Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 829
  • 766
  •   2
Отговори
# 360
Аз мисля, че важи само регистрация в НОИ и то когато ти е отпуснато обезщетение.

# 361
Би трябвало само БТ да не се счита за ползвано право, щом няма обезщетение. Питай утре на тел.на НОИ - 0700 14 802 /но таксува/ или на 02/90 20 506, пак е с меню (натиснете 3). Питала съм там подобно нещо, но преди 1 година.

# 362
Благодаря, момичета!

# 363
Мисля че си беше формулирано че се гледат да са минали 3 години от последния път когато е придобито право на обезщетение. Т.е. кой се регистрирал в бюрото по труда, кой не... ако не е имало обезщетение тогава, няма отношение към сегашна регистрация за такова.
То в БТ човек може да се регистрира всякак, дори и да не е безработен, или да е и да няма право на обезщетение, две отделни неща са. Не е задължително да са налични и двете, понякога е само регистрацията в БТ.
В НОИ дори и да е имало регистрация, ако не е имало обезщетение по някаква причина, също не би трябвало да се гледа.

# 364
Благодаря ви много,момичета!🌹Явно ,че ще ми бъде решено минимално обезщетение,макар да бях осигурявана на добра заплата.Нищо..здраве да е..Бъдете здрави и вие!Лека вечер!

# 365
Здравейте работих 3 години и половина в една фирма.За това време никога не бях излизала болничен.Тъй като ми се наложи да ползвам тази година повече от 20 дни,не ми изплатиха нищо.Отговора от Нои беше че отказват тъй като тече разследване на фирмата.Точно по него време също ме махнаха заради извънредното положение,и се записах на борсата.Този месец разбрах че и борса няма да получавам тъй като още тече ревизия на фирмата.Говорела съм с работодателите,с Нои с кой ли не и ми казаха да чакам че не мога да направя нищо.Общо взето в нои не приемат граждани,звънни тук звънни там.Казаха ми че до няколко месеца може да получа всичко,но аз не вярвам.Има ли какво да направя?Останах с неизплатен болничен,обезщетение за безработица и работа.

# 366
Момичета, аз да се похваля, че ми излезе решението, час преди края на работното време на 14-тия работен ден. Поне от глад няма да умра, срокът е 12 месеца. И потвърждавам: за трите години се гледа правото на получаване на обезщетение, а не регистрацията в БТ. Бях регистрирана в БТ преди два-три месеца, но без обезщетение, сега ще получавам пълното.

# 367
Здравейте работих 3 години и половина в една фирма.За това време никога не бях излизала болничен.Тъй като ми се наложи да ползвам тази година повече от 20 дни,не ми изплатиха нищо.Отговора от Нои беше че отказват тъй като тече разследване на фирмата.Точно по него време също ме махнаха заради извънредното положение,и се записах на борсата.Този месец разбрах че и борса няма да получавам тъй като още тече ревизия на фирмата.Говорела съм с работодателите,с Нои с кой ли не и ми казаха да чакам че не мога да направя нищо.Общо взето в нои не приемат граждани,звънни тук звънни там.Казаха ми че до няколко месеца може да получа всичко,но аз не вярвам.Има ли какво да направя?Останах с неизплатен болничен,обезщетение за безработица и работа.

Би следвало да получиш всичко, което ти се полага ( ако отговаряш на условията и си спазила сроковете), след като завърши проверката. Ще ти изплатят дължимите със задна дата суми накуп. Неприятна ситуация, но няма какво да направиш.
Фирмата все пак е внасяла осигуровки, нали?

