Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 834
  • 766
  •   1
Отговори
# 330
Цитат
Но ако не е така, да си намери как да допълни осигуровките до 12 месеца и тогава да се регистрира за минимално.
И той не знае.От две раб.места има накъсано по дати.Някой казал,че се брои всеки ден.Друг,че нямат значение дните,а месеца.Дори да си работил 20 дни от месеца.Примерно.По едната схема,месечната,покрива 12м.По другата,ако е ден за ден не стигат някакви дни.Това ми беше интересно:При отказ сега,после не можел да кандидатства 3год.Това ми се вижда нелогично.То може в следващите години и да не го съкращават и да не се стига до регистрация.Просто това твърдение ме озадачи.Днес,утре ще знам докъде е стигнал и ще пиша тук.
Много благодаря на всички включили се с отговори!

# 331
Броят се дните.
Примерно има общо, от двете места, 11 месеца и 17 дни.
Не са пълни 12 и не може да получи обезщетение.
А за отказа също не разбирам как ще влияе на правилото за 3 години, ако сега не получава обезщетение?

# 332
Моята най-добра приятелка остана без работа. Има регистрация в БТ и получава обезщетение от НОИ. Пълна борса от която остават 10 месеца. Тя има възможност да работи на граждански договор за 220 лв месечно. Ще й спрат ли изплащането на обезщетение от НОИ и дали трябва да се декларира някъде този нов договор. Благодаря!

# 333
Моята най-добра приятелка остана без работа. Има регистрация в БТ и получава обезщетение от НОИ. Пълна борса от която остават 10 месеца. Тя има възможност да работи на граждански договор за 220 лв месечно. Ще й спрат ли изплащането на обезщетение от НОИ и дали трябва да се декларира някъде този нов договор. Благодаря!

Има право да работи на граждански договор, ако получава възнаграждение, при което след приспадане на 25% минимално признати разходи (МПР) остатъчната сума е по-малка от минималната работна заплата. С други думи може да работиш за около 800 лв. на месец, без да ти спират обезщетението. Като се приспаднат 25% се получават 600 лв. На тези 600 лв. се дължи 10 % данък към държавата (в нейния случай дължи данък на сумата, която се получава, като се извадят 25% от 220 лв.) Този данък може да си внася самостоятелно, а може да го плати за нейна сметка и възложителят по гражданския договор.
Единственото неясно за мен е, дали ако плащаш данъка самостоятелно, се плаща с ГДД - т.е. догодина, или на всяко тримесечие.
Гражданският договор не се декларира нито пред НОИ, нито пред НАП. Той е само за документацията на фирмата, към която работи.

За хора, които не са на борса и получават повече от МРЗ (след приспадане на МПР) се дължат социални осигуровки (двустранно).

# 334
  • София-Младост
Данък самостоятелно могат да плащат само СОЛ. На физ.лица се удържа и внася.

# 335
SamoDiva, благодаря за изчерпателния отговор!

# 336
  • Велико Търново
Още си чакам решението, в сайта на НОИ пише само " в 14–дневен срок", явно са работни, защото календарните при мен изтекоха, а празниците удължават периода. При 14 работни дни при мен срока изтича на 27.04., надявам се дотогава да имам решение.
Имай предвид, че може да се наложи да чакаш и повече обаче:
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=147150
Виж параграф 5 или 6 дали ти харесват

Чл. 3а. (1) При обявено извънредно положение по чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България:
1. нормативно определените срокове, предвидени за осигурените лица и пенсионерите, във връзка с прилагането на част първа, глави четвърта – осма спират да текат;

# 337
имам излязло решение, обезщетение по 9 лв на ден, предполагам се заплащат само работните?

# 338
имам излязло решение, обезщетение по 9 лв на ден, предполагам се заплащат само работните?
Да, само работните дни се заплащат.

# 339
колко дена го почака решението?

# 340
колко дена го почака решението?
21 /общо/ не съм ги смятал с почивните

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 23:53 от teo85

# 341
на сайта на Нои С пик пише отпускам от 01.04 до 30.11 - демек 8 м.

но не пише сумата. а и мейл още нямам.

кога през Май може да се очаква превод?

# 342
на сайта на Нои С пик пише отпускам от 01.04 до 30.11 - демек 8 м.

но не пише сумата. а и мейл още нямам.

кога през Май може да се очаква превод?
цъкна ли на актуално състояние? там изписва сумата

# 343
На 15-то число се изплащат обезщетенията.

# 344
имаше 2 опции за клик - едното ne izkarwa ni]o. drugoto ОТПУСКАМ.

сега пък не ми се отваря сайта.

Състояние на регистрацията "Проект на разпореждане ОТПУСКАМ"

а на другия клик Разпореждания - няма издадени разпореждания пише.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 14:28 от regar

Общи условия

Активация на акаунт