Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 743
  • 766
  •   1
Отговори
# 645
Може ли да ми кажете нещо за курсовете от борсата? Примерно тези за готвач. Получава се сертификат, има ли някаква полза от сертификата? В смисъл от това, което се научава и предполагам има сертификати с различна "тежест", а преди време бях гледала програмата на един курс пак от борсата с сертификат. От него няма абсолютно никаква полза, почти всеки, който е ползвал компютър може да прави тези неща и абсолютно никой работодател не би изисквал сертификат за такива неща. Изглеждаше ми, че е направен за "отбиване на номера", да изглежда, че е нещо полезно, защото ако не си търсил специално програмата нямаше как да знаеш, че се учат тези неща, а после ако разбереш, че нещата които се учат ги знаеш, ако искаш да прекъснеш трябва да плащаш.
Разбрах, че имало 2 вида курсове, едните са в определени градове. Сертификатите от тези 2 вида едни и същи ли са и еднакви неща ли се обучават? Не съм запозната какви видове и нива сертификати има.
Разбрах, че са около месец и половина (не казват точно) и по 3-4 часа на ден.
Някой ходил ли е на тях?

# 646
  • Sofia
Преди 14год бях на два курса от БТ-фризьорство и компютър.
Първият беше теория и практика,имаше и 3мес платен стаж.Малко третупана работа,само една от курса продължи и започна собствен бизнес.Останалите бързо разбрахме,че не е нашето,но трябваше да го изкараме...беше забавно Blush
С втория беше малко по-отговорно.

Сега ако има възможност бих записала пак някакъв-сладкарство например Grinning

# 647
Тук на този не съм чувала да има стаж. Но те и други неща не ми казаха де.

# 648
  • Sofia
Стажът беше само за трима от курса? Нормален 8ч работен ден.

# 649
Как така само за трима?

И редовно и задължително ли е присъствието?  И колко часа беше? Понеже съм виждала фиктивни провеждания на други неща, само записват присъствие, никой не се явява, даже така ръководителите им казват да правят, а те си вземат пари от Еврофондове, които са дадени с цел да се направи нещо полезно за обществото Frowning
Ако нищо съществено не се учи на тези курсове, не бих искала да ходя или пък, ако от "сертификата" няма полза. Сега се сетих, че съм чувала, че има такива сертификати, които никой не ги взима на сериозно (за което си има много основателна причина)  Anguished

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 18:53 от qwertyy1

# 650
  • Sofia
Да,за трима ,по 3месеца,на минимална заплата.

Ходехме си редовно.Ако има отсъствие трябваше да е по уважителна причина.Аз 2-3 дни най-много да не съм ходила.

# 651
Здравейте, имам въпрос - след спиране на обезщетението за безработица заради обезщетени за оставане без работа за 1 месец излиза ново разпореждане за възобновяване на плащането, което ми се струва некоректно. Обезщетението за безработица е отпуснато от 31.03 и веднага е спряно заради обезщетение от 1 месец от работодателя. Работодателят плаща обезщетение и осигуровки за пенсия за този един месец - 1 ден от март (31.03) и 19 дни от април , т.е. не е платил за последния ден от април. Новото разпореждане обаче възобновява плащането не от 30.04 а от 01.05. Това коректно ли е? Получава се един ден прекъсване в осигуряването. Ако сега се обжалва ще получи ли лицето този месец плащането си за май или трябва да чака ново разпореждане и дали този ден прекъсване има някакво съществено значение за в бъдеще за нещо - пенсия например. Осигуровки здравни така или иначе плаща само, за 1 ден от март и за целия април. Благодаря!

# 652
  • София
Прекъсването няма никакво значение.

# 653
Здравейте,не съм напълно сигурна,че въпроса ми е за тук,но все пак ще го задам и ще съм благодарна ако получа съдействие.

Човек е на борсата с обезщетение до октомври 2020, назначават го на ТД на 26.06,но не му харесва работата и договора ще бъде прекратен във вторник или сряда. В този случай какво се прави,не са минали 7 дни , трябва ли да се уведоми или не е необходимо? Това би ли попречило по някакъв начин на обезщетението?

Благодаря предварително!🙏🏼

# 654
Записва се отново в Бюрото по труда и НОИ в 7-дневен срок. От НОИ ще му възстановят обезщетението за оставащия период.

# 655
Записва се отново в Бюрото по труда и НОИ в 7-дневен срок. От НОИ ще му възстановят обезщетението за оставащия период.

Тоест като се прекрати на 01.07 договора трябва да се отиде до Бюрото по труда и да се съобщи ,че е имало ТД за 3 дни и е прекратен? А обезщетението същото ли ще си остане като до момента или ще се гледа този последния ТД ?

# 656
  • София
Да, отива със 2те заповеди и с тр. книжка.
Обезщетението ще е вече определеното.

# 657
Здравейте, важи ли все още това, че майки с дете до 12 г. могат да ползват платен отпуск с декларация, че няма кой да гледа детето?

# 658
  • София-Младост
Здравейте, важи ли все още това, че майки с дете до 12 г. могат да ползват платен отпуск с декларация, че няма кой да гледа детето?
Къде го четеш нормативно това?

# 659
Преди беше в закона за извънредното положение, сега в закона за здравето дали все още важи?

Общи условия

Активация на акаунт