Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 858
  • 766
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Дама от морето, на мен служителката от НОИ ме уведоми за 6-те месеца, когато се отписвах от борсата. Дори го намерих за логично като срок, тъй като масово изпитателните срокове са по 6 месеца. Обясни ми също така, че мога да си възобновя правата на борсата без значение дали аз напускам или фирмата ме освобождава.
Сега ме вкарахте в размисъл. Дано не съм подвела с погрешна информация.

# 301
  • София
12 мес е срока за ползване на остатъчно обезщетение при започване на работа. Няма значение по кой член е прекратено правоотношението и по чия инициатива.
През 2015 г беше 9 мес и след това го промениха, ако не греша от 01/01/2018 г.

# 302
Да, тъкмо ходих да чета в сайта на НОИ, 12 месеца пише, което е супер.

# 303
Я да видим някой чувал ли е подобен казус,че на мен ми е съмнителен.Чух го от друг човек и не знам дали е вярно, и дали някой не лъже.Ако си пуснеш документите за обезщетение и не ти стига стаж,освен,че не получаваш пари,нямаш право в следващите три години да кандидатстваш пак.Звучи ми много нелогично.Има ли такова нещо?

# 304
  • София
Според вас кое е по-удачно:
Да минеш на 4 часа (осигуровки и т.н. ти вървят) но без ясно бъдеще дали ще се нормализират нещата и да си на пълен р.ден.
- или да се разбереш да те освободят по ХХ член - след което да получаваш обезщетение (80% от брутото средното от  24мес назад ли беше?) Колко години стаж трябват за да е 12месеца? Тези 9-12мес върви ли стаж стаж или Здравни осигуровки?

# 305
Я да видим някой чувал ли е подобен казус,че на мен ми е съмнителен.Чух го от друг човек и не знам дали е вярно, и дали някой не лъже.Ако си пуснеш документите за обезщетение и не ти стига стаж,освен,че не получаваш пари,нямаш право в следващите три години да кандидатстваш пак.Звучи ми много нелогично.Има ли такова нещо?

Как не ти достига стаж?
Може ли по-ясно да обясниш за какво става дума?

# 306
в момента най-доброто си е съкращението + изплатено обезщетение от работодателя.

12 м. май ползват хората с над 11 г. стаж. Поправка - над 15 г.

сумата всъщност е 60%.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 13:26 от regar

# 307
12 месеца са за хората с над 15 години стаж. Ако минете на 4 часа и след време пак се стигне до освобождаване, това сваля размера на обезщетението.

# 308

Как не ти достига стаж?
Може ли по-ясно да обясниш за какво става дума?
Човека не е работил 12м.през последните 18м.Не му стига за малко.Съкратен е.Казали са му или да работи някъде за дните,които не му стигат,или дори да го наемат фиктивно.После да кандидатства.Защото ако сега му откажат парично обезщетение,следващите 3год.,няма да има право на такова дори да му стигат месеците.

# 309
Ами така е. Трябва да ги има тези 12 месеца.
Да не се регистрира изобщо сега на борсата, за да не си прецака 3-те години.

# 310
на БТ май ще му трябва да е регистриран. а в НОИ не.

няма причина д ане може в следващите  3 г. дори да се пробва в НОИ те ще му откажат и толкоз.

# 311
Сега ме хвърлихте в размисъл. Бях регистрирана в Бюрото по труда преди два месеца, но без да получавам обезщетение. Това значи ли, че сега ще ми откажат обезщетение, заради регистрацията, въпреки,че не съм получавала обезщетение и не съм подавала заявление в НОИ? Къде мога да го прочета това, търсих в сайта на НОИ, но нищо такова не открих? И този срок от 14 дни, предполагам е 14 работни дни?

Това намерих в сайта на НОИ:
Въпрос: Има ли право на ПОБ лице, което е имало отпуснато обезщетение преди по-малко от три години?

Отговор: Безработните лица, придобили право на обезщетение преди изтичане на три години от предходно упражняване на това право, получават минимален дневен размер на обезщетението за период от 4 месеца.

При отпускане на парично обезщетение за безработица преди изтичане на 3-години от предходно упражняване правото на парично обезщетение за безработица, 3-годишният период се определя от датата на отпускане на предходното обезщетение.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 00:50 от Дама от морето

# 312
зависи от това в какъв срок лицето следва да поиска обезщетение от нои, след като се е записало на бт.

# 313
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Здравейте,  заради пандемията има ли увеличение на срока, в който работодателят е длъжен да оформи трудовата книжка при прекратяване на договора или пак си е същия?

# 314
  • София
Не, няма. Длъжен е да ти връчи всички документи в последния работен ден.

Общи условия

Активация на акаунт