Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 071
  • 766
  •   1
Отговори
# 105
Момичета, днес се регистрирах, отидох в 8,20 сутринта, БТ отваря в 8,30, преди мен имаше 15 души, след мен поне още 30. Пълен хаос и никакъв ред, макар че имаше и доброволци да помагат. Дори не те допускат вътре, попълваш си документите навън на коляно и на режещ вятър, приемат ти ги пак буквално на крак. Имах съмнения, че съм пропуснала да попълня едната страница от всичките бумаги, върнах се, служителката ме позна, но каза, че всичко проверявала, а аз съм сигурна, че тази страница не я попълних и тя само ме накара да се подпиша там. Попитах за обяви, които бях гледала в нета от БТ, каза ми, че в момента работа НЯМА и даже фирми, които били заявили свободни работни места, вече отказвали да им пращат кандидати. Порових се назад, но не открих, та да питам, в какъв срок излиза решението за обезщетение и ще ми го пратят ли на имейла?

# 106
Дама от морето, на стр. 5 съм писала от какво се влияе евентуалният срок за оброботка на документите.

Имаше ли отделна опашка за тези, които са за подпис, а не за подаване на документи?

# 107
  • 1st floor
Аз доколкото разбрах, на тези за подпис им се обаждат да не идват. Или поне на мен така ми казаха. Че ако още сме в ИП когато ми дойде моята дата, ще ми звъннат да ми дадат нова.

# 108
Аз доколкото разбрах, на тези за подпис им се обаждат да не идват. Или поне на мен така ми казаха. Че ако още сме в ИП когато ми дойде моята дата, ще ми звъннат да ми дадат нова.
Ами днес е 6-ти, за подпис трябва да ходя на 13-ти. Никой не е звънял, а не са ми предоставили телефон за контакт.
Питам Дама от морето, тъй като и тя е от Варна и може да даде актуална информация.

# 109
  • 1st floor
Най-лесно е да се обадиш и да попиташ. Или още по-добре да изпрташ имейл, за да го имаш черно на бяло! Simple Smile

# 110
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Здравейте, как се изчислява трудовия стаж, само работни дни или календарни? Аз работя във фирмата от 02.12.2019 и колко стаж имам към 31.03.2020? Обясниха ми, че се броят работните дни и имам 2 месеца и 29 дена,но аз не съм сигурна дали е така. Благодаря!

# 111
Дама от морето, на стр. 5 съм писала от какво се влияе евентуалният срок за оброботка на документите.

Имаше ли отделна опашка за тези, които са за подпис, а не за подаване на документи?
Самодива, от Бургас съм, не от Варна. Нямаше отделна опашка за подпис, всички бяха за подаване на документи. На мен ми дадоха дата за подпис след три месеца, през юли, но съм чела, че това зависи и от възрастта, на колко време ще се подписваш. Работодателят не ми дължи обезщетение, надявам се, че внася осигуровките по–рано от 25, дано си получа по–скоро решението, че ми е леко притеснено поради редица фактори. Пожелавам си, а и на всички вас, по–скоро да се оправят нещата и да си намерим мечтаната работа.

# 112
  • Велико Търново
alvera, не знам точно как се броят, следващите ми разсъждения са логически. Дори и да се броят работни дни, после няма как да се дели на 30 (среден брой календарни дни за месец), а на (примерно) 21 или на 20 - среден брой работни дни за месец. И въпреки всичко ми се струва, че не това е начинът.
За конкретния случай. От 01.01.2020 до 31.03.2020 са три месеца. Декември също е пълен, тъй като 1-ви е било неделя. Значи стават общо 4 месеца.

Дама от морето, не можеше ли да се пробваш онлайн да се регистрираш вместо да си хабиш нервите или нямаш ПИК на НОИ? За решението - когато аз се регистрирах в края на ноември, го получих точно една седмица след регистрацията. Пак през Системата за сигурно електронно връчване. Имайки предвид по-голямата им натовареност в момента, вероятно ще се наложи да чакаш повече. Дано не е много повече.

# 113
ДамаПика, нямам код, така и не съм се наканила да си изкарам.
Алвера, календарен месец се смята, не работни дни.

# 114
  • Велико Търново
Може би само когато е непълен месец се броят работни дни.

# 115
  • София-Младост
Здравейте, как се изчислява трудовия стаж, само работни дни или календарни? Аз работя във фирмата от 02.12.2019 и колко стаж имам към 31.03.2020? Обясниха ми, че се броят работните дни и имам 2 месеца и 29 дена,но аз не съм сигурна дали е така. Благодаря!
0 г. 3 м. 29 д.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/-551236607
чл. 9

# 116
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Здравейте и благодаря на всички!
Аз се поразрових после и открих линк за калкулатор за изчисляване на трудовия стаж. Слагам го, дано е полезен

https://activ2009.com/trst.html

Но нали първо питам БГ мама Simple Smile

# 117
  • 1st floor
За трудов стаж зачитат ли се периодите, в които съм била по майчинство и тези, в които съм била безработна и записана в БТ?

# 118
  • София-Младост
За трудов стаж зачитат ли се периодите, в които съм била по майчинство и тези, в които съм била безработна и записана в БТ?
Да.
Времето, през което лицето е получавало обезщетение за безработица се зачита за осигурителен стаж, на основание чл. 9, ал. 2, т. 4 от Кодекса за социално осигуряване.
Времето, през което работникът или служителят е останал без работа и е получавал обезщетения за безработица, се признава за трудов стаж, на основание чл. 354, ал. 1, т. 7 от Кодекса на труда

# 119
Моля потребителите, които се дразнят на моя въпрос да го подминат. Наистина имам нужда от помощ и не можах да намеря отговор в старите теми.

Търсим с моя работодател най-безболезнено да прекратим трудовите си правоотношения. Разделяме се заради невъзможността да ми плаща повече заплата поради намалелия обем от работа.  Въпросите ми са два. По кой чл. би следвало да ме освободи, за да имам право на пълна борса от 12 месеца (имам повече от 15 години трудов стаж).  Вторият въпрос е това може ли да стане без той да ми плаща обезщетение (заплата +осигуровки). Говорихме и със счетоводството, но засега не могат да намерят решение.

Общи условия

Активация на акаунт