Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 854
  • 766
  •   1
Отговори
# 315
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Благодаря!
Те и заплатата за март не са ми превели, а по договор е до 10 число. Питах кога ще я дадат, но нямам отговор. Чудя се да се правя ли на коректна и да предупредя, че ще подам жалба в ИТ, или да изчакам да дойде май и направо да подавам жалба без предупреждение. Пък май дължат лихва за периода, през който не е изплатена заплатата Simple Smile И доколкото четох, има някаква неустойка при забавяне на трудовата книжка. Ще забогатея Simple Smile

# 316
Да, тъкмо ходих да чета в сайта на НОИ, 12 месеца пише, което е супер.
Благодаря! Питам за близък,който е притеснен.Освободили са го по чл.325,ал.1,т.5 .Раз.бирам и че ще може да си го вземе и че члена няма значение.Благодаря ви.

# 317
Сега ме хвърлихте в размисъл.
Ако си бил.на голямото обезщетение от Нои и не са минали три години до момента на следващо съкращение,няма как отново да сте на пълно обезщетение.Мисля, имате право на малкото,което е 4 месеца по 9лв на ден.

# 318
  • София-Младост
Ами така е. Трябва да ги има тези 12 месеца.
Да не се регистрира изобщо сега на борсата, за да не си прецака 3-те години.
КСО чл.54б, ал.4
Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

Тя не е имала право тогава!

И за това, дето се чудите 6 ли е, 12 ли е, също е вписано в КСО:
54д, ал.5  Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4 или трудова дейност по законодателството на друга държава, която бъде преустановена след по-малко от 12 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяването период, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок по неуважителни причини, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението.

# 319
Ала-Бала, така е, за минималното.
Но ако сега се регистрира, следващо право на пълно обезщетение ще е след 3 години чак.
Това имах предвид. Ако има малко време до тези 3 години от предходната регистрация, да не ползва минимума сега.
Не знам също дали може да се регистрира само на БТ, или това се счита за регистрация по принцип и важи и за обезщетението?

# 320
само БТ не важи за обезщетението.

# 321
  • София-Младост
DeVa®
Не съм съласна, затова и написах в червено част от текста. Тя не е имала право на обезщетение (на никакво) предишния път. Защо сега отново да я лишават и от това и право?
Има разлика м/у право на обезщетение и просто да се регистрираш като безработен в БТ, според мен.

# 322
на бт човек се регистрира защото това е куха институция, която иначе не би съществувала (официална версия - за да покаже че си търси работа).

регистрирането не означава че търсиш и обезщетение. регистрираш се защото е задължително.

# 323
Ала-Бала не знам за коя "Тя" говориш, аз коментирах случая на Силвърстоун, за неин познат.
Той нямал 12 месеца стаж за последните 18 и по тази причина няма право на обезщетение, минимално.
Но ако има малко време до навършване на 3 години от последната регистрация, е добре да изчака, да започне някъде работа и като станат 3 години, може да го съкратят, за да ползва не минимално, а пълно обезщетение.
Но ако не е така, да си намери как да допълни осигуровките до 12 месеца и тогава да се регистрира за минимално.
Надявам се сега да е по-ясен казуса, по-точно моето обяснение.

# 324
  • София-Младост
Ала-Бала не знам за коя "Тя" говориш, аз коментирах случая на Силвърстоун, за неин познат.
Той нямал 12 месеца стаж за последните 18 и по тази причина няма право на обезщетение, минимално.
Но ако има малко време до навършване на 3 години от последната регистрация, е добре да изчака, да започне някъде работа и като станат 3 години, може да го съкратят, за да ползва не минимално, а пълно обезщетение.
Но ако не е така, да си намери как да допълни осигуровките до 12 месеца и тогава да се регистрира за минимално.
Надявам се сега да е по-ясен казуса, по-точно моето обяснение.
Извини ме, останах с впечатление, ча Дама от морето е попитала.

Мислиш ли, че има право на обезщетение, ако няма изискуемите месеци с вноска за ТЗПБ? Дори  и да са минали 3 години от предходното упражняване на право?
Аз - не.
Самият въпрос е зададен, сякаш чут някъде, някой друг нещо отговорил...

# 325
16. Ред за отпускане, изплащане, изменяне, спиране и прекратяване на паричните обезщетения за безработица, както и за възстановяване на добросъвестно и недобросъвестно получено парично обезщетение за безработица:

Паричните обезщетения за безработица се отпускат, изменят, отказват, спират, прекратяват, възобновяват и възстановяват с разпореждане на длъжностното лице, на което е възложено ръководството на осигуряването за безработица или друго длъжностно лице, определено от ръководителя на териториалното поделение на Националния осигурителен институт. Разпореждането се издава в 14-дневен срок от приемане на заявлението или от деклариране на съответните обстоятелства.

и какво правим сега? всеки си прави каквото си иска май!

# 326
  • София-Младост
regar
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=147150
Виж параграф 5 или 6 дали ти харесват

Чл. 3а. (1) При обявено извънредно положение по чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България:
1. нормативно определените срокове, предвидени за осигурените лица и пенсионерите, във връзка с прилагането на част първа, глави четвърта – осма спират да текат;

# 327
Сега ме хвърлихте в размисъл.
Ако си бил.на голямото обезщетение от Нои и не са минали три години до момента на следващо съкращение,няма как отново да сте на пълно обезщетение.Мисля, имате право на малкото,което е 4 месеца по 9лв на ден.
Явно не четете внимателно. Била съм регистрирана скоро, но БЕЗ никакво обезщетение, само за да ми търсят работа. То по тази логика и ако си бил работещ и си се регистрирал за да ти търсят работа, защото не си доволен от настоящата, пак няма да имаш право на обезщетение. Обезщетение съм получавала последно преди шест години. Порових се, навсякъде пише "три години от упражняване на последното право за обезщетение за безработица". Още си чакам решението, в сайта на НОИ пише само " в 14–дневен срок", явно са работни, защото календарните при мен изтекоха, а празниците удължават периода. При 14 работни дни при мен срока изтича на 27.04., надявам се дотогава да имам решение.

# 328
супер. значи ще почакаме 2 месеца решенията. то и без това НОИ няма пари, та нещата се навързват.

# 329
Мислиш ли, че има право на обезщетение, ако няма изискуемите месеци с вноска за ТЗПБ? Дори  и да са минали 3 години от предходното упражняване на право?
Аз - не.

И аз не.
Нали още в първия коментар съм написала, че трябва да има 12 месеца осигуровки за последните 18.
А той ги няма, не му достигат дни или месец, не знам точно.

Общи условия

Активация на акаунт