Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 861
  • 766
  •   1
Отговори
# 285
  • 1st floor
Или удържат парите от съдлъжници и поръчители. Банката не се интересува от кого ще си вземе парите. Имам бивша колежка, години наред плащаше кредит на бившия си съпруг, който теглил кредит, направил и две деца, после тя се развела с него, а той направил още две деца на друга и нито на едните, нито на другите плащаше издръжка. И понеже се водеше, че няма доходи, а кредитът е теглен по време на брака им, удържаха от колежката ми. Затова години наред я осигуряваха на четири часа, а другото си го взимаше на ръка, иначе децата и оставаха гладни.
А това решава ли проблема? Не се ли трупат лихви?

По темата - аз още си чакам решението от НОИ. Дано тази седмица вече имам платени осигуровки за март.

# 286
Непокорна, и аз още си чакам решението, на шести подадох документи. Подозирам, че решение ще имам едва другата седмица.
По казуса с кредитите, това не решава проблема, но ако плащаш заради някой друг, за теб решава проблема, поне временно. В случая с колежката ми, той най–после започна работа и му удържат парите. Лихвите да си ги плаща, който не е мислил.

# 287
  • Пеликания
Някой дали случайно знае дали тези месеци в ИП ще ги вземат под внимание. Става въпрос за това, че аз от октомври съм безработна и сега април ми изтичат 6-те месеца, през които имам право на прекъсване. Преди това имах право на обезщетение, но не се възползвах, защото щеше да е мин. и си търсих друга работа. В средата на март трябваше да замина за Нидерландия, но поради ситуацията нямаше как да стане. Предполагам, че НОИ са тези които решават това.

# 288
1) няма ли закон според който НОИ имат 14 дена да решат за обезщетението от датата на подаване на заявлението?

# 289
Здравейте.Имам следния въпрос.Когато човек е бил на обезщетение от НОИ поради съкращение и го е прекъснал за да запомне нова работа, колко време трябваше да не се надвиши преди следвашо съкращение за да имаш правото да си получиш остатъка от обезщетението?Предполагам дават остатъка,а не запомва да тече отново...Благодаря предварително.

# 290
Здравейте.Имам следния въпрос.Когато човек е бил на обезщетение от НОИ поради съкращение и го е прекъснал за да запомне нова работа, колко време трябваше да не се надвиши преди следвашо съкращение за да имаш правото да си получиш остатъка от обезщетението?Предполагам дават остатъка,а не запомва да тече отново...Благодаря предварително.

12 месеца не трябва да надвишаваш на новата работа, но не знам ако сам напуснеш (или по взаимно съгласие), дали ти се запазват правата за остатъка от обезщетението. Нека някой по-запознат да потвърди.

# 291
  • София
има ли някой със излязло решение, регистрирах се на 1 април и не знам имам ли повод за притеснение или е заради ИП?

# 292
затова питах дали нямат 14 дневен срок.

# 293
  • софия
Аз се регистрирах в София в БТ директно на 03.04 и все още нямам отговор. Проверявах в сайта на Нои, пише че са ми приете документите, но Разпореждане нямаше днес до обяд.
Иначе дата са ми дали през юли, това означава че не трябва да ходя на подпис дотогава, нали?

# 294
И моята дата за подпис е през юли. Не знам дали има 14-дневен срок за издаване на разпореждане, но нали трябва да са внесени осигуровките за предния месец, а срокът е до 25-то число, затова си чакам търпеливо.
Ако си започнал работа и после искаш да се възползваш от възстановяване на обезщетението, няма значение по кой член си освободен, дори и по взаимно съгласие, пак имаш право. Възползвах се от това през 2014 г., но тогава срокът беше 6 м., а не 12. И да, получаваш си обезщетение за оставащия период, същата сума.

# 295
  • 1st floor
Аз се регистрирах в София в БТ директно на 03.04 и все още нямам отговор. Проверявах в сайта на Нои, пише че са ми приете документите, но Разпореждане нямаше днес до обяд.
Иначе дата са ми дали през юли, това означава че не трябва да ходя на подпис дотогава, нали?
Къде в сайта на НОИ се вижда, че са приети документите?

# 296
  • София
Предполагам, че с ПИК код човек може да види.
Моя позната се регистрира в БТ Младост, началото на април.
Казали са и, че вероятно ще се забавят с  писмото поради наплива.
Щели да го изпратят в пощата препоръчано, с обратна разписка.

# 297
Непокорна, в сайта на НОИ с ПИК код, е-услуги, обезщетения за безработица.

# 298
  • София
6 месеца, не са 12, както някой написа. Аз съм в подобна ситуация. Тъкмо ми изтичаше изпитателният срок от 6 месеца и ме освободиха. Имам 5 оставащи месеци на борсата.

# 299
Тонка, през 2014 бяха шест месеца, но сега вече няколко пъти срещам коментари, че периодът е 12 месеца, вероятно има промени.

Общи условия

Активация на акаунт