Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 826
  • 766
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, съкратиха ме на 27.12.2019. На 15.01.2020 отидох да си взема последната заплата за декември месец 2019. Съответно на 16.01.2020 се записах на борсата. На 7.2.2020 си взех от НОИ документа колко ще получавам. На него пише за 4 месеца с посочена дата 27.12.2019- 16.04.2020. Малко съм объркан тъй като последно взех април месец , но това е третият път който получавам обещетение, да разбирам ли , че май месец трябва да получа пак въпреки документа от НОИ в който се казва до април месец?

# 376
  • София
През май се изплаща сумата за април.

# 377
Здравейте, съкратиха ме на 27.12.2019. На 15.01.2020 отидох да си взема последната заплата за декември месец 2019. Съответно на 16.01.2020 се записах на борсата. На 7.2.2020 си взех от НОИ документа колко ще получавам. На него пише за 4 месеца с посочена дата 27.12.2019- 16.04.2020. Малко съм объркан тъй като последно взех април месец , но това е третият път който получавам обещетение, да разбирам ли , че май месец трябва да получа пак въпреки документа от НОИ в който се казва до април месец?
На 15 май ще ви преведат обезщетението за април, до 16.04. са 12 работни дни, като си знаете размера на дневното обезщетение, можете да изчислите предварително колко пари ще получите. Защо сте чакали да получите последната заплата и чак тогава сте се регистрирали на борсата? След връчване на заповедта за освобождаване имате седемдневен срок, за да се запишете в Бюрото по труда, заплатата може и после да се получи.

# 378
Как се изчислява обезщетението за осигурявани на 4 часа?

"Ако сте работили на непълно работно време или сте взимали възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, получавате обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото ви се."

Как се тълкува горното обяснение - вземат 50 % вместо 60% от среднодневното на брутото си, или вземат 50 % от тези 60%?????

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 18:39 от SamoDiva

# 379
  • Велико Търново
Така написано, аз го разбирам 50% от вече изчисленото. Обаче пък ми е много чудно защо да е така, при положение че осигурителният доход си е бил наполовина. Размерът на обезщетението се изчислява на негова база, съответно и то още при изчисляването ще се получи наполовина на обезщетението, което би се полагало при осигуряване на пълен работен ден.
Мъгляво ми е положението с осигуряването на 4 часа, затова и не съм вземала отношение по такива въпроси, но сега ми стана странно и не се стърпях Simple Smile
Та, написах само моите си разсъждения, нека не се считат за компетентно мнение.
Другият вариант е "полагащото се" да е обезщетението, полагащо се за осигуряване на 8 часа, ама те как ще го изчислят, след като внесените в НОИ осигуровки са за 4 ч., както и обявеният осигурителен доход. Наистина, много объркващо е написано...

KriS_1986, аз също съм озадачена защо си чакал получаването на последната заплата, при положение че то по никакъв начин не е взаимообвързано с регистрацията, както в БТ, така и в НОИ.
Любопитно ми стана друго, обаче. Прекратяването на трудовото правоотношение е от 27.12.2019., значи 4 месеца обезщетение са до 27.04.2020. Закъснялата регистрация съкращава този срок, но не в края му, а в началото. Т.е. би трябвало обезщетението да е от 16.01. до 27.04. Иначе хич не ми се връзва.
Но така или иначе през май ще ти преведат някаква сума, де. Просто си се самопрецакал с това изчакване от 20 дена.

# 380
  • София-Младост

"Ако сте работили на непълно работно време или сте взимали възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, получавате обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото ви се."

Как се тълкува горното обяснение - вземат 50 % вместо 60% от среднодневното на брутото си, или вземат 50 % от тези 60%?????
Това в КСО къде го пише? От къде е този цитат?

# 381

Това в КСО къде го пише? От къде е този цитат?

За КСО не знам, цитатът е от тук  https://www.pariteni.bg/novini/rabota/kolko-pari-poluchavat-bezr … dKOLAN_jBLQMyuRBQ - абзацът преди третата картинка.

Моя приятелка пита, за да знае дали изобщо да се записва или да кара на неплатена. Ясно е, че от борсата ще получава много мижава сума, както и да се изчислява, но поне са платени здравните и се счита за осигурителен стаж. При неплатения отпуск (тя вече е ползвала един месец) кой плаща здравните осигуровки?

# 382
  • софия
На мен на 24.04 при подадено заявление на 03.04 първо са ми пуснали Разпореждане че отпуснат и веднага след това са го спрели точно заради тази заплата,която трябва да съм получила от работодателя като обезщетение.
Звъннха по телефона понеже в документа не беше написано много ясно и така ми каза служител на Нои да чакам ново разпореждане и да чакам от Юни пари чак Simple Smile.

# 383
  • София-Младост
СамоДива, освен да зададете въпроса към сайта написал го това.

КСО 54б (6) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Лицата, наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващи възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, получават обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащането.

Някой подавал ли е Заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица (ПОБ) на основание чл.54а от КСО с ел.подпис на Евротръст, тези временните? Имам едно питане.

# 384
Ала-Бала, много благодаря за точния член от КСО. Явно от въпросния сайт си правят свободни съчинения, защото са пропуснали нещо съществено, а именно "наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение". Тогава е логично да се получава 50 %.

# 385
  • Велико Търново
Ахааа, то значи въобще не е касаело обезщетение на такива, които са освободени след като са били осигурявани на 4 часа. Така вече може. Иначе нямаше никаква логика.

# 386
  • софия
Би трябвало да получа на 15 юни обезщетение за м. Май.  Хипотетично ако си намеря сега работа и почна евентуално Юни, губя ли ги тези пари или ще си ги получа, понеже е с месец назад и просто други няма да взема през Юли.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 20:11 от vera87

# 387
Нищо не губиш, те се плащат за време дето вече е минало и си била безработна. Ако през юни започнеш работа но не от 1во число, трябва през юли да получиш и за дните от юни, през които още си била без работа. Това в случай че все още не е изтекло обезщетението, разбира се.

# 388
  • Sofia
Утре мисля да ходя да си вадя ПИК на Павлово във високата сграда.
Някой ходил ли е,на кой етаж е,има ли много хора?

# 389
Утре мисля да ходя да си вадя ПИК на Павлово във високата сграда.
Някой ходил ли е,на кой етаж е,има ли много хора?
Пик се вади само в централата на НОИ, или поне така ми казаха в обекта им в район Младост, върнаха ме и казаха до ходя в централата

Общи условия

Активация на акаунт