Трудова борса и обезщетения - 4

• 27 998
  • 766
  •   1
Отговори
# 750
  • София-Младост
Luisa Kaestner

1. НОИ ви казват, че имате право на обезщетение...Искате ние да потвърдим, интересно:)
2. Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването. Т.е. гледате периода от 01.2019 до 06.2020 вкл.
3. Не можете.

# 751
  • София
@buty - много благодаря за отговора.
Относно тези 24 месеца имате предвид, че ще бъде по малко обезщетението или нещо друго? Мерси

Ще бъде по-малко като размер, не като време.

# 752
Здравейте, регистриран сън на борсата, отказах на бившата ми фирма да се върна. Но днес ми звъннаха да ида че има оферта за мен,и се оказа че ми предлагат да се върна. Аз и казах че няма да се върна в тази фирма,и служителката ми каза че този път ще направи компромис понеже е за същата фирма. Но следващ път ако откажа ми спират обезщетение, аз и казах нали има право на 2, 3 отказа тя каза че няма такова нещо и следващия отказ ми спират борсата. Въпросите ми са?
1-ако  ми спрат обезщетението  тези месеци който ми остава ги губя
2 - на каква база в борсата избират коя работа е подходяща за дадения човек(понеже аз казах на служителка че уча и искам да си намеря нещо по специалност, тя каза че това не го зачитат)
3-тя ме пита дали иска да си получавам обезщетението или искам да си търся работа. И се за чудих дали ако се отпиша са  борсата по мое съгласие, да не ми търсят работа. Дали мога да си взима само обещетение от НОЙ.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 15:49 от chao

# 753
  • София
Здравейте, регистриран сън на борсата, отказах на бившата ми фирма да се върна. Но днес ми звъннаха да ида че има оферта за мен,и се оказа че ми предлагат да се върна. Аз и казах че няма да се върна в тази фирма,и служителката ми каза че този път ще направи компромис понеже е за същата фирма. Но следващ път ако откажа ми спират обезщетение, аз и казах нали има право на 2, 3 отказа тя каза че няма такова нещо и следващия отказ ми спират борсата. Въпросите ми са?
1-ако  ми спрат обезщетението  тези месеци който ми остава ги губя
2 - на каква база в борсата избират коя работа е подходяща за дадения човек(понеже аз казах на служителка че уча и искам да си намеря нещо по специалност, тя каза че това не го зачитат)
3-тя ме пита дали иска да си получавам обезщетението или искам да си търся работа. И се за чудих дали ако се отпиша са  борсата по мое съгласие, да не ми търсят работа. Дали мога да си взима само обещетение от НОЙ.

Регистрацията в БТ и получаването на обезщетение от НОИ са обвързани.

# 754
и е единствената причина за съществуването на тия служителки, които те тормозят в случая!

# 755
и е единствената причина за съществуването на тия служителки, които те тормозят в случая!
ЗДР, аз не искам да седя цял живот на борсата просто ми трябват няколко месеца да си намеря нещо по подходящо понеже уча и миналата работа не ми беше свързано с това което уча.

# 756
То си е твое право да си ползваш обезщетението, но има служителки, които се пишат активистки или са заядливи (сякаш парите от тения джоб излизат).
Просто когато те пращат на интервю, отиваш и се държиш немотивирано. А и на повечето места интервютата са проформа, вече има определен кандидат.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 19:55 от SamoDiva

# 757
сега започва наемането на същата работа за по-малко пари.  а същата работа определено е подходяща за кандидата работа.

# 758
сега започва наемането на същата работа за по-малко пари.  а същата работа определено е подходяща за кандидата работа.
Точно в тази фирма която бях, вече работниците взима с по 10 процента по малко заплата същите работници за съща работа.

# 759
Аз бих ходила про форма на интервю, ако ме пратят, можеш да си измислиш и че няма кой да ти гледа детето като е болно и да го кажеш на интеревюто, гаранция че ще те отрежат. Също съм регистрирана като търсещо работа лице. Имам въпрос колко чакахте след подаването на заявлението за обезщетение? Подадох на 15 юни онлайн и още никаква вест от НОИ.

# 760
Аз бих ходила про форма на интервю, ако ме пратят, можеш да си измислиш и че няма кой да ти гледа детето като е болно и да го кажеш на интеревюто, гаранция че ще те отрежат. Също съм регистрирана като търсещо работа лице. Имам въпрос колко чакахте след подаването на заявлението за обезщетение? Подадох на 15 юни онлайн и още никаква вест от НОИ.
На 28.06 подадох (но в БТ, оттам те придвижват документите), на 07.07 беше излязло решението. Но не знам дали не е свързано с това, че междувременно започнах работа и съответно пуснах заявление за прекратяване.

# 761
  • София
Само за инфо, мъжа ми трябваше да се подписва на 13ти обадили са се да му кажат че минават в онлайн режим отново и ще се видят чак септември

# 762
  • София
Моля пуснете нова тема.

# 763
Здравейте, вчера от борсата предложиха оферта за работа в съща фирма в която бях съкратен и аз отказах. Днес пак ми казаха че ще има оферта за мен(явно са решили на всяка цена да ми намерят работа) Въпроса ми е каква е процедурата сега.Аз по принцип искам да си намеря по специалност която уча, като и казах те казах че това не го гледат.
Обмисля какви вариант да направя.
 1 - Да взема документи и ида при работодател и да му каже че не искам да работя при него
2 - Да подпиша договор с новия работодател и след 5 дена да му кажа че напускам(за да не пише в системата на Агенцията по заетостта че са ме изгонили и да си запазя месеците за по нататък ако се наложи) след като подпиша новия договор трябва ли да чакам 30 дневно предизвестие.

# 764
еми според договора трябва.

#сещатесекаквозаБТ

Общи условия

Активация на акаунт