мен е обвързано с килограмите. То и за самото раждане, доколкото ни обясни лекаря, не е хубаво да си много килограми в плюс. 🤔

# 508
Тези покривала са супер удобни, има такива в горната част с метална скоба и така спокойно влиза въздух от горе и мама може да гледа бебето, докато го храни.

На мен ми се е налагало да седна на бордюра и да я накърмя, изобщо не ми е правило впечатление, претръпва човек.

# 509
  • София
Покривалата са ок до едно време спред мен, мисля около 4-5м бебето става супер любопитно, едва засуква и се дразни ако е покрито с нещо (поне доста бебета са така около мен), става си една борба Simple Smile Същата борба я има и с шишето разбира се. Бебето хем е гладно, хем не иска, хем му е интересно да гледа, хем реве от глад, но не засуква...!?!? Върви им се чуди. Имат периоди и кризи, но хубавото е, че всеки период наксимум 2 седмици Simple Smile
Доста приятелки ползваха колите си също.

Общи условия

Активация на акаунт