# 368
Здравейте! Съжалявам ако въпросът ми не е за тази тема, но съм нова в сайта и не успях да намеря по-точна такава. Имам ситуация с обезщетение от работодател. На 17.03 съм освободена по чл.328, ал.1, т.3 от КТ. Работодателят ми отказа да изплати неизползвания ми отпуск за 1 година и 3 месеца (по мои сметки около 25 дни се падат) и разбрах, че също ми дължи и една брутна заплата обезщетение за съкращаване ( в рамките на 1 месец не съм била на друга работа). Въпросът ми към вас е някой знае ли каква е декларацията/заявлението за изискване на това обезщетение, която трябва да изпратя към него? Благодаря предварително Simple Smile

# 369
  • до най-прекрасния мъж
https://accountingnews точка bg/обезщетение-по-чл-222-ал-1-от-кт-102.html  Копирай линка в нов прозорец, изтрий думата точка и постави знакът  "." Иначе не се отваря. Смята го за спам.
Прочети тук, много подробно е описано. Има и примерна декларация. Този период не ти се счита за трудов стаж, а само за осигурителен. Понеже не ти се удържа здравно, ти трябва да си подадеш декларация и да си платиш здравните за този месец.
Това обезщетение се изисква изрично от работника чрез тази декларация, то не се плаща автоматично от работодателя. Носи си и трудовата книжка, на която ще направят копие и ще ти впишат в нея изпратената сума и периода, за който ти е изплатено обезщетението. Ако имаш право на борса, то тя ще започне да ти се изплаща след изтичане на този месец, за който ще вземеш обезщетение от работодателя по чл. 222, ал. 1.
Относно отпуските, няма как да не ти ги изплати. Изискай си фиш за последното възнаграждение и ако не ти ги е начислил работодателят, сезирай Инспекция по труда.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 17:50 от blue.angel

# 370
Като препоръка - обикновено в заповедта за прекратяване се записва какво има лицето да получава като обезщетение.
Хубаво е да се чете, тъй като някои работодатели вмъкват и разни тексчета, че лицето няма финансови претенции, да нямате после главоболия.
Неизплатени заплати и обезщетения могат да се изискат и по съдебен ред, делата обикновено са безплатни, но минава време. А и повечето като разберат се обаждат работниците да отидат да ги получат, че иначе поемат таксите и лихвите.

# 371
https://accountingnews точка bg/обезщетение-по-чл-222-ал-1-от-кт-102.html  Копирай линка в нов прозорец, изтрий думата точка и постави знакът  "." Иначе не се отваря. Смята го за спам.
Прочети тук, много подробно е описано. Има и примерна декларация. Този период не ти се счита за трудов стаж, а само за осигурителен. Понеже не ти се удържа здравно, ти трябва да си подадеш декларация и да си платиш здравните за този месец.
Това обезщетение се изисква изрично от работника чрез тази декларация, то не се плаща автоматично от работодателя. Носи си и трудовата книжка, на която ще направят копие и ще ти впишат в нея изпратената сума и периода, за който ти е изплатено обезщетението. Ако имаш право на борса, то тя ще започне да ти се изплаща след изтичане на този месец, за който ще вземеш обезщетение от работодателя по чл. 222, ал. 1.
Относно отпуските, няма как да не ти ги изплати. Изискай си фиш за последното възнаграждение и ако не ти ги е начислил работодателят, сезирай Инспекция по труда.

Благодаря ти за информацията. Значи в тази декларация не трябва да пиша и за отпуската? Не знам ако поискам такъв фиш дали ще ми даде.

# 372
  • София
Длъжен е да ти даде фиш.

# 373
Здравейте, темата ми беше мн. полезна откъм информация и ми спести време и нерви,за което съм благодарна.Надявам се и сега,някой да се включи с информация.Съкратиха ме на 1 април и подадох  декларация онлайн към НОИ,на 14 април.Още очаквам решението.От същата фирма ми предлагат да ме назначат отново  от 20 май/нов проект/.Та въпросът ми е каква декларация трябва да подам за прекратяване на обещетението,мога ли онлайн да я подам и в какъв срок.И в БТ и в НОИ ли се декларират новите обстоятелства.

# 374
  • Велико Търново
Може да се подаде електронно към НОИ, да. Става лесно, личен опит.
Регистрацията в БТ я прекратих по телефона.

Общи условия

Активация на акаунт