Задайте своите въпроси към д-р Александър Симидчиев

• 16 912
  • 124
  •   1
Отговори
# 60
Д-р Симидчиев,

Епидемията ще отмине.

В момента сме на вълна- как да предпазим живота на хората. Но безусловно ще дойде и момент, в който трябва да милсим как да запазим нормалния живот.

Какви бих били препоръчаните от вас стъпки, за да се подготвим да се върнем на работа по безопасен начин.

И още един въпрос от мен- сценариите за икономическото отражение на тази епидемия/пандемия зависи от ефективността на мерките за разпространение на вируса от една страна и от друга- на мерките и политиките в икономически план.

как оценявате ефективността на мерките за сдържане на разпространението? Дали са силно, средно или малко ефективни?

Благодаря предварително.

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 12:42 от AnMary

# 61
  • София
Въпросът ми е:
С дъщеря ми боледуваме от туберкулоза преди 5 години. Рискува група ли сме или сме по-защитени?

# 62
  • София
Здравейте,
Имам въпрос относно автоимунните заболявания. Аз съм със системен лупус и системна скреродермия. На имуносупресия съм от пет години, поради което често съм с различни инфекции. В момента съм в ремисия, на поддържаща терапия с една таблетка имуран и 1/2т. медрол. Трябва ли да се промени терапията и как да си набавим лекарства, които доскоро купувахме от съседни държави.
Благодаря!

# 63
Здравейте, бременна съм в 22ра гестационна седмица и за момента женските консултации са отменени, заедно с направленията за задължителни, както и болничните. Какво обаче е интересното, уж всичко е отменено, а ако се плаща прегледа се провежда. Плащат се и направленията и болничните. За 1 месец не мисля, че на някой 50-100лв ще са от значение, но разбрахме, че това положение продължава. Та въпросът ми е : Какво се случва с бременните жени, женските консултации и задължителни изследвания? Няма ли да се обърне внимание и на тази група хора?

# 64
Имам чисто практически въпрос касаещ семейтвото ми. В началото на май се връщаме в България след няколкомесечен престой в Тайланд, който удължихме заради създалата се ситуация и предвид това, че дъщеря ни страда от астма и на всяка цена се опитваме да я предпазим от заразяване.
Въпросът ми е- как стои чисто технически прибирането ни, тоест след като кацнем какво ни предстои, ще бъдем ли тествани, задължителната карантина от 14 дни ще бъде в дома ни ли? Не се предвижда принудително поставяне под карантина в болница или други помещения в контакт с други лица завърнали се от чужбина, надявам се. Със собствен транспорт можем ли да се приберем от летището до адреса ни в друг град? Автомомилът ни ще бъде докаран и ще пътуваме сами, без контакт с трето лице.
След минаването на 14 дни следва ли да се тестваме или да се свържем със здравни власти?

# 65
  • Варна
Д-р Симидчиев, бихте ли направили сравнителен анализ на вирусните епидемии, през годините? На какви етапи протичат?
Информирани сме за превенцията, каква е ефективната борба с вируси? Предполагам, че те мутират и не могат да бъдат ликвидирани. Все още съществува холера.
Jacklin, карантинния период е 28 дни. Въпросити ви са към РЗИ.

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 11:30 от Viviana91

# 66
Здравейте,
Искам да попитам до кога бременните няма да имат право да ползват това което им се полага по здравна каса? Продължават да се удържат пари от заплатите ни за здравни осихуровко, а в замяна нямаме право на нищо. Един преглед на бременна при АГ е около 60лв. Ще бъдем лиобезщетени по някакъв начин?

Благодаря предварително!

# 67
Здравейте! Искам да попитам затрудненото дишане може ли да бъде първоначален симптом на коронавируса или се смята за по-нататъшно усложнение от заболяването?

# 68
Здравейте, искам да попитам, имам затруднено дишане от 3 години, правени са ми всички изследвания и се оказа, че е на нервна почва, предразположена ли съм към вируса, заради този проблем? Благодаря, предварително!

# 69
Хематологично онкоболни, които са възстановили нормална кръвна картина след 2-3 години в ремисия, считат ли се за по-застрашени от гражданите в добро здраве..

# 70
Д-р Симидчиев,
според Вас необходима ли беше тази мярка за ограничаване на плановите операции, женски и детски консултации?
Аз лично смятам, че здравеопазването не биваше да се спира по този начин, а са св засилят предпазните мерки и дезинфекцията в болниците.

# 71
Ако карантината се отмени за нашата страна и се отворят границите за пътувания ,няма ли опасност заразата да бъде пак донесена от страни в които има още повишена заболеваемост.

# 72
Защо се правят PCR тестове на хора без симптоми, многократно, стига тези хора да са от привилегированите кръгове от типа на НС, МС, СОС и т.н., а на обществото се обяснява, че няма смисъл от такива тестове, тъй като ще са негативни?  

Защо се хоспитализират хора от същите кръгове с минимални оплаквания, а на обществото се обяснява, че трябва да се лекуват вкъщи и по телефон до тежък задух и посиняване на устните? Тази сутрин доц. Попов, един от малкото хора в цялата ситуация с наистина професионално отношение, каза, че причината за успешното лекуване на техните пациенти е денонощното наблюдение на пациентите и то от лекари, а не от мед. сестри.

Защо разработеният от Медицинския съвет доклад беше посочен като труд за целите на медиците, а обществото не може да има достъп до него? В него бяха показани указания и за миене на ръце, примерно, а и надявам се да има и  редица други неща, които да са пряко приложими от обществото.

По какво се различава двустранна бронхопневмония, получена като усложнение от грип, който всички познаваме и пневмония, получена от коронавирус? Първият открит случай в България на 75-годишна жена в Габрово беше почти излекувана пневмония и едва на финала на болничното лечение лекарите разбраха ("по случайност", както каза Мутафчийски), че жената е коронавирус инфектирана.

Към Миролюба Бенатова:
Защо журналист от Вашата класа не присъства на ежедневните брифинги на Оперативния щаб, за да зададе смислените въпроси, които вълнуват обществото и да настоява за отговор? Видно е за всички, че има остра криза в това отношение и брифингите протичат най-редовно по срамен и подигравателен начин.

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 13:47 от soul81

# 73
Добър ден,
благодаря за възможността за задам своя въпрос. Моят съпруг е изключително притеснителен, почти до маниакалност изпада.
Той не позволява да купуваме продукти, които НЕ могат да минат термична обработка на 100 + градуса - варене, печене, пържене. Дори единственият път, когато се съгласи след уговорки да вземе шоколад за децата, го пече във фурната докато се разтопи и после се втвърди отново.

Въпросът ми е - ако вирусът попадне върху храна, и после у нас - ако тази храна не я сготвим, можем ли да се разболеем?
Четох, че в хранителна среда вирусът доста дълго може да оцелее, със седмици.

Благодаря ви много,
с уважение и пожелание за испешен ден!

# 74
  • София
Д-р Симидчиев, вярно ли е, че в България, а и останалите държави тестовете, които се правят, са предназначени за откриване на носителство на коронавирус, а не конкретно на COVID-19? И именно затова толкова хора по света са позитивни, тъй като коронавирусите са познато семеѝство и носителството им е често срещано?Вярно ли е, че тест точно за CОVID-19 към момента все още не е създаден и не съществува?

Общи условия

Активация на акаунт