Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 790
  • 766
  •   1
Отговори
# 555
Преди година някъде и аз не успях да влезна с ПИК. Мъчих, мъчих и накрая отидох да ми генерират друг. За себе си съм сигурна, че служителката ми е подала грешно ЕГН.

# 556
  • София
Здравейте,

Влизам с молба за информация и помощ.
Съкратена съм поради съкращаване на щата, като датата на съкращаване е от 1.6 а от 21 април се водя на 4 часов работен ден със заповед, позоваваща се на Закона за Извънредното положение.
Въпросите са ми следните: за неспазено предизвестие ми беше изплатено обезщетение на база предходния месец, тоест на месец май , съответно на база 4 часа /или половината от заплатата/. Това коректно ли е?
Тъй като съм съкратена на база закриване на щат имам право на обезщететие от работодателя за 1 месец ако не съм си намерила работа. В този случай на каква база ще бъде изчислено това обезщетение- пак ли база последната взета заплата, т.е. на 4 часа?

Благодаря предварително за отговорите.

# 557
  • Русе
Здравейте. Искам да попитам нещо. От 28.05.2020 г съм регистрирана на БТ с право на максимално обезщетение /12 месеца  60%/. Та въпроса ми е: ако започна работа сега, преди да ми е изтекло правото на обезщетение и след 3-6 месеца   остана отново без работа, ще мога ли да получа остатъка си от това обезщетение? И има ли значение как и по кой член ще бъда освободена?

# 558
Здравейте. Искам да попитам нещо. От 28.05.2020 г съм регистрирана на БТ с право на максимално обезщетение /12 месеца  60%/. Та въпроса ми е: ако започна работа сега, преди да ми е изтекло правото на обезщетение и след 3-6 месеца   остана отново без работа, ще мога ли да получа остатъка си от това обезщетение? И има ли значение как и по кой член ще бъда освободена?

Ако започнете нова работа и бъдете освободена или доброволно напуснете (в срок до 12 месеца от започването на новата работа), ще Ви възстановят изплащането на обезщетението в актуалния му размер, т.е. няма да има преизчисляване. Няма значение по кой член на КТ ще бъдете освободена. Ще си ползвате остатъка от обезщетението, но в следващите 3 години след изтичането му няма да имате право на пълна борса.

# 559
  • София
Звездица, за съжаление това е правилото, за база за изчисляване и на двете обезщетения се взема последното получено брутно тр.възнаграждение.

# 560
  • София
Кое бюро е за Овча Купел (София)? Никой не вдига...

# 561
  • София-Младост
ДБТ Възраждане
https://www.az.government.bg/contacts/offices/

# 562
  • София
   От трите предполагам на Адрес: ул. Странджа 64

# 563
  • София-Младост
   От трите предполагам на Адрес: ул. Странджа 64
При търсене това излиза, че сте там...звънни, пък ако не си за там, ще ти кажат.

# 564
Здравейте, на 05.март се регистрирах в бюрото по труда за получаване на парично обезщетение и още не ми излезе решението. Някой знае ли кога трябва да излезе ?

# 565
Здравейте, имам няколко въпроса, за регистриране на безработен в бюрото по труда всички дипломи ли трябва да занеса, копия или оригинали? Лична карта и декларация образец друго изисква ли се?
И другият въпрос е в последната фирма имам два месеца и няколко дни стаж, а при предишният работодател са години назад, кои 18 месеца ще се вземат за изчисляване? Тези два месеца и няколко дни като два месеца или като три ще се броят?

# 566
Носиш дипломата за последно завършеното образование в оригинал за сверка. Не помня да са искали копие. Някой, който се е регистрирал скоро, да уточни.
Последните 18 месеца означават последните 18 месеца, няма значение при един или 5 работодатели.
Трудовият стаж не се закръгля - брои се месец, дни.

# 567
  • София-Младост
Гледат се непрекъснати календарни месеци.

# 568
Гледат се непрекъснати календарни месеци.

Дано да е така, защото се притесних да не се взима и тези няколко дни, като за един месец, защото нали се сещате за няколко дни брутото ще е много малко и ще окаже влияние върху изчисляването на обезщетението. А работодателят ще дължи осигуровки за тези няколко дни нали така? И срока ми за регистрация е седем работни дни от прекъсването на последният трудов договор?

# 569
  • София-Младост
Ако са били работни-да, дължи. 7 дни е срока.

Общи условия

Активация на акаунт