Трудова борса и обезщетения - 4

• 27 998
  • 766
  •   1
Отговори
# 720
Браво! Отписването става онлайн, не е нужно да ходиш. Прикачаш ТД.

# 721
Каквото ти е било отпуснато. Вземаш останалите неползвани месеци. Но не трябва да работиш повече от 12 месеца. Иначе го губиш.
Питам ако аз бягам по мое желание, взима 60 прпцента или минималното, понеже те няма да са ме съкратили.

# 722
Да, пак 60%. Няма значение как е прекратен ТД.

# 723
  • София
Браво! Отписването става онлайн, не е нужно да ходиш. Прикачаш ТД.
Дева, за НОИ ли говориш? Миналата година ми вписваха нещо в трудовата книжка там.

# 724
За БТ. А те подават към НОИ. Но и в НОИ няма нужда да се вписва вече. Всичко е в системата. При нас в Пловдив още преди 4 години казаха, че не вписват времето на борсата.

# 725
  • София
Много благодаря за информацията! Flowers Hibiscus

# 726
Има много интересен ред на едно място относно проекта Заетост за теб.

https://www.az.government.bg/pages/zaetost-za-teb/
Приложение 10, казва:
Уведомен/а съм, че:
• При отказ за включване в заетост, регистрацията ми като безработно лице в ДБТ ще бъде прекратена.

Какво стана с опциите ни за отказ?

# 727
И на мен ми направи впечатление този абзац, явно при тази програма няма опция за отказ. Като знам голяма част от служителите в БТ колко са неадекватни... В петък ходих на подпис, даже не те допускат вътре, служителят извади документите във фоайето да се подпиша. Питах за работа, той ми отговори: Нали знаете каква е ситуацията, работа няма". Особено пък за висшисти май съвсем няма. И после ме питат защо не си използвам дипломата, а кандидатствам за длъжности, за които се изисква само средно... 12 страници в джобса днес, всичко е само за бармани, сервитьорки и готвачи.

# 728
много лоша програма.

още нещо гадно:

Имат ли право на регистрация лицата, чието участие в програми и мерки за заетост е прекратено поради дисциплинарно уволнение?
- Да, те имат право на нова регистрация след изтичане на 12 месеца от уволнението.

уж нямаше значение как ще напуснеш, пак може да се регистрираш (до 12 м.) и да продължиш с обезщетението.

още: Регистрацията на безработните лица се прекратява и в случаите, когато:

• откажат да приемат предложената им подходяща работа и/или включване в програми и мерки за заетост и обучение за възрастни по този закон, както и в програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове;

# 729
Много благодаря за информацията! Flowers Hibiscus

Тонка, успя ли да се отпишеш онлайн от БТ? Чрез edelivery попълни бланка за промяна в обстоятелствата и прикачи договора или направи нещо друго, как протече самият процес?

# 730
Здравейте! Възникна ми казус и се надявам да може да ми помогнете.
Бях на борсата няколко месеца, но започнах трудова дейност. От работата ми изискват документ за тези месеци, защото се водят трудов стаж и те трябва да следят такива работи, но когато отидох за прекратяване на регистрацията ми казаха, че от началото на годината вече не попълвали нищо в книжката. От кого трябва да изисквам такъв документ- БТ/АЗ или НОИ? Знам, че от НОИ може да се извади удостоверение за изплатени обезщетения за безработица, но се чудя дали съдържа информация за трудовия стаж.

# 731
От НОИ.
Не се води трудов, а осигурителен стаж.
И на мен ми искаха от предната работа, защото ми го зачитаха за трудов и ми начисляваха % за прослужено време.

# 732
И аз бях на това мнение, но има един член чл. 354 ал.1 , т. 7 от КТ, който гласи, че за трудов стаж се признава и времето през което работникът или служителят е останал без работа и е получавал обезщетения за безработица, или е бил включен в школи и курсове за преквалификация.

# 733
  • София
Паганне, не съм се отписала, защото в момента сме си на вилата и казах на шефката, че другата седмица ще се появя в офиса. Така че още не съм отиграла онлайн отписването.

# 734
И аз бях на това мнение, но има един член чл. 354 ал.1 , т. 7 от КТ, който гласи, че за трудов стаж се признава и времето през което работникът или служителят е останал без работа и е получавал обезщетения за безработица, или е бил включен в школи и курсове за преквалификация.

Аз съм в момента на борсата и не знам към днешна дата как се процедира (нали искат да премахват трудовите книжки и всичко да е в единна система), но сега се разрових в старата ТК и там има печат от НОИ относно предишното обезщетение (2014 г.): "Зачита се за трудов стаж по чл. 354 от КТ и за осигурителен стаж по чл. 9 от КСО".

Общи условия

Активация на акаунт