Испания

• 43 933
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • някъде под слънцето...
Помислено, неодомислено.
Защо ние трябва да се заклеваме, след като в този момент не получаваме националност.
Обясних на служителката, че това е най лицемерната клетва в живота ми и не мисля да я спазвам, но ще я положа заради дъщеря ми.
Тогава поне беше по официално.
Сядаш зад маса, знаме, служителя я чете стържествен глас, ти кимаш и после подписваш
Не е като последните години, само подписваш на коляно и четеш у дома какво си подписал Simple Smile .
А най голямата глупост е, че ако имаш брак в България, трябва да ичакаш да ти го признаят и впишат в рехистро сивил .А това се точи с години.
Чудя се дали да не се резведем по бързата процедура и после направо да сключим брал тук, със сигурност ще стане по бързо, отколкоро признаването ма акта за граждански брак от България.

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 15:29 от sl

# 376
Здравейте,
искам да попитам някой подават ли е до Нап декларация за отказ преустановяване на осигуряването си в България преди да напусне страната. В случая имам една приятелка, която ще се мести в Испания и иска предварително да си уреди нещата, за да не й стоят задължения и после да изисква документи от Сегуридад социал.

# 377
  • Мадрид / София
Аз не, но напуснах Бг преди 21г. Сега не знам как е.

# 378
  • някъде под слънцето...
Да преди доста години, подадохме подобни декларации.
Когато бяха начислили такива, въпреки, че не живеем в България.Искаха фотокопие от паспорт или справка от полицията за датите на напускане  и влизане на България.
Но това на орактика след 2007, влизането ни в ЕО е невъзможно и не доказва нищо
Между другото предполагам, че  на деца  с българско гражданстви, независимо къде са родени и къде живеят , при навършване на 18 започват да им се начисляват  здравни осигуровки и срават скъжници на България.
После трябва да ходят са соказвар, че са учили или са се осигуряеали другаде.

# 379
Аз не съм подавала нищо в НАП... и аз съм от 21г в исп.. дано не стане проблем

# 380
Благодаря, да този вариант с натрупването на задължения и после доказването че човек се е осигурявал в друга държава членка още го има. Но понеже има вариант за подаване на декларация преди напускане също реших да попитам:hibiscus:

# 381
  • някъде под слънцето...
Провери си осигурителния  сратус в НАП.
На нас ни бяха начислили едни пари и трябваше да доказваме, че сме били над 180 дни в годината извън България.
За протокола също  сме тук от  20+ години.

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 19:09 от sl

# 382
  • Mediterraneo
2015 година дойдох, не се подава вече декларация за преустановяване на осигуряването. Един вид, продължаваш да натрупваш задължения. В един момент, когато решиш, си вземаш модел Е104 от съответната страна- членка и си "извиняваш" отсъствието от здравното осигуряване в Бг.
Обаче. Ако ще продаваш имот в Бг, трябва да нямаш задължения към НАП, което налага междувременно да подадеш декларация и Е104 в НАП, да го имате предвид.

# 383
Провери си осигурителния  сратус в НАП.
На нас ни бяха начислили едни пари и трябваше да доказваме, че сме били над 180 дни в годината извън България.
За протокола също  сме тук от  20+ години.

Тя няма задължения към Нап, но просто се чуди дали да подаде тази декларация преди напускането си точно, за да не й се начисляват задължения и после да трябва да доказва че я е нямало. Аз също наистина видях, че може да се подава това уведомление но...

Тарталета, може би и при нея ще стане така. Благодаря! Simple Smile

# 384
  • Mediterraneo
Освен ако отново не са променили нещата след 2015, няма да има друг начин.

# 385
Предполагам, че става въпрос за декларация за напускане на страната чл. 40а ал.1 от ЗЗО. С тази декларация ви свалят от системата и спират да се трупат здравни осигуровки.

# 386
  • Mediterraneo
Нямам представа за какво точно става въпрос. В НАП категорично ми заявиха, че преди напускането на страната не е необходимо да правя нищо и не приеха никакви декларации и заявления. Бях попълнила някакви, може и такава да е била, вече не помня.

# 387
  • някъде под слънцето...
Нямам спомен как точно се води декларацията, нямам спомен и коя година беше, но дъщеря ми беше на малка, максимум на 3  години значи  най късно към 2007.
Бяхме за отпуската в България и вече бяхме заличили  начисленито.
Познати ми казаха да мина през НАП да подам декларация, за да извадят от системата и да не начисляват автоматично осигуровки.
Проверявали сме в сайта на НАП излиза , че не дължим нищо, но сме с временно спрени здравни осигуровки.

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 22:09 от sl

# 388
А дали има значение дали си работил някога в БГ... аз не съм...

# 389
  • Mediterraneo
Едва ли, здравни осигуровки плащат и безработните в Бг Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт