Трудова борса и обезщетения - 4

• 27 998
  • 766
  •   1
Отговори
# 735
Аз го проиграх това с отписването от БТ и НОИ. До БТ се изпраща мейл с попълнена декларация за промяна на обстоятелствата плюс снимки на договора. Връщат мейл с датата и часа на получаване на документите. До края на деня звъннаха, за да потвърдят че всичко е наред с отписването. В НОИ с пик-кода пък става за по-малко от минута.

# 736
И при мен така беше, без НОИ, бях без обезщетение.

# 737
  • Бургас / UK
Здравейте! Ако съм регистрирана в БТ в един град, мога ли да се подпиша в друг? Благодаря!

# 738
  • София
Да, може. Вчера придружих моя позната за подпис в БТ Младост София. Казали са и, където е удобно - там да ходи. Следващия подпис са го насрочили за 09.09, но тя е предпенсионна възраст. Нито работа, нито курс са предложили.

# 739
Курсовете са предимно за хора със средно и по-ниско образование.

# 740
  • Sofia
Не е точно така...или поне не и преди 15-16год ,когато бях на такива курсове...имаше учители,аптекар,актриса,с ТУ...всички други със средно...

# 741
То преди имаше и програма "Аз мога повече" за работещи, аз завърших курс по Английски, но сега е само за средно образование, висшистите са отрязани.

# 742
Не е точно така...или поне не и преди 15-16год ,когато бях на такива курсове...имаше учители,аптекар,актриса,с ТУ...всички други със средно...
Това е било много отдавна. Последно преди няколко години имаше курсове за хора с висше образование по програмата "Аз мога", оттогава май вече няма. Вече друг е въпросът ако сам пожелаеш да те включат в даден курс, може и да стане, но не ти предлагат ако имаш висше. Бях питала и за курс по английски, отговориха ми, че са само за работещи.

# 743
Те и за работещи са само за средно. И с доплащане.

# 744
При първо явяване в БТ освен трудовите книжки, какви други документи трябва да се носят?

# 745
При първо явяване в БТ освен трудовите книжки, какви други документи трябва да се носят?
Дипломи и прекратяването на договора.

# 746
Здравейте! Имам нужда от вашата помощ по следния повод. Човек е работил в фирма в рамките на последните десетина години. Последните няколко месеца не е получавал заплата. Фирмата е подала заявление за банкрут, но той все още не е обявен. За да реши как да постъпи човекът има нужда отцялостна информация за това,  какво ще се случи в трите варианта  на прекратяване на трудово-правните отношения  ( касае бюрото по труда и гаранционните фондове за безработица):
1) да напусне по член 327 ал.2 т.2 ; 
2) да го освободят преди да е обявена несъстоятелността
3) да изчака обявяването на банкрут.

Благодаря предварително за помощта, понеже информация в интернет има , но е трудно човек без нужните знания и квалификация да я тълкува 100%  правилно.

# 747
Здравейте! Имам нужда от консултация за малко заплетен казус.
01.06.2017 съм съкратена и бях на борсата максимално време.
Септември 2018 - 01.06.2019 - осигурявана с трудов стаж
- юли и август - без социални осигуровки
12.08 - дата на договор, който ефективно влезна в сила на 09.09 (първи работен ден). Осигуряване с трудов стаж
08.07 - съкращаване поради махане на щат
Още не съм подписала.
Въпроси:
1. Имам ли право на борса - според НОИ - да
2. Трябва ли да имам 12 месеца назад от датата на съкращение (08.07.2020) осигурителен стаж при работодател, за да имам право на обезщетение от НОИ?
3. Ако трябва да имам 12 месеца осигуровки, може ли тези 2 месеца 2019 да си ги внеса аз, или трябва да са от работодател?

Ще съм благодарна за отговор, защото трябва да си подпиша документите (скоро) и имам усещането, че става дума за някакви дни и не искам да стане разминаване

Благодаря много!

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 13:52 от Luisa Kaestner

# 748
  • София
Грубо пресметнато връщайки от вчера 18 м назад имате сумарно 12 м осигуряване, както и 3 г от предишната борса. Би трябвало всичко да е ОК. Само че обезщетението се изчислява 24 м назад, а доходите ви за този период не са редовни.

# 749
@buty - много благодаря за отговора.
Относно тези 24 месеца имате предвид, че ще бъде по малко обезщетението или нещо друго? Мерси

Общи условия

Активация на акаунт